Pendaftaran Cap Dagangan Permulaan Kepada Jenama Yang Kukuh

Posted by Azizi Zulkefli | Posted in Cap Dagangan | Posted on 08-02-2011

137

Ramai yang tidak menyedari bahawa pendaftaran cap dagangan merupakan permulaan kepada pembinaan jenama yang kukuh. Ini kerana jenama yang tidak didaftarkan sebagai cap dagangan terdedah kepada risiko serangan dan eksploitasi pihak yang tidak bertanggungjawab.

 

DAFTAR JENAMA ANDA SEBELUM IA DIDAFTARKAN OLEH ORANG LAIN

Jika hari ini anda memiliki jenama yang semakin diterima masyarakat, daftarkannya secepat mungkin sebelum pihak lain cuba mendaftarkannya atas nama mereka. Dalam sistem pendaftaran cap dagangan, siapa yang daftar dahulu akan mendapat hak prioriti terhadap cap dagangan tersebut dan jika anda cuba mendaftar cap dagangan yang sama, permohonan anda sudah pasti akan dibantah oleh pihak pendaftar dan anda perlu membuat hujahan atau rayuan untuk membuktikan bahawa andalah pemilik sebenar cap dagangan tersebut.

Untuk mengemukakan hujahan bukanlah sesuatu yang mudah dan melibatkan kos dan masa. Perniagaan anda mungkin terjejas akibat kelewatan anda mendaftar jenama tersebut, disebabkan masalah pendaftaran tadi. Dan yang paling teruk anda mungkin kehilangan jenama anda disebabkan anda gagal mengemukakan bukti dan hujahan yang anda adalah pemilik sah cap dagangan atau jenama tersebut.

Saya ingin mengambil contoh jenama ‘Ujang’ yang terkenal dengan komik kartun lawak antarabangsanya. Semua sedia maklum yang jenama Ujang adalah berasaskan nama kartunis Ujang yang menjadi pengasas kepada jenama tersebut. Namun, akibat cetek pengetahuan berkenaan harta intelek, pihak lain telah mendaftakan jenama ‘Ujang’ di bawah nama pemilik lain dan kartunis Ujang telah kehilangan hak terhadap jenama yang diasaskannya.

Anda boleh baca sendiri pengakuan Ujang betapa dia kurang pengetahuan tentang hak-hak harta intelek ketika itu di sini:

http://www.universitipts.com/index.php/site/comments/isu_trademark_ujang_lagi_penjelasan_daripada_sdr_ujang/

 

DAFTAR JENAMA UNTUK ELAK DICIPLAK DAN DISALAH GUNA

Logo atau jenama yang tidak didaftar juga menghadapi risiko untuk diciplak dan disalahguna oleh pihak yang tidak bertanggungjawab. Seperti contoh keratan akhbar di atas, jenama Mat Salai menghadapi masalah apabila diciplak oleh pihak lain. Sudah tentu syarikat akan mengalami kerugian apabila pelanggan keliru tentang jenama yang sama berada di pasaran tetapi dimiliki oleh pemilik yang berbeza. Tindakan mahkamah boleh diambil tetapi akan memakan masa, kos dan rumit. Jika jenama ini didaftar terlebih awal, lebih mudah tindakan boleh diambil.

Jadi sejauh mana popularnya sesuatu jenama tetapi jika asasnya tidak kukuh, maka ia berdepan dengan ancaman yang amat merugikan. Asasnya ialah pendaftaran cap dagangan.

 

DAFTAR JENAMA ANDA HARI INI, IANYA SAH UNTUK TEMPOH 10 TAHUN DAN BOLEH DIPERBAHARUI SETIAP 10 TAHUN

klien

Antara jenama yang mendapat perkhidmatan saya untuk urusan permohonan cap dagangan. 

Mungkin ramai yang merungut caj yang dikenakan ejen cap dagangan tinggi, tetapi apa yang anda bayar hari ini yang mungkin nilainya seribu – dua akan menyelamatkan anda dari kerugian jutaan ringgit pada masa akan datang. Tambahan pula setiap pendaftaran cap dagangan akan sah untuk tempoh 10 tahun dan hanya perlu diperbaharui setiap 10 tahun. Jadi kos yang ada keluarkan hanya sekali untuk tempoh 10 tahun.

