Pendaftaran Cap Dagangan Permulaan Kepada Jenama Yang Kukuh

By | February 8, 2011

Ramai yang tidak menyedari bahawa pendaftaran cap dagangan merupakan permulaan kepada pembinaan jenama yang kukuh. Ini kerana jenama yang tidak didaftarkan sebagai cap dagangan terdedah kepada risiko serangan dan eksploitasi pihak yang tidak bertanggungjawab.

 

DAFTAR JENAMA ANDA SEBELUM IA DIDAFTARKAN OLEH ORANG LAIN

Jika hari ini anda memiliki jenama yang semakin diterima masyarakat, daftarkannya secepat mungkin sebelum pihak lain cuba mendaftarkannya atas nama mereka. Dalam sistem pendaftaran cap dagangan, siapa yang daftar dahulu akan mendapat hak prioriti terhadap cap dagangan tersebut dan jika anda cuba mendaftar cap dagangan yang sama, permohonan anda sudah pasti akan dibantah oleh pihak pendaftar dan anda perlu membuat hujahan atau rayuan untuk membuktikan bahawa andalah pemilik sebenar cap dagangan tersebut.

Untuk mengemukakan hujahan bukanlah sesuatu yang mudah dan melibatkan kos dan masa. Perniagaan anda mungkin terjejas akibat kelewatan anda mendaftar jenama tersebut, disebabkan masalah pendaftaran tadi. Dan yang paling teruk anda mungkin kehilangan jenama anda disebabkan anda gagal mengemukakan bukti dan hujahan yang anda adalah pemilik sah cap dagangan atau jenama tersebut.

Saya ingin mengambil contoh jenama ‘Ujang’ yang terkenal dengan komik kartun lawak antarabangsanya. Semua sedia maklum yang jenama Ujang adalah berasaskan nama kartunis Ujang yang menjadi pengasas kepada jenama tersebut. Namun, akibat cetek pengetahuan berkenaan harta intelek, pihak lain telah mendaftakan jenama ‘Ujang’ di bawah nama pemilik lain dan kartunis Ujang telah kehilangan hak terhadap jenama yang diasaskannya.

artikel-ujang

Anda boleh baca sendiri pengakuan Ujang betapa dia kurang pengetahuan tentang hak-hak harta intelek ketika itu di sini:

http://www.universitipts.com/index.php/site/comments/isu_trademark_ujang_lagi_penjelasan_daripada_sdr_ujang/

 

DAFTAR JENAMA UNTUK ELAK DICIPLAK DAN DISALAH GUNA

newsmatsalai

Logo atau jenama yang tidak didaftar juga menghadapi risiko untuk diciplak dan disalahguna oleh pihak yang tidak bertanggungjawab. Seperti contoh keratan akhbar di atas, jenama Mat Salai menghadapi masalah apabila diciplak oleh pihak lain. Sudah tentu syarikat akan mengalami kerugian apabila pelanggan keliru tentang jenama yang sama berada di pasaran tetapi dimiliki oleh pemilik yang berbeza. Tindakan mahkamah boleh diambil tetapi akan memakan masa, kos dan rumit. Jika jenama ini didaftar terlebih awal, lebih mudah tindakan boleh diambil.

Jadi sejauh mana popularnya sesuatu jenama tetapi jika asasnya tidak kukuh, maka ia berdepan dengan ancaman yang amat merugikan. Asasnya ialah pendaftaran cap dagangan.

 

DAFTAR JENAMA ANDA HARI INI, IANYA SAH UNTUK TEMPOH 10 TAHUN DAN BOLEH DIPERBAHARUI SETIAP 10 TAHUN

psd-list-tm-2

Antara jenama yang mendapat perkhidmatan saya untuk urusan permohonan cap dagangan. 

Mungkin ramai yang merungut caj yang dikenakan ejen cap dagangan tinggi, tetapi apa yang anda bayar hari ini yang mungkin nilainya seribu – dua akan menyelamatkan anda dari kerugian jutaan ringgit pada masa akan datang. Tambahan pula setiap pendaftaran cap dagangan akan sah untuk tempoh 10 tahun dan hanya perlu diperbaharui setiap 10 tahun. Jadi kos yang ada keluarkan hanya sekali untuk tempoh 10 tahun.

Jadi bertindak sekarang! Daftar cap dagangan anda.  Hubungi saya 019-3781629 atau emel [email protected] untuk maklumat lanjut.

MOHON HUBUNGI SAYA MELALUI TALIAN 019-3781629 (CALL / SMS / WHATSAPP / VIBER / TELEGRAM / WECHAT / LINE) JIKA KOMEN ATAU EMEL TUAN/PUAN TIDAK SAYA BALAS LEBIH DARI 3 HARI.

whatsaap-blue-rich-300x216

206 thoughts on “Pendaftaran Cap Dagangan Permulaan Kepada Jenama Yang Kukuh

  1. Nor Azlina Razali

    Assalam,

    Saya ingin meminta nasihat mengenai pendaftaran jenama. Jenama yang saya ingin daftarkan ialah jenama untuk barangan bayi dan kanak-kanak dan barangan ibu mengandung dan menyusukan anak.
    Sila nyatkan kos untuk pendaftaran.
    Terima kasih.

