ANUGERAHKAN JENAMA PRODUK ANDA TARAF 7 BINTANG

Jenama-jenama besar seperti Adidas, Google, Nike, Mc Donald dan tak lupa jenama tempatan seperti Maxis, Adabi dan Ramly adalah jenama-jenama bertaraf 7 bintang dan ke semuanya ada satu persamaan >>>>>
.
.
>>> Persamaan mereka adalah, ke semua jenama besar ini telah berdaftar sebagai trademark. Pendaftaran trademark memberi perlindungan undang-undang terhadap jenama yang didaftarkan.
.
.
Jenama anda juga boleh setaraf dengan jenama-jenama besar ini. Apa yang anda perlu lakukan adalah >>>
.
.
>>>daftar segera jenama anda sebagai trademark sebelum:
.
.
Jenama anda diciplak orang lain
Jenama anda disalahguna pihak lain untuk tujuan tidak baik
Orang lain daftar jenama anda dan anda tidak lagi boleh menggunakan jenama anda sendiri!
Anda di saman kerana guna jenama orang lain yang sudah berdaftar
.
.
MACAM MANA NAK DAFTAR??
.
.
Serahkan kepada kami. Kami adalah ejen berdaftar dengan agensi harta intelek di bawah KPDNKK dan pakar dalam menguruskan pendaftaran trademark dengan pengalaman lebih dari 10 tahun.
.
.
Antara klien kami adalah Mr DIY, Sharp Electronic Malaysia, Aman Palestine, TNB dan Universiti Tun Hussein Onn Malaysia.
.
Kami akan membantu anda membuat pendaftaran trademark dari segi:

.
 Semakan jenama
 Proses permohonan
 Proses pewartaan
 Pengeluaran sijil

Dalam makna kata lain, kami uruskan dari A sampai Z. Sampai anda dapat sijil!
.
.
Untuk mendaftar atau pertanyaan lanjut, whatsaap kami dengan klik link di bawah:
.
.
http://trademark1.wasap.my/
http://trademark2.wasap.my/

Tip Mencipta Jenama Sendiri

Memandangkan sekarang ramai yang hendak buat produk sendiri, ini sedikit panduan dalam strategi penjenamaan.

1) Jangan jadikan jenis produk sebagai jenama. Sebagai contoh, jika menjual collagen, jangan jadikan collagen itu sebagai nama utama, seperti collagen gold, collagen plus dan lain-lain. Nama-nama sebegini tidak akan boleh didaftarkan sebagai trademark.

2) Jika jenis produk diangkat menjadi jenama, ia tidak akan ada keunikan. Tujuan diwujudkan jenama adalah untuk mewujudkan keunikan dan membezakan di antara produk kita dengan produk orang lain di pasaran. Jika semua orang guna nama Collagen, macam mana hendak tahu perbezaan di antara produk-produk collagen yang ada di pasaran.

3) Kalau hendak pakai nama collagen juga, gabungkan dengan perkataan lain yang unik. Contoh, Collagen Seri Merbau. Angkat nama Seri Merbau di dalam kempen pemasaran. Dan nama yang boleh didaftar sebagai trademark adalah Seri Merbau, bukannya collagen.

4) Jangan guna nama tempat sebagai jenama produk, ia tidak akan diterima jika ingin daftarkannya sebagai trademark. Nama tempat tidak melambangkan keunikan.

5) Fokus kepada membina reputasi jenama, bukannya kepada jenis produk. Produk mungkin akan bertukar, tetapi jenama akan tetap kekal. Jika pelanggan sudah setia dengan jenama, keluarlah produk apa sekalipun, sudah pasti pengikut setia jenama akan membelinya.

6) Wajib daftar jenama sebagai trademark. Bisnes boleh runtuh sekelip mata jika tidak ada perlindungan terhadap jenama. Orang sekarang boleh keluarkan produk tiruan hanya semalaman dan budaya ciplak sudah menjadi amalan. Sediakan payung sebelum terlambat.