Jadi bertindak sekarang! Daftar cap dagangan anda.  Hubungi saya 019-3781629 untuk maklumat lanjut.

MOHON HUBUNGI SAYA MELALUI TALIAN 019-3781629 (CALL / SMS / WHATSAPP / VIBER / TELEGRAM / WECHAT / LINE) JIKA KOMEN ATAU EMEL TUAN/PUAN TIDAK SAYA BALAS LEBIH DARI 3 HARI.


Komen (137)

Assalam,

Saya ingin meminta nasihat mengenai pendaftaran jenama. Jenama yang saya ingin daftarkan ialah jenama untuk barangan bayi dan kanak-kanak dan barangan ibu mengandung dan menyusukan anak.
Sila nyatkan kos untuk pendaftaran.
Terima kasih.

Saya dah balas ke e-mel puan.

As-Salam,

Mohon panduan & syarat2 bagaimana ingin membuat pendaftaran bagi hakcipta
1-trademark/ logo syarikat
2-jenama baru bagi produk minuman

Saya dah check dengan KPDNKK, SSM & myiPO, tapi macam complicated sikit nk cari…. (?)

thanks a lot.

Saya dah balas ke emel tuan. Terima kasih

sy nak buat jenama sendiri.seperti cermin mata,pakaian lelaki dan perempuan.berapa kos untuk daftarkan dan masa yang perlu di ambil.minta tunjuk ajar dari a-z.saya juga tercari cari pembekal pakaian yang sesuai.di mana tempat yang tuan syorkan.dan juga,jenama apa serta berapa harga yang sy untuk beli brg pencetak pakaian atau sulaman

Mohon panduan & syarat2 bagaimana ingin membuat pendaftaran bagi hakcipta

1-trademark/ logo syarikat
2- kertas apa yang digunakan untuk membuat logo untuk submit.

mohon balas emel sy..
terima kasih.

Sy ingin mendaftar jenama. Jenama akan digunakan sebagai product pakaian.

Berapakah kos yang sy perlu belanjakan dan jika semua urusan diuruskan tuan.

terima kasih

Saya dah emel quotation kepada tuan.

Boleh saya tau apa langkah2 nak dapatkan hak jenama dan berapa kos yg dikenakan untuk produk makanan cth. kek @ biskut.

Terima kasih.

Saya dah emel kpd tuan

Salam,

Berapakah kos untuk mendaftar jenama baju kanak-kanak dan wanita? Dan apakah prosedur yang perlu. TQ.

Saya dah emel kepada puan

Assalammualaikum

Berapakah kos untuk mendaftar jenama baju kanak-kanak dan wanita?

Dan apakah prosedur yang perlu. TQ.

Bagaimana saya cara nak mendaftar

Rujuk emel tuan puan semua.

Saya dalam bidang makanan.berapa kos permulaan untuk buat trademark dan terma nya?

Saya akan emel kepada tuan. Kalau tuan masih belum mempunyai jenama, tuan boleh baca kriteria cap dagangan yang boleh didaftarkan di sini:

assalam,saya ada beberapa soalan tantang pendaftaran jenama nie…..1) bolehkah saya mendaftarkan jenama untuk produk yg saya tidak hasilkan sendiri (re-pack)? 2) kos keseluruhan untuk mendaftarkan satu-satu jenama? 2)bolehkah satu jenama di gunakan untuk beberapa kategori produk? cth:pakaian,kosmetik, bantuan dari anda amat di hargai….tq

1. Boleh, tiada masalah.
2. Saya akan emel.
3. Satu jenama boleh digunakan untuk pelbagai produk. Ini kerana pendaftaran cap dagangan mempunyai 45 jenis kelas barangan dan perkhidmatan yang boleh dipilih.

assalamualaikum..

saya ingin dapatkan maklumat untuk mendaftar jenama (barangan craft) dan kos yang berkaitan..harap dapat membantu.. :) terima kasih..

Saya dah emel saudari.