    Reply
      1. awang

        Assalamualaikum…

        Saya ada beberapa pertanyaan:

        1.Bagaimana prosuder untuk mendaftar jenama sesuatu produk?

        2.Berapa bayaran yang diperlukan untuk prosuder ini?

        3.Saya ingin berniaga madu dengan jenama sendiri berserta dengan logo sendiri.

        Thanks.

        Reply
        1. haifaa izzaty

          Assalamualaikum…. boleh saya tahu langkah2 dan cara2nya tak? Boleh email saya [email protected]

          Reply
      2. muhd afiq

        Salam En Azizi..

        sila email kepada saya tentang mendaftar jenama barangan…

        terima kasih..

        Reply
      3. muhammad hatim bin ghozali

        assalamualaikum
        tuan. minta emailkan saya maklumat untuk buat pattern jenama di [email protected]. terima kasih tuan

        Reply
  2. Najeeb Abdullah

    As-Salam,

    Mohon panduan & syarat2 bagaimana ingin membuat pendaftaran bagi hakcipta
    1-trademark/ logo syarikat
    2-jenama baru bagi produk minuman

    Saya dah check dengan KPDNKK, SSM & myiPO, tapi macam complicated sikit nk cari…. (?)

    thanks a lot.

    Reply
      1. wan koboi

        sy nak buat jenama sendiri.seperti cermin mata,pakaian lelaki dan perempuan.berapa kos untuk daftarkan dan masa yang perlu di ambil.minta tunjuk ajar dari a-z.saya juga tercari cari pembekal pakaian yang sesuai.di mana tempat yang tuan syorkan.dan juga,jenama apa serta berapa harga yang sy untuk beli brg pencetak pakaian atau sulaman

        Reply
      2. yana

        Mohon panduan & syarat2 bagaimana ingin membuat pendaftaran bagi hakcipta

        1-trademark/ logo syarikat
        2- kertas apa yang digunakan untuk membuat logo untuk submit.

        mohon balas emel sy..
        terima kasih.

        Reply
  3. mie

    Sy ingin mendaftar jenama. Jenama akan digunakan sebagai product pakaian.

    Berapakah kos yang sy perlu belanjakan dan jika semua urusan diuruskan tuan.

    terima kasih

    Reply
    1. Azizi Zulkefli Post author

      Saya dah emel quotation kepada tuan.

      Reply
  4. Daud

    Boleh saya tau apa langkah2 nak dapatkan hak jenama dan berapa kos yg dikenakan untuk produk makanan cth. kek @ biskut.

    Terima kasih.

    Reply
  5. Mel

    Salam,

    Berapakah kos untuk mendaftar jenama baju kanak-kanak dan wanita? Dan apakah prosedur yang perlu. TQ.

    Reply
      1. ZARA DIANA CLOSET

        Assalammualaikum

        Berapakah kos untuk mendaftar jenama baju kanak-kanak dan wanita?

        Dan apakah prosedur yang perlu. TQ.

        Bagaimana saya cara nak mendaftar

        Reply
  6. khairil

    Saya dalam bidang makanan.berapa kos permulaan untuk buat trademark dan terma nya?

    Reply
    1. Azizi Zulkefli Post author

      Saya akan emel kepada tuan. Kalau tuan masih belum mempunyai jenama, tuan boleh baca kriteria cap dagangan yang boleh didaftarkan di sini:

      Reply
  7. fadzil

    assalam,saya ada beberapa soalan tantang pendaftaran jenama nie…..1) bolehkah saya mendaftarkan jenama untuk produk yg saya tidak hasilkan sendiri (re-pack)? 2) kos keseluruhan untuk mendaftarkan satu-satu jenama? 2)bolehkah satu jenama di gunakan untuk beberapa kategori produk? cth:pakaian,kosmetik, bantuan dari anda amat di hargai….tq

    Reply
  8. Azizi Zulkefli Post author

    1. Boleh, tiada masalah.
    2. Saya akan emel.
    3. Satu jenama boleh digunakan untuk pelbagai produk. Ini kerana pendaftaran cap dagangan mempunyai 45 jenis kelas barangan dan perkhidmatan yang boleh dipilih.

    Reply
  9. Nadira Salim

    assalamualaikum..

    saya ingin dapatkan maklumat untuk mendaftar jenama (barangan craft) dan kos yang berkaitan..harap dapat membantu.. 🙂 terima kasih..

    Reply
  10. [email protected]

    Saya berminat utk mengetahui lebih lanjut prosedur permohonan cap dagangan.Boleh tuan email maklumat

    Reply
  11. ita

    Saya berminat utk mengetahui lebih lanjut prosedur permohonan cap dagangan & kos yang terlibat.Boleh tuan email maklumat.