Semak Jenama Sebelum Daftar

Kebanyakan pemilik jenama hanya buat permohonan trademark bila bisnes dah berjalan. Jenama pun dan dipromosikan kepada pelanggan.

Dalam banyak keadaan, jenama yang diguna tu tak menepati syarat pendaftaran trademark atau mempunyai persamaan dengan trademark berdaftar sedia ada. Ini disebabkan takda pengetahuan berkenaan syarat pendaftaran trademark dan tak buat carian dulu sebelum lancarkan jenama. Jenama yang dah keluar tv pun ada yang menerima bantahan atas sebab yang sama.

Jika ini berlaku, bersedialah menerima surat bantahan dari MYIPO. Ada bantahan masih boleh dibuat rayuan dan boleh diluluskan dan ada juga yang peluang rayuan diterima teramatlah tipis atau takda langsung. Yang takda peluang langsung ni memang disarankan untuk tukar jenama. Rayuan untuk bantahan akan melibatkan kos (jika guna khidmat ejen) dan masa yang panjang untuk dapat keputusan. Jika rayuan ditolak, kena pergi sesi hearing pula. Tau ke cara nak kendalikan sesi hearing ni. Takkan nak tukar jenama, kos lagi tu.

Jadi disarankan kepada bakal pemilik jenama, buat sedikit research terutamanya carian trademark supaya pendaftaran jenama kita nanti tak bermasalah di kemudian hari.

Khidmat Ejen Cap Dagangan

Bila menggunakan khidmat ejen untuk urusan trademark, semua surat menyurat dari MyIPO akan dihantar kepada ejen. Dan tugas ejen pula akan memaklumkan kepada pemohon dan menasihatkan langkah-langkah yang perlu dibuat bagi mengambil tindakan berkaitan surat yang dihantar.

Dengan cara ini, boleh meminimakan risiko permohonan dibatalkan akibat tidak menjawab surat yang dihantar oleh MyIPO. Apabila permohonan dibatalkan, nama yang sama boleh dipohon semula oleh pihak lain apabila telah sampai tempoh tertentu.

Sebagai contoh satu kes pemohon di Kelantan, trademarknya sudah pun lulus, tetapi akibat tidak menjawab semula surat kelulusan yang dihantar kerana sibuk, permohonannya telah digugurkan. Dan dia terpaksa menukar jenamanya kerana nama yang digunakannya sebagai trademark telah pun dipohon oleh pihak lain dan sudah dikeluarkan sijil.

Jadi, untuk usahawan yang super duper sibuk atau syarikat-syarikat besar yang tidak mempunyai kepakaran berkenaan trademark, elok sahaja diserahkan kepada ejen berdaftar. Cuma ongkosnya sedikit lebih berbanding mohon sendiri. Tetapi ongkos yang sedikit lebih ni mungkin boleh menyelamatkan jenama anda dari kesilapan-kesilapan yang boleh menyebabkan permohonan dibatalkan.

Pendaftaran Hak Cipta Di Malaysia

Hak Cipta merupakan satu bentuk perlindungan yang diberikan oleh undang-undang kepada karya-karya yang layak dilindungi di bawah undang-undang hak cipta. Jenis-jenis karya yang dilindungi adalah:

(i) Karya sastera;
(ii) Karya muzik;
(iii) Karya seni;
(iv) Filem;
(v) Rakaman bunyi;
(vi) Siaran (broadcast); dan
(vii) Karya terbitan.

Bagi mendapat penerangan terperinci mengenai hak cipta, boleh ke pautan berikut:

Pengenalan Kepada Hak Cipta (Soalan Lazim)

Continue reading

ISU PENGGUNAAN JENAMA “SHELL OUT”

 

1. Jenama Shell Out ini telah dipohon pada tahun 2013 oleh pemiliknya Yap Hong Liang dan telah mendapat pendaftaran rasmi pada 2014 di bawah kelas 43 untuk kategori restoran dan penyediaan makanan.

