Category Archives: Cap Dagangan

Semak Jenama Sebelum Daftar

Kebanyakan pemilik jenama hanya buat permohonan trademark bila bisnes dah berjalan. Jenama pun dan dipromosikan kepada pelanggan. Dalam banyak keadaan, jenama yang diguna tu tak menepati syarat pendaftaran trademark atau mempunyai persamaan dengan trademark berdaftar sedia ada. Ini disebabkan takda pengetahuan berkenaan syarat pendaftaran trademark dan tak buat carian dulu sebelum lancarkan jenama. Jenama yang… Read More »

Khidmat Ejen Cap Dagangan

Bila menggunakan khidmat ejen untuk urusan trademark, semua surat menyurat dari MyIPO akan dihantar kepada ejen. Dan tugas ejen pula akan memaklumkan kepada pemohon dan menasihatkan langkah-langkah yang perlu dibuat bagi mengambil tindakan berkaitan surat yang dihantar. Dengan cara ini, boleh meminimakan risiko permohonan dibatalkan akibat tidak menjawab surat yang dihantar oleh MyIPO. Apabila permohonan… Read More »

ISU PENGGUNAAN JENAMA “SHELL OUT”

  1. Jenama Shell Out ini telah dipohon pada tahun 2013 oleh pemiliknya Yap Hong Liang dan telah mendapat pendaftaran rasmi pada 2014 di bawah kelas 43 untuk kategori restoran dan penyediaan makanan. 2. Trend makan berkonsepkan “shell out” hanya popular bermula sekitar tahun 2015. Secara teorinya, pengusaha-pengusaha makanan berkonsepkan “shell out” ini mungkin meniru… Read More »

Kes Konflik Trademark

Minggu ni saya dan team saya menerima dua kes masalah penggunaan trademark yang mempunyai konflik. Kedua-duanya adalah melibatkan produk kosmetik yang menggunakan nama yang serupa. Berlaku ugut-mengugut di antara pemilik produk. Ada yang nak menyaman, dan ada yang nak menyaman balik. Hari-hari berlawan whatsaap nak mempertahankan jenama masing-masing. Sedih pun ada tengok apa yang berlaku.… Read More »

Pendaftaran Trademark di Malaysia

Pendaftaran trademark di Malaysia mempunyai beberapa prosedur dan syarat yang perlu dipatuhi untuk memastikan ianya diterima dan diluluskan oleh pihak pendaftar. Antara prosedur penting sebelum sesuatu permohonan trademark dibuat adalah melakukan carian atau trademark search. Carian ini amat penting bagi memastikan trademark yang ingin dipohon tidak mempunyai persamaan dengan trademark yang telah sedia dipohon atau… Read More »

Rayuan Cap Dagangan

Selain dari menguruskan pendaftaran, tugas sebagai ejen trademark juga termasuk membuat rayuan untuk trademark yang menerima bantahan dari MyIPO. Jika permohonan yang saya uruskan dari peringkat awal biasanya jarang mendapat bantahan kerana semakan telah dibuat terlebih dahulu. Tetapi, untuk yang membuat permohonan sendiri, banyak permohonan yang mendapat bantahan dan datang kepada saya untuk bantuan membuat… Read More »

Sijil Pendaftaran Cap Dagangan

Ini adalah di antara sijil-sijil cap dagangan milik pelanggan saya yang telah dihantar ke pejabat saya oleh pihak Perbadanan Harta Intelek. Dengan keluarnya sijil ini, maka secara rasminya cap dagangan milik pemilik-pemilik sijil ini telah pun berdaftar dan mendapat perlindungan undang-undang cap dagangan di Malaysia. Untuk mendapat sijil ini mudah saja, anda hanya perlu mendapatkan… Read More »

BANTAHAN CAP DAGANGAN (TRADE MARK OBJECTION)

Setiap permohonan cap dagangan yang dibuat kepada Perbadanan Harta Intelek Malaysia tidak mempunyai sebarang jaminan ia boleh diluluskan. Ia tertakluk kepada sama ada sesuatu cap dagangan tersebut memenuhi kriteria pendaftaran yang ditetap oleh Akta Cap Dagangan 1976 dan juga tidak mempunyai persamaan dengan cap-cap dagangan yang telag sedia dipohon atau didaftarkan. Jika sesuatu permohonan tidak… Read More »