    Reply
  12. Sham

    saya ingin memulakan perniagaan rempah ratus…diharap tuan dapat beri panduan prosedur dari pendaftaran syarikat dan penjenamaan serta berapa kos yg diperlukan…terima kasih

    Reply
  13. Ain

    Salam,

    Saya ingin mengetahui lebih lanjut tentang prosedur permohonan cap dagangan utk jenama pakaian..
    Berapa kos yang diperlukan?
    Terima kasih kerana membantu.

    Reply
  14. Emy

    assalamualaikum..

    saya ingin dapatkan maklumat untuk pendaftaran cap dagangan, prosedure dan juga kos2 yang berkaitan..

    slain isu cap dagangan, harap en. azizi dpt kongsikan saya pengetahuan dan informasi tentang hal hal yang berkaitan dengan pattern.
    terima kasih.

    Reply
  15. Suhana

    Salam,

    Mohon panduan & syarat-syarat bagaimana ingin membuat pendaftaran bagi hakcipta

    1-trademark/ logo syarikat

    2-jenama baru bagi produk minuman / jelly

    TQ

    Reply
  16. Najib

    Salam,
    Inginkan quotation untuk permohonan cap dagangan membuka restoran (logo dan jenama)

    Bolehkah tuan datang ke pejabat kami untuk berbincang?

    Reply
      1. Najib

        Terima kasih kerana reply dengan kadar segera.

        Saya sudah emailkan maklumat kepada pihak tuan, terima kasih.

        Reply
  17. Nur

    Assalamualaikum,

    mohon diemelkan quotation untuk permohonan cap dagangan utk butik (pakaian, kain dll) – logo dan jenama.

    terima kasih.

    Reply
  18. syazwana sharif

    salam..saya wakil dr sebuah syarikat yg memasarkan produk minyak pelincir kereta..saya ingin dapatkan maklumat untuk pendaftaran cap dagangan, prosedure dan juga kos2 yang berkaitan..dimanakah sy perlu daftar?mohon jawapan dengan segera..

    Reply
  19. adisman

    salam
    saya ingin membuat pakaian jenama sendiri untuk perniagaan butik pakaian saya,
    tetapi saya hendak daftarkan dulu jenama sebelum saya membuat/menjahit secara pukal pakaian saya.
    tq

    Reply
  20. Ell

    salam.. saya ingin tahu.. saya dah ada kompeni online.. dan saya dah daftar kompeni kat ssm.. skang ni logo kompeni baru siap dan saya ingin daftarkan logo tersebut yang akan jadi logo kompeni dan logo jenama barangan kami.. boleh beritahu saya apa langkah seterusnya?

    Reply
  21. normalah mustapah

    bagaimana proses untuk memohon jenama untuk baju kurung keluaran syarikat sy..sy ingin menggunakan jenama sy sesndiri.tq

    Reply
  22. amy

    Salam..
    harap pandangan dan nasihat dari pihak tuan.
    terima kasih

    Mohon panduan & syarat2 bagaimana ingin membuat pendaftaran bagi hakcipta
    1-trademark/ logo syarikat – cost,proces & procedure, sample,etc.
    2-enterprise kepada sdn bhd – cost,proces & procedure, sample, etc.
    3-sample of good proposal/paperwork to apply loan/fund/geran
    4-things we need to aware/do/prepare for setting-up a new biz

    Reply
  23. hasmah

    Sy ingin mendaftar jenama yang akan digunakan sebagai produk pakaian.

    Berapakah kos yang sy perlu belanjakan dan jika semua urusan diuruskan tuan.

    Apakah pula langkah2 yang perlu sy lakukan untuk pendaftaran jenama tersebut.

    Terima kasih

    Reply
  24. jessica bella

    sy ingin mendaftar jenama pakaian atas jenama saya sendiri.apakah syarat dan prosedurnya…..

    Reply
      1. ilham

        persoalan yg sama. sy ingin mendaftar jenama pakaian atas jenama saya sendiri. apakah syarat, kos, dan prosedurnya…..

        Reply
  25. pustaka zinnirah

    Salam,

    Mohon panduan & syarat-syarat bagaimana ingin membuat pendaftaran bagi hakcipta

    1-trademark/ logo syarikat

    2-jenama bagi produk minuman

    3-Inginkan quotation untuk permohonan cap dagangan (logo dan jenama) barangan muslim

    Reply
  26. zaity

    saya berminat utk mmbuat cap jenama sy sendiry,so mcm mne saya nk apply n brape kos yg d perlukan tq….

    Reply
  27. mohamad irwan

    sy ingn memohon hak cipta untk rekabntuk brangan brasaskn garfu,bagaimanakah langkah2 yg perlu sy ambil dan berapakah kos yg perlu sy keluarkn? Tq

    Reply
  28. ahmad

    Assalamualaikum..saya nak tanya..berapa kos pendaftaran hak cipta logo syarikat? dan bagaimana nak buat..terima kasih di atas kerjasama..

