Kes Konflik Trademark

Minggu ni saya dan team saya menerima dua kes masalah penggunaan trademark yang mempunyai konflik.

Kedua-duanya adalah melibatkan produk kosmetik yang menggunakan nama yang serupa.

Berlaku ugut-mengugut di antara pemilik produk. Ada yang nak menyaman, dan ada yang nak menyaman balik. Hari-hari berlawan whatsaap nak mempertahankan jenama masing-masing.

Sedih pun ada tengok apa yang berlaku. Masalahnya nasi dah jadi bubur. Duit dah berpuluh ribu keluar untuk buat produk, tapi akhirnya bergaduh dengan pemilik jenama lain sebab “ter”pakai jenama orang.

Saranan saya, sebelum keluar produk, pilih jenama yang betul dan buat semakan trademark dulu sebelum keluar produk. Dah pilih jenama, buat permohonan trademark secepat mungkin.

Dan pastikan monitor permohonan sampai dapat sijil. Bukan setakat buat permohonan sahaja lepas tu biarkan.

Jika perlukan sebarang bantuan untuk mendaftar trademark atau trademark menghadapi masalah bantahan atau bangkangan, boleh hubungi saya.

 

*Gambar sekadar hiasan

Pendaftaran Trademark di Malaysia

Pendaftaran trademark di Malaysia mempunyai beberapa prosedur dan syarat yang perlu dipatuhi untuk memastikan ianya diterima dan diluluskan oleh pihak pendaftar.

Antara prosedur penting sebelum sesuatu permohonan trademark dibuat adalah melakukan carian atau trademark search. Carian ini amat penting bagi memastikan trademark yang ingin dipohon tidak mempunyai persamaan dengan trademark yang telah sedia dipohon atau didaftarkan.

Continue reading

Trademark Registration In Malaysia

Do you know that Malaysian trade mark system is based on “first to file, first to get registered” method of trade mark registration. This means that, the earlier you file your brand name or logo, the more chances to get it approved by the registrar. Therefore, if you have a brand, please register it as soon as possible to avoid any infringement in the future. It is either you infringe someone’s trademark or your trademark has been infringed by someone else. Without registration, it is hard to take any legal action to defend your rights.

Continue reading

Pendaftaran Paten Di Malaysia

Di atas adalah contoh sijil pemfailan paten (certificate of filing) untuk paten yang telah dibuat permohonan ke Perbadanan Harta Intelek Malaysia. Sijil ini adalah bukti bahawa sesuatu paten telah dibuat permohonan dan sedang menunggu kelulusan atau geran paten daripada pihak pendaftar.

Untuk mengetahui secara ringkas apakah itu paten, boleh ke pautan berikut:

Continue reading

Rayuan Cap Dagangan

Selain dari menguruskan pendaftaran, tugas sebagai ejen trademark juga termasuk membuat rayuan untuk trademark yang menerima bantahan dari MyIPO.

Jika permohonan yang saya uruskan dari peringkat awal biasanya jarang mendapat bantahan kerana semakan telah dibuat terlebih dahulu. Tetapi, untuk yang membuat permohonan sendiri, banyak permohonan yang mendapat bantahan dan datang kepada saya untuk bantuan membuat rayuan.

Dan ada di antara bantahan yang diterima hampir tidak mempunyai peluang langsung untuk berjaya di dalam rayuan.

Antara sebab bantahan adalah tidak mengikut syarat pendaftaran yang ditetapkan Akta dan juga mempunyai persamaan dengan trademark yang sudah sedia ada.

Rayuan mesti difailkan dalam tempoh 2 bulan dari tarikh surat bantahan. Jika tidak membuat rayuan, permohonan akan dibatalkan dan jika lewat membuat rayuan, penalti lewat akan dikenakan.

Hubungi saya 019-3781629 jika anda memerlukan bantuan untuk membuat rayuan cap dagangan.

PROMOSI: Design Logo Percuma + Daftar Trademark

Jika anda masih belum mempunyai jenama atau logo, saya boleh bantu anda mencipta jenama dan logo impian ada dari kosong. Logo yang dicipta dan di reka adalah memenuhi kehendak dan syarat pendaftaran cap dagangan di Malaysia.

Hubungi saya untuk maklumat lanjut.

Sijil Pendaftaran Cap Dagangan

Ini adalah di antara sijil-sijil cap dagangan milik pelanggan saya yang telah dihantar ke pejabat saya oleh pihak Perbadanan Harta Intelek. Dengan keluarnya sijil ini, maka secara rasminya cap dagangan milik pemilik-pemilik sijil ini telah pun berdaftar dan mendapat perlindungan undang-undang cap dagangan di Malaysia.

Untuk mendapat sijil ini mudah saja, anda hanya perlu mendapatkan khidmat saya untuk menguruskan pendaftaran cap dagangan anda kerana dengan pengalaman yang saya ada lebih dari sepuluh tahun, saya boleh membantu anda untuk menguruskan proses pendaftaran sehinggalah sijil dikeluarkan.

Untuk mendaftar, boleh hubungi saya 019-3781629 atau emel [email protected]

BANTAHAN CAP DAGANGAN (TRADE MARK OBJECTION)

Setiap permohonan cap dagangan yang dibuat kepada Perbadanan Harta Intelek Malaysia tidak mempunyai sebarang jaminan ia boleh diluluskan. Ia tertakluk kepada sama ada sesuatu cap dagangan tersebut memenuhi kriteria pendaftaran yang ditetap oleh Akta Cap Dagangan 1976 dan juga tidak mempunyai persamaan dengan cap-cap dagangan yang telag sedia dipohon atau didaftarkan.

Jika sesuatu permohonan tidak menepati kriteria pendaftaran atau mempunyai persamaan dengan permohonan cap dagangan sedia ada, maka pihak pendaftar akan mengeluarkan satu surat yang dikenali sebagai surat bantahan atau dikenali dengan kod CD70. Surat ini perlu dijawab dengan mengemukakan rayuan dalam tempoh 2 bulan dari tarikh surat dikeluarkan.

Continue reading

KENAPA APPLE MEMBUANG HEADPHONE JACK PADA IPHONE 7?

????????????????????????????????????????????????????????????

Apple memastikan setiap komponen produk keluarannya adalah dipatenkan di bawah syarikatnya. Setiap paten milik Apple, Apple akan mendapat keuntungan darinya walaupun komponen tersebut dibuat oleh pihak ketiga.

Headphone jack bukanlah teknologi milik Apple, jadi dengan membuangnya, Apple berpeluang membuat aksesori tambahan menggunakan ligtning port. Ini juga memaksa industri headphone mengeluarkan headphone atau earphone menggunakan lightning port. Dengan ini, Apple boleh menjana keuntungan hasil royalti penggunaan lightning port dari pengeluar headphone.

Semasa pelancaran Iphone 7, Apple mengatakan mereka membuang headphone jack kerana percaya masa depan teknologi headphone adalah dengan menggunakan teknologi wireless. Tetapi, jika Iphone percayakan teknologi wireless, kenapa tidak menggunakan teknologi wireless charging untuk mengecaj?

Continue reading