Saya berminat utk mengetahui lebih lanjut prosedur permohonan cap dagangan.Boleh tuan email maklumat

Saya balas ke emel puan

Saya berminat utk mengetahui lebih lanjut prosedur permohonan cap dagangan & kos yang terlibat.Boleh tuan email maklumat.

Saya dah balas ke emel puan

saya ingin memulakan perniagaan rempah ratus…diharap tuan dapat beri panduan prosedur dari pendaftaran syarikat dan penjenamaan serta berapa kos yg diperlukan…terima kasih

Saya dah balas ke emel

Salam,

Saya ingin mengetahui lebih lanjut tentang prosedur permohonan cap dagangan utk jenama pakaian..
Berapa kos yang diperlukan?
Terima kasih kerana membantu.

assalamualaikum..

saya ingin dapatkan maklumat untuk pendaftaran cap dagangan, prosedure dan juga kos2 yang berkaitan..

slain isu cap dagangan, harap en. azizi dpt kongsikan saya pengetahuan dan informasi tentang hal hal yang berkaitan dengan pattern.
terima kasih.

Rujuk emel puan

Salam,

Mohon panduan & syarat-syarat bagaimana ingin membuat pendaftaran bagi hakcipta

1-trademark/ logo syarikat

2-jenama baru bagi produk minuman / jelly

TQ

Sila rujuk emel puan nanti

Salam,
Inginkan quotation untuk permohonan cap dagangan membuka restoran (logo dan jenama)

Bolehkah tuan datang ke pejabat kami untuk berbincang?

Boleh tuan.

Terima kasih kerana reply dengan kadar segera.

Saya sudah emailkan maklumat kepada pihak tuan, terima kasih.

Assalamualaikum,

mohon diemelkan quotation untuk permohonan cap dagangan utk butik (pakaian, kain dll) – logo dan jenama.

terima kasih.

Saya akan emel nanti.

salam..saya wakil dr sebuah syarikat yg memasarkan produk minyak pelincir kereta..saya ingin dapatkan maklumat untuk pendaftaran cap dagangan, prosedure dan juga kos2 yang berkaitan..dimanakah sy perlu daftar?mohon jawapan dengan segera..

Sila semak emel puan. Saya dah balas pertanyaan.

salam
saya ingin membuat pakaian jenama sendiri untuk perniagaan butik pakaian saya,
tetapi saya hendak daftarkan dulu jenama sebelum saya membuat/menjahit secara pukal pakaian saya.
tq

Semak emel tuan nanti

salam.. saya ingin tahu.. saya dah ada kompeni online.. dan saya dah daftar kompeni kat ssm.. skang ni logo kompeni baru siap dan saya ingin daftarkan logo tersebut yang akan jadi logo kompeni dan logo jenama barangan kami.. boleh beritahu saya apa langkah seterusnya?

*sayang = saya.. sorry typo.. huhu…

salam…macamana caranya nak register jenama & kos?
TQ..

Saya akan balas ke emel tuan nanti.

Pls email detail step and cost nak register jenama..tq

Pls email detail step and cost nak register jenama..tq

Saya akan emel nanti

bagaimana proses untuk memohon jenama untuk baju kurung keluaran syarikat sy..sy ingin menggunakan jenama sy sesndiri.tq

Saya dah balas pertanyaan puan melalui emel

Salam..
harap pandangan dan nasihat dari pihak tuan.
terima kasih

Mohon panduan & syarat2 bagaimana ingin membuat pendaftaran bagi hakcipta
1-trademark/ logo syarikat – cost,proces & procedure, sample,etc.
2-enterprise kepada sdn bhd – cost,proces & procedure, sample, etc.
3-sample of good proposal/paperwork to apply loan/fund/geran
4-things we need to aware/do/prepare for setting-up a new biz

Semak emel tuan nanti.

salam.

mohon fwdkan email spt Amy Said minta.

Terima kasih.

Sy ingin mendaftar jenama yang akan digunakan sebagai produk pakaian.

Berapakah kos yang sy perlu belanjakan dan jika semua urusan diuruskan tuan.

Apakah pula langkah2 yang perlu sy lakukan untuk pendaftaran jenama tersebut.