    Reply
  29. nuriz

    saya nak tanya berapa kos untuk jenama tudung yg ingin didaftarkan dan bagaimankah caranya untuk mendaftar jenama tersebut dan langkahnya.Terima kasih

    Reply
  30. ema

    Salam…bleh email berkaitan pendaftaran logo bagi produk makanan…thank you

    Reply
  31. ferdaus

    as salam…

    saya perlukan keterangan lanjut tentang penjenamaan atas nama sendiri untuk jualan pakaian secara online dan untuk permulaan saya hanya sekadar mendapatkan stok bekalan daripada pembekal..ini kerana saya masih baru untuk terlibat dalam bidang perniagaan, idea untuk mempunyai jenama sendiri sebagai satu persediaan awal untuk masa akan datang..saya seorang pelajar IPT tahun akhir,adakah saya boleh/layak untuk memohon atas penjenamaan tersebut?..need for the procedures, cost and etc,,,,tq

    Reply
  32. Norani binti Amat

    Salam,saya ingin menjenamakan tudung atas nama sy sendiri.Apakah prosedur serta kos untuk pendaftaran ini dan dimanakah saya perlu mendaftar untuk penjenamaan sendiri.terima kasih.

    Reply
  33. siti aisha

    Sy ingin mendaftar jenama yang akan digunakan sebagai produk beg & biskut.

    Berapakah kos yang sy perlu belanjakan dan jika semua urusan diuruskan tuan.

    Apakah pula langkah2 yang perlu sy lakukan untuk pendaftaran jenama tersebut.

    Terima kasih

    Reply
  34. azhar

    salam… saya nak daftar jenama saya, jika tuan uruskan berapa kos pendaftaran semuanya..

    Reply
  35. shaiful

    sy ingin taw costing sekiranya sy ingin mengeluarkan jenama baju sendiri

    Reply
  36. shahril

    Salam…saya mempunyai sebuah butik pakaian bayi dan kanak-kanak.Saya sudah mendaftar nama syarikat kt ssm.skrg nie logo syarikat baru siap,perlu ke saya mendaftar logo syarikat dan bagaimana saya nk daftarkn logo syarikat tu. Harap tuan dapat memberi tunjuk ajar kpd saya.
    Terima kasih

    Reply
  37. Haslinda Hashim

    Salam,

    Mohon panduan & syarat-syarat & quotation bagaimana ingin membuat pendaftaran bagi hakcipta

    1-trademark /jenama bg produk makanan kerepek

    2.juga ingin quotation untuk logo barangan muslim spt imp, muslim product

    Reply
  38. fitri ani

    Assalamualaikum…

    Saya ingin bertanya mengenai:

    1) Bagaimana prosuder untuk mendaftar jenama sesuatu produk?
    2) Bayaran yang diperlukan untuk prosuder ini?
    3) Berapa lama prosuder ini dilakukan dan perkara berkaitan dengan ini?
    4) Bagaimana, dengan siapa kita berurusan untuk mendapatkan surat pengesahan untuk menubuhkan pusat rawatan islam?

    Reply
  39. Fawziah Sidek

    Saya baru memulakan bisnes coklat buatan tangan di rumah. Saya dinasihatkan untuk mendaftar nama syarikat saya (enterprise) dan juga jenama coklat saya.

    Dimana saya boleh membuat kedua-dua ini dan apakah langkag-langkahnya?

    Mengenai jenama coklat, saya sudah mendapat satu nama tetapi baru-baru ini saya buka internet dan mendapati ada nama yang sama di negara Eropah. Boleh tak saya daftar nama itu di Malaysia sebab saya fikir dan reka nama tu sendiri (berdasarkan perkataan-perkataan yang berhubungkait dengan coklat, manisan dsb).

    Harap Azizi dapat beri penjelasan. Terima Kasih.

    Reply
      1. suhaila

        Minta pertolongan dan nasihat

        1)macam mana kita nak tahu jenama tu dah ada kat pasaran atau belum?
        2)kos untuk buat jenama sendiri dan diuruskan pihak tuan,prosedur dan perincian lain?
        3)nama daftar ssm tak boleh guna untuk nama produk?saya buat t-shirt.

        sekian terima kasih.

        Reply
  40. muhammad

    Salam nk mintak quotation boleh..? Dan nk tahu sama ada boleh tak kita guna dua produk untuk satu jenama misalnya produk pakaian dan minuman sedikit keliru sebab kedua2nya berbeza jenis..?

    Reply
  41. Razali

    Assalam,

    Saya ingin meminta nasihat mengenai pendaftaran jenama.
    Sila nyatkan kos untuk pendaftaran sekiranya diuruskan oleh pihak tuan.
    Terima kasih.

    Reply
  42. Shahrizuan

    Assalamu’alaikum, saya nak bertanya pasal cap dagangan ni, saya masih belum daftar. Bolehkah gabungan bahasa melayu dan inggeris, contohnya produk saya iaitu Pau POWer. Dan berapa kos jika nakk trademark kan ia akan datang. Buat pengetahuan, buat masa ini, saya masih kekurangan modal untuk trademarkkan produk saya. So saya nak tau budgetnya berapa. Terima kasih sudi baca masalah saya ni

    Reply
  43. Farah

    Salam.. Boleh email sy bagaimana nak dptkan tm?
    Boleh x kiter guna je logo dulu b4 dafta dagangan?