2. Trend makan berkonsepkan “shell out” hanya popular bermula sekitar tahun 2015. Secara teorinya, pengusaha-pengusaha makanan berkonsepkan “shell out” ini mungkin meniru konsep makan bersepah di atas meja ini tanpa mengetahui bahawa nama “shell out” ini bukanlah nama makanan atau konsep makanan, tetapi ia adalah trademark yang berdaftar.

3. Pihak pemilik jenama “Shell Out” telah pun membuat notis amaran di akhbar mengenai larangan penggunaan nama “Shell Out” yang mana ia adalah milik eksklusif pemiliknya iaitu Yap Hong Liong.

4. Justeru, bagi mengelak diambil tindakan, pengusaha-pengusaha makanan berkonsepkan “shell out” perlu menghentikan sesegera mungkin penggunaan nama shell out pada menu, papan tanda, iklan dan sebagainya yang memaparkan penggunaan nama “shell out”.

5. Kebanyakan pengusaha makanan menggunakan nama “shell out” ini merujuknya sebagai nama menu atau makanan. Mungkin sudah tiba masanya untuk menukar nama menu tersebut kepada nama lain seperti “Crab and prawn with special sauce served with fries, rice and corn”.

6. Tidak timbul isu “saya tak guna logo shell out tu, guna perkataan shell out je”. Ini kerana pendaftaran yang dimiliki oleh pemiliknya merangkumi trademark berlogo dan juga perkataan.

7. Ada juga yang mendakwa nama “shell out” ini sudah menjadi “generic” atau “common”, merujuk kepada konsep makan bersepah di atas meja. Ya, kalau rasa hujah ini kuat, boleh failkan “invalidation” atau pembatalan trademark ini ke mahkamah. Tapi siapa nak tanggung kos mahkamah? Boleh pakat-pakat la kot sesama pengusaha-pengusaha “shell out”.

SEKIAN

Kes Konflik Trademark

Minggu ni saya dan team saya menerima dua kes masalah penggunaan trademark yang mempunyai konflik.

Kedua-duanya adalah melibatkan produk kosmetik yang menggunakan nama yang serupa.

Berlaku ugut-mengugut di antara pemilik produk. Ada yang nak menyaman, dan ada yang nak menyaman balik. Hari-hari berlawan whatsaap nak mempertahankan jenama masing-masing.

Sedih pun ada tengok apa yang berlaku. Masalahnya nasi dah jadi bubur. Duit dah berpuluh ribu keluar untuk buat produk, tapi akhirnya bergaduh dengan pemilik jenama lain sebab “ter”pakai jenama orang.

Saranan saya, sebelum keluar produk, pilih jenama yang betul dan buat semakan trademark dulu sebelum keluar produk. Dah pilih jenama, buat permohonan trademark secepat mungkin.

Dan pastikan monitor permohonan sampai dapat sijil. Bukan setakat buat permohonan sahaja lepas tu biarkan.

Jika perlukan sebarang bantuan untuk mendaftar trademark atau trademark menghadapi masalah bantahan atau bangkangan, boleh hubungi saya.

 

*Gambar sekadar hiasan

Pendaftaran Trademark di Malaysia

Pendaftaran trademark di Malaysia mempunyai beberapa prosedur dan syarat yang perlu dipatuhi untuk memastikan ianya diterima dan diluluskan oleh pihak pendaftar.

Antara prosedur penting sebelum sesuatu permohonan trademark dibuat adalah melakukan carian atau trademark search. Carian ini amat penting bagi memastikan trademark yang ingin dipohon tidak mempunyai persamaan dengan trademark yang telah sedia dipohon atau didaftarkan.

Continue reading

Trademark Registration In Malaysia

Do you know that Malaysian trade mark system is based on “first to file, first to get registered” method of trade mark registration. This means that, the earlier you file your brand name or logo, the more chances to get it approved by the registrar. Therefore, if you have a brand, please register it as soon as possible to avoid any infringement in the future. It is either you infringe someone’s trademark or your trademark has been infringed by someone else. Without registration, it is hard to take any legal action to defend your rights.

Continue reading