Terima kasih

Saya akan balas ke emel puan nanti.

sy ingin mendaftar jenama pakaian atas jenama saya sendiri.apakah syarat dan prosedurnya…..

Ok, nanti saya emel

persoalan yg sama. sy ingin mendaftar jenama pakaian atas jenama saya sendiri. apakah syarat, kos, dan prosedurnya…..

Salam,

Mohon panduan & syarat-syarat bagaimana ingin membuat pendaftaran bagi hakcipta

1-trademark/ logo syarikat

2-jenama bagi produk minuman

3-Inginkan quotation untuk permohonan cap dagangan (logo dan jenama) barangan muslim

Saya emelkan

saya berminat utk mmbuat cap jenama sy sendiry,so mcm mne saya nk apply n brape kos yg d perlukan tq….

sy ingn memohon hak cipta untk rekabntuk brangan brasaskn garfu,bagaimanakah langkah2 yg perlu sy ambil dan berapakah kos yg perlu sy keluarkn? Tq

Assalamualaikum..saya nak tanya..berapa kos pendaftaran hak cipta logo syarikat? dan bagaimana nak buat..terima kasih di atas kerjasama..

Rujuk emel nanti ya.

Askum,

Saya perlukan perkara yang sama dengan Pustaka Zinnirah

T kasih.

Ok, saya dah emel tuan.

saya nak tanya berapa kos untuk jenama tudung yg ingin didaftarkan dan bagaimankah caranya untuk mendaftar jenama tersebut dan langkahnya.Terima kasih

Salam…bleh email berkaitan pendaftaran logo bagi produk makanan…thank you

rujuk emel

as salam…

saya perlukan keterangan lanjut tentang penjenamaan atas nama sendiri untuk jualan pakaian secara online dan untuk permulaan saya hanya sekadar mendapatkan stok bekalan daripada pembekal..ini kerana saya masih baru untuk terlibat dalam bidang perniagaan, idea untuk mempunyai jenama sendiri sebagai satu persediaan awal untuk masa akan datang..saya seorang pelajar IPT tahun akhir,adakah saya boleh/layak untuk memohon atas penjenamaan tersebut?..need for the procedures, cost and etc,,,,tq

Salam,saya ingin menjenamakan tudung atas nama sy sendiri.Apakah prosedur serta kos untuk pendaftaran ini dan dimanakah saya perlu mendaftar untuk penjenamaan sendiri.terima kasih.

Sy ingin mendaftar jenama yang akan digunakan sebagai produk beg & biskut.

Berapakah kos yang sy perlu belanjakan dan jika semua urusan diuruskan tuan.

Apakah pula langkah2 yang perlu sy lakukan untuk pendaftaran jenama tersebut.

Terima kasih

saya balas ke emel puan nanti

salam… saya nak daftar jenama saya, jika tuan uruskan berapa kos pendaftaran semuanya..

Saya sudah balas ke emel tuan

sy ingin taw costing sekiranya sy ingin mengeluarkan jenama baju sendiri

Kos permohonan pendaftaran ialah RM1507. Tapi sempena kempen Daftar Cap Dagangan, harga istimewa akan diberikan.

Maklumat lanjut, tuan boleh klik link di bawah:

http://www.zeralogies.com/kempen-daftar-cap-dagangan/

Terima kasih.

Salam…saya mempunyai sebuah butik pakaian bayi dan kanak-kanak.Saya sudah mendaftar nama syarikat kt ssm.skrg nie logo syarikat baru siap,perlu ke saya mendaftar logo syarikat dan bagaimana saya nk daftarkn logo syarikat tu. Harap tuan dapat memberi tunjuk ajar kpd saya.
Terima kasih

Saya dah emel tuan

Salam,

Mohon panduan & syarat-syarat & quotation bagaimana ingin membuat pendaftaran bagi hakcipta

1-trademark /jenama bg produk makanan kerepek

2.juga ingin quotation untuk logo barangan muslim spt imp, muslim product

Saya emelkan nanti

Assalamualaikum…

Saya ingin bertanya mengenai:

1) Bagaimana prosuder untuk mendaftar jenama sesuatu produk?
2) Bayaran yang diperlukan untuk prosuder ini?
3) Berapa lama prosuder ini dilakukan dan perkara berkaitan dengan ini?
4) Bagaimana, dengan siapa kita berurusan untuk mendapatkan surat pengesahan untuk menubuhkan pusat rawatan islam?