    Reply
    1. Azizi Zulkefli Post author

      Boleh, tapi kalau berlaku peniruan susah nak ambil tindakan

      Reply
  44. maziahh

    emelkan saya details procedure dan kos utk daftar jenama pakaian.saya dari kelantan

    Reply
  45. nieta

    assalam,saya ada beberapa soalan tentang pendaftaran jenama produk.
    1) bolehkah saya mendaftarkan jenama untuk produk yg saya tidak hasilkan sendiri (re-pack)?
    2) kos keseluruhan untuk mendaftarkan satu-satu jenama?
    3)bolehkah satu jenama di gunakan untuk beberapa kategori produk? cth:pakaian, parfume, accesorries wanita.
    Sila nyatakan kos untuk pendaftaran sekiranya diuruskan oleh pihak tuan.
    Terima kasih.

    Reply
  46. udin

    assalamualaikum tuan, saya ada buat kerepek, dan ingin kerepek saya dikenali..bagaimana ya? saya juga mahu daftarkannya..tq tuan.

    Reply
  47. nik

    assalamualaikum..
    Boleh tak email detail berkaitan dengan penjenamaan ni..
    [email protected]
    Tq ye

    Reply
  48. Adli

    salam…. saya nak tanyer…..
    bagaimane untuk daftar jename untuk barangan saya….
    kos bayaran nya pula bagaimane….
    saya ingin mengetahui nyer lebih lanjut… 🙂

    Reply
  49. gigs

    salam…

    Mohon panduan & syarat2 bagaimana ingin
    membuat pendaftaran bagi hakcipta

    1-trademark/ logo syarikat
    2-kos keseluruhan

    Reply
  50. emylaww

    salam tuan , boleh emailkan detail utk buat jenama sendiri . terima kasih tuan .

    Reply
  51. Azizi Zulkefli Post author

    Saya dah balas ke emel tuan/puan semua. Jika tak dapat, harap sms/telefon saya.

    Reply
  52. shary

    salam.
    saya ingin mencipta jenama pakaian sendiri.boleh emailkn saya kos dan prosedur yang diperlukn.
    [email protected]

    Reply
  53. Aniza

    Assalamualaikum..
    Sy br sy mendaftarkan nama syarikat sy di SSM. Jd langkah seterusnya sy ingin mendaftar logo syarikat sy agar tdk diguna pkai oleh pihak lain kelak. Boleh e-mailkan sy cara2 nk kos yg sepatutnye sy bayar utk mendaftar logo sy itu? Dah berapa lame proses ini akn selesai?.. Tq

    Reply
  54. fazlizam

    Salam…
    Mohon emailkan quotation untuk daftar jenama dan logo.. klu boleh nak segera.. Tq..

    Reply
  55. Farhana

    Salam.mohon berikan detail bagaimana hendak mendaftarkan jenama sendiri dan kos.terima kasih.
    dan cara nya bagaimana?
    🙂

    Reply
  56. nizam

    salam…ingin membuat logo pakaian jenama sendiri.tolong jelaskan bagaimana dan sebut harga.
    terima kasih

    Reply
  57. asrul

    mintak bantuan utk prosedur pendaftaran logo syarikat… terima kasih

    Reply
    1. Azizi Zulkefli Post author

      Semak emel tuan-puan. Jika tak dapat harap hubungi saya.

      Reply
  58. azura

    salam ,
    saya seorang peniaga sudah mempunyai lesen dan sudah mempunyai syarikat..saya ingin mendapatkan khidmat en azizi untuk mendaftar produk syarikat kami dengan kadar segera..ape syarat2 yang diperlukan dan kos pendaftarannya..tq

    Reply
  59. hasny rasul

    assalam tuan, mohon tunjuk ajar prosedure utk daftar jenama produk. Utk info sy sudah mendaftar syarikat enterprise. Mohon emel ya. Tq.

    Reply
  60. Nur Maa

    Assalam. boleh saya dptkan quatation dan cara permulaan mencipta jenama sendiri.jika masih boleh ada produk sesuai utk dijenamakan, boleh ke patternkan jenama dulu?

    Reply
  61. Nur Maa

    Assalam,

    Boleh ke saya patternkan jenama dulu sebelum confirm produk y ingin dipasarkan.. Boleh tak terangkan lebih details bagaimana langkah mencipta jenama sendiri.
    Mohon share panduan dan langkah..terima kasih

    Reply
  62. masror mohd daud

    Assalamualaikum En Azizi, saya berniaga dalam bidang penubuhan syarikat (company secretary), adakalanya customer saya bertanyakan/berminat untuk mendaftarkan cap dagang.
    Bolehkah En. Azizan berikan contact no. dan email untuk urusan2 di atas
    Tel: 09-7462004

    Reply
  63. afifi

    Salam..

    minta hantar quotation tuk daftar jenama barang + logo syarikat .. Terima kasih..

    Reply
  64. Noor Amira bt Mohd Jafri

    assalamualaikum.. blh emailkan pd sy cra2 nk mndftrkan logo syarikat?

    Reply
  65. ika

    salam. sy nak tny…
    boleh kah sy daftar logo atas nama sy sendiri..sy buat job di rumah.. xde syarikat..

    Reply
  66. ahmad aizat

    tuan, tlg email ke sy qoutation harga utk register nama produk. Sy mahu urus secepatnya. Tq

    Reply
  67. Indra Putra

    ingin mendapat informasi mengenai cara2 untuk mendaftarkan jenama. Harap tuan dapat membantu.

    TQ

    Reply
  68. Amir

    salam,

    Tuan,
    mohon email maklumat permohonan dan kos untuk daftar JENAMA perniagaan makanan?

    Tq.

    Reply
  69. HAMBA ALLAH

    tolong email saya info detail tuan…berkenaan daftar jenama ni.. termasuk kos ya..TQSM

    Reply
  70. hafiz

    Salam. boleh bagi maklumat bagaimana untu saya mendaftar logo/jenama syarikat saya.

    Terima kasih.

    Reply
  71. Ejoy

    Saya ingin mendaftar logo untuk jenama baju sendiri..
    Jika urusan daftar boleh dia buat okeh tuan sila send kepada sya detail dan harga bagi urusan tersebut.tq

    Reply
  72. Ejoy

    Saya ingin mendaftar logo untuk jenama baju sendiri..
    Jika urusan daftar boleh dia buat okeh tuan sila send kepada sya detail dan harga bagi urusan tersebut.tq

    Reply
  73. Bella

    Salams, sy nk buat jenama ats pakaian Dan accesories wanita , brape kos nye.

    Reply
  74. Laila salim

    Assalamualaikum..

    saya juga ingin mengetahui bagaimana cara nak daftar branding produk.

    Terima kasih.

    Reply
  75. Azizi Zulkefli Post author

    Semak emel tuan puan. Jika tak dapat, mohon hubungi saya di talian 019-3781629

    Reply
  76. fadzil

    sy menjual dan membuat produk frozen..ingin membuat logo dan cap dagangan..boleh tuan emailkan sy proses dan kos secara terperinci..bantuan tuan amat sy harapkan..

    Reply
  77. haizul

    salam….sy ingin mulakn perniagaan pakaian kanak2..sy ingin kluakn brand sy sendiri..sy juga ingin tau bagaimana cara sy nk mulakan,cara sy nk buat brand sy sendiri..sy dh ade nama brand dan logo..bagaimana cara untuk sy daftar brand dan logo sy supaya menjadi hak sy dan x boleh di copy oleh mana2 pihak…berapakah kosnya?..terima kasih

    Reply
  78. aswandi

    Bagaimana proses pendaftaran sesuatu jenama dan juga kosnya?

    Apakah perbezaan TM dan R

    Mohon penjelasan.

    Terima KAsih

    Reply
  79. Lili

    Halo,
    Mohon panduan & syarat2 bagaimana ingin
    membuat pendaftaran bagi hakcipta produk cendawan
    1-logo syarikat
    2-packaging brand
    2-kos keseluruhan

    Reply
  80. Lili

    Halo,
    Mohon panduan & syarat2 bagaimana ingin
    membuat pendaftaran bagi hakcipta produk cendawan
    1-logo syarikat
    2-packaging brand
    3-kos keseluruhan

    Terima kasih, saya sgt menghargainya.

    Reply
  81. ismail

    Boleh bagi detail bagaimana untuk saya mendaftar logo/jenama syarikat? tq

    Reply
  82. Muhammad Danial

    assalamualaikum..

    ibu saya ada keluarkan produk makanan secara home made, bole ke mohon pendaftaran logo jenama? boleh tuan emailkan sy proses dan kos secara terperinci..bantuan tuan amat saya harapkan

    Reply
  83. Azizi Zulkefli Post author

    Rujuk emel tuan puan. kalau tak terima, harap hubungi saya terus di talian 0193781629

    Reply
  84. nora

    salam..

    Saya membuat shawl sendiri. Saya buat berdasarkan citarasa dan rekaan sendiri. Saya bercadang untuk mendaftarkan rekaan saya tp takut sama dgn rekaan org lain.Mcm mna cara saya nak semak?

    (2) kos daftar

    sekian terima kasih

    Reply
  85. raesha

    Boleh emailkan saya step utk pendaftaran dan cara mendaftar atau apa2 maklumat yang perlu saya tahu.

    thanks.

    Reply
  86. bahari

    assalamualaikum…tuan,

    saya ada menjual pakaian muslimah yg dibuat sendiri.
    sya juga da ada jenama dan logo sendiri…boleh tuan emailkan sy proses dan kos secara terperinci?

    terima kasih…

    Reply
  87. Syaffiqa Ahmad

    salam tuan. saya nak tanya, saya masih belajar mcm mana nak mulakan bisnes. saya nak keluarkan [email protected] dgn jenama sendiri. Apa yang perlu saya buat? mcm mana nak daftar logo, jenama. mcm mana nak cari supplier, dari segi kos dan sebagainya. saya harap rujukan tuan boleh membantu saya. Terima kasih atas bantuan 🙂