Saya balas ke emel tuan

Saya baru memulakan bisnes coklat buatan tangan di rumah. Saya dinasihatkan untuk mendaftar nama syarikat saya (enterprise) dan juga jenama coklat saya.

Dimana saya boleh membuat kedua-dua ini dan apakah langkag-langkahnya?

Mengenai jenama coklat, saya sudah mendapat satu nama tetapi baru-baru ini saya buka internet dan mendapati ada nama yang sama di negara Eropah. Boleh tak saya daftar nama itu di Malaysia sebab saya fikir dan reka nama tu sendiri (berdasarkan perkataan-perkataan yang berhubungkait dengan coklat, manisan dsb).

Harap Azizi dapat beri penjelasan. Terima Kasih.

Rujuk emel puan nanti ya.

sila emailkan quatition, urgent , ASAP

Saya dah emelkan

Minta pertolongan dan nasihat

1)macam mana kita nak tahu jenama tu dah ada kat pasaran atau belum?
2)kos untuk buat jenama sendiri dan diuruskan pihak tuan,prosedur dan perincian lain?
3)nama daftar ssm tak boleh guna untuk nama produk?saya buat t-shirt.

sekian terima kasih.

Salam nk mintak quotation boleh..? Dan nk tahu sama ada boleh tak kita guna dua produk untuk satu jenama misalnya produk pakaian dan minuman sedikit keliru sebab kedua2nya berbeza jenis..?

Jawapannya boleh. Saya dah emelkan details.

Assalam,

Saya ingin meminta nasihat mengenai pendaftaran jenama.
Sila nyatkan kos untuk pendaftaran sekiranya diuruskan oleh pihak tuan.
Terima kasih.

Saya dah emelkan. Semak emel tuan.

Salam.. Boleh email sy bagaimana nak dptkan tm?
Boleh x kiter guna je logo dulu b4 dafta dagangan?

Boleh, tapi kalau berlaku peniruan susah nak ambil tindakan

emelkan saya details procedure dan kos utk daftar jenama pakaian.saya dari kelantan

Saya dah emel puan

assalam,saya ada beberapa soalan tentang pendaftaran jenama produk.
1) bolehkah saya mendaftarkan jenama untuk produk yg saya tidak hasilkan sendiri (re-pack)?
2) kos keseluruhan untuk mendaftarkan satu-satu jenama?
3)bolehkah satu jenama di gunakan untuk beberapa kategori produk? cth:pakaian, parfume, accesorries wanita.
Sila nyatakan kos untuk pendaftaran sekiranya diuruskan oleh pihak tuan.
Terima kasih.

assalamualaikum tuan, saya ada buat kerepek, dan ingin kerepek saya dikenali..bagaimana ya? saya juga mahu daftarkannya..tq tuan.

assalamualaikum..
Boleh tak email detail berkaitan dengan penjenamaan ni..
Terataijulius@yahoo.com
Tq ye

email utk procedure n charge TM. TQ

salam…. saya nak tanyer…..
bagaimane untuk daftar jename untuk barangan saya….
kos bayaran nya pula bagaimane….
saya ingin mengetahui nyer lebih lanjut… :)

salam…

Mohon panduan & syarat2 bagaimana ingin
membuat pendaftaran bagi hakcipta

1-trademark/ logo syarikat
2-kos keseluruhan

salam tuan , boleh emailkan detail utk buat jenama sendiri . terima kasih tuan .

Salam,

Mohon panduan & syarat-syarat bagaimana ingin membuat pendaftaran bagi hakcipta

1-trademark/ logo syarikat

Saya dah balas ke emel tuan/puan semua. Jika tak dapat, harap sms/telefon saya.

salam.
saya ingin mencipta jenama pakaian sendiri.boleh emailkn saya kos dan prosedur yang diperlukn.
kialilul@gmail.com

Assalam berapa kos untuk pendaftaran jenama ye?