    Reply
  88. alynnbj

    assalam.. saya inigin membuat shawl/selendang dengan jenama sendiri . tetapi saya hanya membuat perniagaan secara online. boleh tunjuk ajar.?/ adakah saya perlu mendaftarkan perniagaan kecil-kecilan sy terlebih dahulu?? tq

    Reply
  89. eiynasharina

    Salam Encik,

    Saya ingin bertanya, kira saya ada rekaan sendiri spt baju,skirt atau sebagainya. Bagaimana saya boleh daftarkan sebagai hak cipta? Terima Kasih

    Reply
  90. amir

    As-Salam,
    Mohon panduan & syarat2 bagaimana ingin membuat pendaftaran bagi hakcipta
    1-trademark/ logo syarikat
    2-packaging brand
    3-kos keseluruhan

    TQ

    Reply
  91. munira binti roslan

    salam encik…minta jasa baik encik untuk emailkan detail untuk daftarkan cap dagangan beserta kosnya.

    terima kasih.

    Reply
  92. Hassan Sarip

    Salam…
    Mohon bantuan Tuan
    1- Cara-cara pendaftaran Logo/Hakcipta Syarikat
    2- Kos keseluruhan bagi pendaftaran tersebut Dan
    3- Perkara-perkara yang tidak diketahui semasa pendaftaran dijalankan.

    Kerjasama dari pihak Tuan diucapkan ribuan Terima Kasih

    Reply
  93. Wana

    Assalamualaikum
    Mohon bantuan tuan
    1. Cara-cara pndaftran jenama sendri
    2. Kos keseluruhan

    Reply
  94. faznuur aleena

    Salam encik..
    boleh email kn prosedur, syarat & caj yg dikenakan?
    [email protected]
    terima kasih.

    Reply
  95. zuraida bt zakaria

    saya ingin mendaftar jenama kek saya ,bagaimanakah caranya?sila balas di [email protected] kasih

    Reply
  96. Hadija

    Saya yang kol tadi. . Bole tak e-mail semua langkah , dokumen yang diperlukan n Fee untuk buat trademark ni

    Reply
  97. Schanieza

    saya nak tau berapa bayaran untuk membuat logo
    Saye ingin membuat logo berkenaan makanan
    Terima kasih…

    Reply
  98. aina syafiqah

    salam…
    tuan,saya ad perniagaan shawl dgn kawan saya ..
    saya ingin perniagaan saya ini berdaftar..
    apa sayarat ,dan berapa kos yang dikenakn untuk daftar perniagaan saya dan prosedur lengkap untuk ini…
    harap tuan dapat emel kepada saya ,[email protected]

    Reply
  99. intan

    Saya ingin tahu bagaimana nk buat jenama produk sndiri dan cas yang dikenakan.tq

    Reply
  100. abd rahim

    Mohon bantuan Tuan
    1- Cara-cara pendaftaran Logo/Hakcipta Tudung dan produk pakaian
    2- Kos keseluruhan bagi pendaftaran tersebut Dan
    3- Perkara-perkara yang tidak diketahui semasa pendaftaran dijalankan.

    Kerjasama dari pihak Tuan diucapkan ribuan Terima Kasih

    Reply
  101. Noura

    Salam…
    1- Cara-cara pendaftaran Logo n Patern..
    2- Kos keseluruhan bagi pendaftaran tersebut Dan
    3- Perkara-perkara yang tidak diketahui semasa pendaftaran dijalankan.

    Terima Kasih 🙂

    Reply
  102. rohani husaini

    As salam…
    Mohon bantuan tuan,
    Sy ingin menjenamakan pakaian dan makanan..
    1) bagaimana Cara -cara untuk mendaftarkan logo syarikat/ trademark ?
    2) syarat
    3) kos

    Tq

    Reply
  103. farakadir

    Assalamualaikum encik…

    Saya berminat nak daftar hak cipta… boleh email sy kos n prsedurnya…
    Terima kasih encik…

    Reply
  104. Dia

    Salam tuan, sila bagi quotation untuk daftar hakcipta jenama yang bakal saya keluarkan tak lama lagi,tq

    Reply
  105. dayang

    assalam..sy nk tanya berapa kos jika kita ingin buat logo/harta mutlak kita sendiri…untuk pakaian kanak2 Dan dewasa..

    Reply
  106. Lyn

    Aslkm berapakah kos utk pendaftaran jenama sendiri dn bagaimana cara mendaftar?mengeluarkan produk telekung.tq

    Reply
  107. danial amran

    salam saya nak tanya cara nk daftar utk trademark ..mcm mna urusan dia erk dan berapa bayaran di kenakan..mna satu better buat atas ejen ker atau buat sendiri ? ni email sy [email protected]

    Reply
  108. adila

    Mohon bantuan tuan bagaimana prosedur utk mendaftar produk atau logo produk says sendiri. Terima kasih

    Reply
  109. Zam

    Sila terangkan procedure dan kos untuk pedaftaran jenama butik

    Reply
  110. maisarah mazli

    Tuan,
    Apakah langkah2 yang perlu sy ambil untuk mendaftar logo syarikat @ jenama sendiri?
    Terima kasih…