Assalamualaikum..
Sy br sy mendaftarkan nama syarikat sy di SSM. Jd langkah seterusnya sy ingin mendaftar logo syarikat sy agar tdk diguna pkai oleh pihak lain kelak. Boleh e-mailkan sy cara2 nk kos yg sepatutnye sy bayar utk mendaftar logo sy itu? Dah berapa lame proses ini akn selesai?.. Tq

Salam…
Mohon emailkan quotation untuk daftar jenama dan logo.. klu boleh nak segera.. Tq..

Salam.mohon berikan detail bagaimana hendak mendaftarkan jenama sendiri dan kos.terima kasih.

Sila rujuk emel tuan puan untuk sebut harga

Salam.mohon berikan detail bagaimana hendak mendaftarkan jenama sendiri dan kos.terima kasih.
dan cara nya bagaimana?
:)

salam…ingin membuat logo pakaian jenama sendiri.tolong jelaskan bagaimana dan sebut harga.
terima kasih

mintak bantuan utk prosedur pendaftaran logo syarikat… terima kasih

Semak emel tuan-puan. Jika tak dapat harap hubungi saya.

salam ,
saya seorang peniaga sudah mempunyai lesen dan sudah mempunyai syarikat..saya ingin mendapatkan khidmat en azizi untuk mendaftar produk syarikat kami dengan kadar segera..ape syarat2 yang diperlukan dan kos pendaftarannya..tq

Salam

boleh email cara bagaimana saya nak daftar logo syarikat,tq

assalam tuan, mohon tunjuk ajar prosedure utk daftar jenama produk. Utk info sy sudah mendaftar syarikat enterprise. Mohon emel ya. Tq.

Assalam. boleh saya dptkan quatation dan cara permulaan mencipta jenama sendiri.jika masih boleh ada produk sesuai utk dijenamakan, boleh ke patternkan jenama dulu?

Assalamualaikum En Azizi, saya berniaga dalam bidang penubuhan syarikat (company secretary), adakalanya customer saya bertanyakan/berminat untuk mendaftarkan cap dagang.
Bolehkah En. Azizan berikan contact no. dan email untuk urusan2 di atas
Tel: 09-7462004

Salam..

minta hantar quotation tuk daftar jenama barang + logo syarikat .. Terima kasih..

assalamualaikum.. blh emailkan pd sy cra2 nk mndftrkan logo syarikat?

salam. sy nak tny…
boleh kah sy daftar logo atas nama sy sendiri..sy buat job di rumah.. xde syarikat..

Salam,boleh email details x untuk dftr label sendiri.tq

tuan, tlg email ke sy qoutation harga utk register nama produk. Sy mahu urus secepatnya. Tq

Saya ingin tahu harga utk mendaftar cap dagangan.

ingin mendapat informasi mengenai cara2 untuk mendaftarkan jenama. Harap tuan dapat membantu.

TQ

salam,

Tuan,
mohon email maklumat permohonan dan kos untuk daftar JENAMA perniagaan makanan?

Tq.

tolong email saya info detail tuan…berkenaan daftar jenama ni.. termasuk kos ya..TQSM

blh emailkan cara2 dftr logo & jenama syarikat. Thks

Salam. boleh bagi maklumat bagaimana untu saya mendaftar logo/jenama syarikat saya.

Terima kasih.

Saya ingin mendaftar logo untuk jenama baju sendiri..
Jika urusan daftar boleh dia buat okeh tuan sila send kepada sya detail dan harga bagi urusan tersebut.tq

Saya ingin mendaftar logo untuk jenama baju sendiri..
Jika urusan daftar boleh dia buat okeh tuan sila send kepada sya detail dan harga bagi urusan tersebut.tq

Salams, sy nk buat jenama ats pakaian Dan accesories wanita , brape kos nye.

Assalamualaikum..

saya juga ingin mengetahui bagaimana cara nak daftar branding produk.

Terima kasih.

Semak emel tuan puan. Jika tak dapat, mohon hubungi saya di talian 019-3781629

sy menjual dan membuat produk frozen..ingin membuat logo dan cap dagangan..boleh tuan emailkan sy proses dan kos secara terperinci..bantuan tuan amat sy harapkan..

Saya dah emel.

Tulis komen anda