    Reply
  111. Azizi Zulkefli Post author

    Semua pertanyaan tuan puan saya sudah emelkan. Jika tidak terima, mohon whatsaap atau sms saya 019-3781629

    Reply
  112. liana mat isa

    As salam. Saya nk tny kalau kita nak petten kan produck kita mcm mana pula yer. Berapa kos? Melalui comment.disini bnyk y tny pasal mempattenkan jenama. Tp sy nak patten produk.
    Sy nk tau cara. Sebab saya nak petten resepi saya macam kfc buat. Sy nk.tau bagaimana. Sila.email saya. Tql

    Reply
  113. Nazreen Shah

    Tuan,
    Apakah langkah2 yang perlu sy ambil untuk mendaftar logo syarikat @ jenama sendiri?
    Terima kasih…

    Reply
  114. Suboh Ahmad

    Salam tuan, mohon emailkan prosuder serta kos bayaran utk saya dptkan sijil trade mark + kkm

    Terima kasih

    Reply
  115. Intan

    Assalam… sy perlukan beberapa maklumat seperti:

    1) bagaimana Cara -cara untuk mendaftarkan logo syarikat/ trademark ?
    2) syarat
    3) kos

    email sy – [email protected]
    Tq

    Reply
  116. Wan khartini

    As salam..
    Sy ingin meminta jasa baik utk memberi pandangan dan khidmat nasihat tentang pendaftaran branding ni..saya ingin meniaga pakaian wanita,lelaki,kanak2 dan tdung serta shawl menggunakan branding sy sendiri..saya ingin tahu:
    1-cara pendaftaran
    2-logo /trademark
    3-packaging
    4-kos keseluruhan

    Mohon pencerahan ye..

    Tq

    Reply
  117. Hakim

    Assalamualaikum. Saya sedang membantu isteri dalam perniagaan. Alhamdulillah semakin berkembang. Saya berminat utk mengetahui lebih lanjut prosedur permohonan cap dagangan.

    1. Bolehkan sata mendaftarkan logo beserta tagline dalam satu permohonan?
    2. Boleh tuan email maklumat dan kos terlibat kepada saya?

    Terima kasih. Semoga tuan diberkati.

    Reply
  118. amanina

    salam tuan, bole emailkan prosedur dan kos utk buat baju jenama sndri? trima kasih [email protected]

    Reply
  119. halimatus

    Assalamualaikum, sy berminat utk memulakan perniagaan dgn mempunyai hakcipta bole saudara email kan kpd sy cara-caranya?

    Reply
  120. abdul ghani

    Salam tuan…sya ingin daftar jenama pakaian dan kiosik…klu daftar dgn perkhidmatan tuan…berapa kos…dn apa dokumenya….tq

    Reply
  121. zurai

    As-Salam,

    Blh emailkan dkt sy quotation utk trademark/ logo syarikat.

    Tk

    Reply
  122. Zubir

    Assalamualaikum tuan..boleh saya tahu bagaimana caranya nak mula daftar logo

    Reply
  123. Azizi Zulkefli Post author

    Boleh rujuk emel masing2. Kalau masih tak dapat, sms atau whatsaap saya 019-3781629

    Reply
  124. Pingback: Pendaftaran Cap Dagangan – Sedikit Ulasan Sepanjang Penglibatan Sebagai Ejen Cap Dagangan | Zeralogies

  125. Mohd Husaidy

    Assalamualaikum w.b.t . .

    Boleh saya dapatkan quatiotion dan cara pendaftaran untuk tujuan tersebut?. Ini no saya. 0193361043 Terima kasih..

    Reply
  126. Intan aimi syahirah bt mat saad

    Salam tuan..saya ingin keluarkan produk perfume atas jenama sendiri..nama syarikat sya dah dftar pd ssm..untuk kotak perfume dan logo perfume..sye ad upah sorg ni untuk lukiskan..bagaimana sye nak paternkan supaya ia mnjd hak sya..dan brapakah byran yg diperlukan??trima kasih

    Reply
  127. ibrahim bin sudin

    Assalamualaikum. Saya berminat utk mengetahui lebih lanjut prosedur permohonan cap dagangan.
    1. Bolehkan sata mendaftarkan logo beserta tagline dalam satu permohonan?
    2. Boleh tuan email maklumat dan kos terlibat kepada saya?
    Terima kasih. Semoga tuan diberkati.
    3.syarat permohonan tersebut dan dokumen yg diperlukan.

    Reply
  128. sunan

    Tuan, mohon emailkan detail untuk daftar brand serta kos yang terlibat. mohon juga sekiranya tuan mempunyai maklumat bagaimana nak dapatkan kelulusan pengeluaran sesuatu produk. contoh produk : perfume, kosmetik, makanan.

    Terima kasih

    Reply
  129. ezlin

    salam tuan,
    saya perlukan detail yang sama. sila email kepada sy [email protected]
    tq.

    Reply
  130. Aiman.dilah

    assalamualaikum tuan, saya ada projek rekacipta sekolah yg hendak dipatenkan dan dikomersialkan.. bolehkah tuan membantu saya dgn menunjuk laluannya?

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *