Pendaftaran Cap Dagangan Permulaan Kepada Jenama Yang Kukuh

Ramai yang tidak menyedari bahawa pendaftaran cap dagangan merupakan permulaan kepada pembinaan jenama yang kukuh. Ini kerana jenama yang tidak didaftarkan sebagai cap dagangan terdedah kepada risiko serangan dan eksploitasi pihak yang tidak bertanggungjawab.

 

DAFTAR JENAMA ANDA SEBELUM IA DIDAFTARKAN OLEH ORANG LAIN

Jika hari ini anda memiliki jenama yang semakin diterima masyarakat, daftarkannya secepat mungkin sebelum pihak lain cuba mendaftarkannya atas nama mereka. Dalam sistem pendaftaran cap dagangan, siapa yang daftar dahulu akan mendapat hak prioriti terhadap cap dagangan tersebut dan jika anda cuba mendaftar cap dagangan yang sama, permohonan anda sudah pasti akan dibantah oleh pihak pendaftar dan anda perlu membuat hujahan atau rayuan untuk membuktikan bahawa andalah pemilik sebenar cap dagangan tersebut.

Untuk mengemukakan hujahan bukanlah sesuatu yang mudah dan melibatkan kos dan masa. Perniagaan anda mungkin terjejas akibat kelewatan anda mendaftar jenama tersebut, disebabkan masalah pendaftaran tadi. Dan yang paling teruk anda mungkin kehilangan jenama anda disebabkan anda gagal mengemukakan bukti dan hujahan yang anda adalah pemilik sah cap dagangan atau jenama tersebut.

Saya ingin mengambil contoh jenama ‘Ujang’ yang terkenal dengan komik kartun lawak antarabangsanya. Semua sedia maklum yang jenama Ujang adalah berasaskan nama kartunis Ujang yang menjadi pengasas kepada jenama tersebut. Namun, akibat cetek pengetahuan berkenaan harta intelek, pihak lain telah mendaftakan jenama ‘Ujang’ di bawah nama pemilik lain dan kartunis Ujang telah kehilangan hak terhadap jenama yang diasaskannya.

Anda boleh baca sendiri pengakuan Ujang betapa dia kurang pengetahuan tentang hak-hak harta intelek ketika itu di sini:

http://www.universitipts.com/index.php/site/comments/isu_trademark_ujang_lagi_penjelasan_daripada_sdr_ujang/

 

DAFTAR JENAMA UNTUK ELAK DICIPLAK DAN DISALAH GUNA

Logo atau jenama yang tidak didaftar juga menghadapi risiko untuk diciplak dan disalahguna oleh pihak yang tidak bertanggungjawab. Seperti contoh keratan akhbar di atas, jenama Mat Salai menghadapi masalah apabila diciplak oleh pihak lain. Sudah tentu syarikat akan mengalami kerugian apabila pelanggan keliru tentang jenama yang sama berada di pasaran tetapi dimiliki oleh pemilik yang berbeza. Tindakan mahkamah boleh diambil tetapi akan memakan masa, kos dan rumit. Jika jenama ini didaftar terlebih awal, lebih mudah tindakan boleh diambil.

Jadi sejauh mana popularnya sesuatu jenama tetapi jika asasnya tidak kukuh, maka ia berdepan dengan ancaman yang amat merugikan. Asasnya ialah pendaftaran cap dagangan.

 

DAFTAR JENAMA ANDA HARI INI, IANYA SAH UNTUK TEMPOH 10 TAHUN DAN BOLEH DIPERBAHARUI SETIAP 10 TAHUN

klien

Antara jenama yang mendapat perkhidmatan saya untuk urusan permohonan cap dagangan. 

Mungkin ramai yang merungut caj yang dikenakan ejen cap dagangan tinggi, tetapi apa yang anda bayar hari ini yang mungkin nilainya seribu – dua akan menyelamatkan anda dari kerugian jutaan ringgit pada masa akan datang. Tambahan pula setiap pendaftaran cap dagangan akan sah untuk tempoh 10 tahun dan hanya perlu diperbaharui setiap 10 tahun. Jadi kos yang ada keluarkan hanya sekali untuk tempoh 10 tahun.

Jadi bertindak sekarang! Daftar cap dagangan anda.  Hubungi saya 019-3781629 atau emel [email protected] untuk maklumat lanjut.

MOHON HUBUNGI SAYA MELALUI TALIAN 019-3781629 (CALL / SMS / WHATSAPP / VIBER / TELEGRAM / WECHAT / LINE) JIKA KOMEN ATAU EMEL TUAN/PUAN TIDAK SAYA BALAS LEBIH DARI 3 HARI.


203 thoughts on “Pendaftaran Cap Dagangan Permulaan Kepada Jenama Yang Kukuh

  1. Assalam,

    Saya ingin meminta nasihat mengenai pendaftaran jenama. Jenama yang saya ingin daftarkan ialah jenama untuk barangan bayi dan kanak-kanak dan barangan ibu mengandung dan menyusukan anak.
    Sila nyatkan kos untuk pendaftaran.
    Terima kasih.

  2. As-Salam,

    Mohon panduan & syarat2 bagaimana ingin membuat pendaftaran bagi hakcipta
    1-trademark/ logo syarikat
    2-jenama baru bagi produk minuman

    Saya dah check dengan KPDNKK, SSM & myiPO, tapi macam complicated sikit nk cari…. (?)

    thanks a lot.

      • sy nak buat jenama sendiri.seperti cermin mata,pakaian lelaki dan perempuan.berapa kos untuk daftarkan dan masa yang perlu di ambil.minta tunjuk ajar dari a-z.saya juga tercari cari pembekal pakaian yang sesuai.di mana tempat yang tuan syorkan.dan juga,jenama apa serta berapa harga yang sy untuk beli brg pencetak pakaian atau sulaman

      • Mohon panduan & syarat2 bagaimana ingin membuat pendaftaran bagi hakcipta

        1-trademark/ logo syarikat
        2- kertas apa yang digunakan untuk membuat logo untuk submit.

        mohon balas emel sy..
        terima kasih.

  3. Sy ingin mendaftar jenama. Jenama akan digunakan sebagai product pakaian.

    Berapakah kos yang sy perlu belanjakan dan jika semua urusan diuruskan tuan.

    terima kasih

  4. Boleh saya tau apa langkah2 nak dapatkan hak jenama dan berapa kos yg dikenakan untuk produk makanan cth. kek @ biskut.

    Terima kasih.

    • Saya akan emel kepada tuan. Kalau tuan masih belum mempunyai jenama, tuan boleh baca kriteria cap dagangan yang boleh didaftarkan di sini:

  5. assalam,saya ada beberapa soalan tantang pendaftaran jenama nie…..1) bolehkah saya mendaftarkan jenama untuk produk yg saya tidak hasilkan sendiri (re-pack)? 2) kos keseluruhan untuk mendaftarkan satu-satu jenama? 2)bolehkah satu jenama di gunakan untuk beberapa kategori produk? cth:pakaian,kosmetik, bantuan dari anda amat di hargai….tq

  6. 1. Boleh, tiada masalah.
    2. Saya akan emel.
    3. Satu jenama boleh digunakan untuk pelbagai produk. Ini kerana pendaftaran cap dagangan mempunyai 45 jenis kelas barangan dan perkhidmatan yang boleh dipilih.

  7. assalamualaikum..

    saya ingin dapatkan maklumat untuk mendaftar jenama (barangan craft) dan kos yang berkaitan..harap dapat membantu.. 🙂 terima kasih..

  8. Saya berminat utk mengetahui lebih lanjut prosedur permohonan cap dagangan.Boleh tuan email maklumat

  9. saya ingin memulakan perniagaan rempah ratus…diharap tuan dapat beri panduan prosedur dari pendaftaran syarikat dan penjenamaan serta berapa kos yg diperlukan…terima kasih

  10. Salam,

    Saya ingin mengetahui lebih lanjut tentang prosedur permohonan cap dagangan utk jenama pakaian..
    Berapa kos yang diperlukan?
    Terima kasih kerana membantu.

  11. assalamualaikum..

    saya ingin dapatkan maklumat untuk pendaftaran cap dagangan, prosedure dan juga kos2 yang berkaitan..

    slain isu cap dagangan, harap en. azizi dpt kongsikan saya pengetahuan dan informasi tentang hal hal yang berkaitan dengan pattern.
    terima kasih.

  12. Salam,
    Inginkan quotation untuk permohonan cap dagangan membuka restoran (logo dan jenama)

    Bolehkah tuan datang ke pejabat kami untuk berbincang?

  13. Assalamualaikum,

    mohon diemelkan quotation untuk permohonan cap dagangan utk butik (pakaian, kain dll) – logo dan jenama.

    terima kasih.

  14. salam..saya wakil dr sebuah syarikat yg memasarkan produk minyak pelincir kereta..saya ingin dapatkan maklumat untuk pendaftaran cap dagangan, prosedure dan juga kos2 yang berkaitan..dimanakah sy perlu daftar?mohon jawapan dengan segera..

  15. salam
    saya ingin membuat pakaian jenama sendiri untuk perniagaan butik pakaian saya,
    tetapi saya hendak daftarkan dulu jenama sebelum saya membuat/menjahit secara pukal pakaian saya.
    tq

  16. salam.. saya ingin tahu.. saya dah ada kompeni online.. dan saya dah daftar kompeni kat ssm.. skang ni logo kompeni baru siap dan saya ingin daftarkan logo tersebut yang akan jadi logo kompeni dan logo jenama barangan kami.. boleh beritahu saya apa langkah seterusnya?

  17. bagaimana proses untuk memohon jenama untuk baju kurung keluaran syarikat sy..sy ingin menggunakan jenama sy sesndiri.tq

  18. Salam..
    harap pandangan dan nasihat dari pihak tuan.
    terima kasih

    Mohon panduan & syarat2 bagaimana ingin membuat pendaftaran bagi hakcipta
    1-trademark/ logo syarikat – cost,proces & procedure, sample,etc.
    2-enterprise kepada sdn bhd – cost,proces & procedure, sample, etc.
    3-sample of good proposal/paperwork to apply loan/fund/geran
    4-things we need to aware/do/prepare for setting-up a new biz

  19. Sy ingin mendaftar jenama yang akan digunakan sebagai produk pakaian.

    Berapakah kos yang sy perlu belanjakan dan jika semua urusan diuruskan tuan.

    Apakah pula langkah2 yang perlu sy lakukan untuk pendaftaran jenama tersebut.

    Terima kasih

  20. Salam,

    Mohon panduan & syarat-syarat bagaimana ingin membuat pendaftaran bagi hakcipta

    1-trademark/ logo syarikat

    2-jenama bagi produk minuman

    3-Inginkan quotation untuk permohonan cap dagangan (logo dan jenama) barangan muslim

  21. sy ingn memohon hak cipta untk rekabntuk brangan brasaskn garfu,bagaimanakah langkah2 yg perlu sy ambil dan berapakah kos yg perlu sy keluarkn? Tq

  22. Assalamualaikum..saya nak tanya..berapa kos pendaftaran hak cipta logo syarikat? dan bagaimana nak buat..terima kasih di atas kerjasama..

  23. saya nak tanya berapa kos untuk jenama tudung yg ingin didaftarkan dan bagaimankah caranya untuk mendaftar jenama tersebut dan langkahnya.Terima kasih

  24. as salam…

    saya perlukan keterangan lanjut tentang penjenamaan atas nama sendiri untuk jualan pakaian secara online dan untuk permulaan saya hanya sekadar mendapatkan stok bekalan daripada pembekal..ini kerana saya masih baru untuk terlibat dalam bidang perniagaan, idea untuk mempunyai jenama sendiri sebagai satu persediaan awal untuk masa akan datang..saya seorang pelajar IPT tahun akhir,adakah saya boleh/layak untuk memohon atas penjenamaan tersebut?..need for the procedures, cost and etc,,,,tq

  25. Salam,saya ingin menjenamakan tudung atas nama sy sendiri.Apakah prosedur serta kos untuk pendaftaran ini dan dimanakah saya perlu mendaftar untuk penjenamaan sendiri.terima kasih.

  26. Sy ingin mendaftar jenama yang akan digunakan sebagai produk beg & biskut.

    Berapakah kos yang sy perlu belanjakan dan jika semua urusan diuruskan tuan.

    Apakah pula langkah2 yang perlu sy lakukan untuk pendaftaran jenama tersebut.

    Terima kasih

  27. Salam…saya mempunyai sebuah butik pakaian bayi dan kanak-kanak.Saya sudah mendaftar nama syarikat kt ssm.skrg nie logo syarikat baru siap,perlu ke saya mendaftar logo syarikat dan bagaimana saya nk daftarkn logo syarikat tu. Harap tuan dapat memberi tunjuk ajar kpd saya.
    Terima kasih

  28. Salam,

    Mohon panduan & syarat-syarat & quotation bagaimana ingin membuat pendaftaran bagi hakcipta

    1-trademark /jenama bg produk makanan kerepek

    2.juga ingin quotation untuk logo barangan muslim spt imp, muslim product

  29. Assalamualaikum…

    Saya ingin bertanya mengenai:

    1) Bagaimana prosuder untuk mendaftar jenama sesuatu produk?
    2) Bayaran yang diperlukan untuk prosuder ini?
    3) Berapa lama prosuder ini dilakukan dan perkara berkaitan dengan ini?
    4) Bagaimana, dengan siapa kita berurusan untuk mendapatkan surat pengesahan untuk menubuhkan pusat rawatan islam?

  30. Saya baru memulakan bisnes coklat buatan tangan di rumah. Saya dinasihatkan untuk mendaftar nama syarikat saya (enterprise) dan juga jenama coklat saya.

    Dimana saya boleh membuat kedua-dua ini dan apakah langkag-langkahnya?

    Mengenai jenama coklat, saya sudah mendapat satu nama tetapi baru-baru ini saya buka internet dan mendapati ada nama yang sama di negara Eropah. Boleh tak saya daftar nama itu di Malaysia sebab saya fikir dan reka nama tu sendiri (berdasarkan perkataan-perkataan yang berhubungkait dengan coklat, manisan dsb).

    Harap Azizi dapat beri penjelasan. Terima Kasih.

      • Minta pertolongan dan nasihat

        1)macam mana kita nak tahu jenama tu dah ada kat pasaran atau belum?
        2)kos untuk buat jenama sendiri dan diuruskan pihak tuan,prosedur dan perincian lain?
        3)nama daftar ssm tak boleh guna untuk nama produk?saya buat t-shirt.

        sekian terima kasih.

  31. Salam nk mintak quotation boleh..? Dan nk tahu sama ada boleh tak kita guna dua produk untuk satu jenama misalnya produk pakaian dan minuman sedikit keliru sebab kedua2nya berbeza jenis..?

  32. Assalam,

    Saya ingin meminta nasihat mengenai pendaftaran jenama.
    Sila nyatkan kos untuk pendaftaran sekiranya diuruskan oleh pihak tuan.
    Terima kasih.

  33. Assalamu’alaikum, saya nak bertanya pasal cap dagangan ni, saya masih belum daftar. Bolehkah gabungan bahasa melayu dan inggeris, contohnya produk saya iaitu Pau POWer. Dan berapa kos jika nakk trademark kan ia akan datang. Buat pengetahuan, buat masa ini, saya masih kekurangan modal untuk trademarkkan produk saya. So saya nak tau budgetnya berapa. Terima kasih sudi baca masalah saya ni

  34. assalam,saya ada beberapa soalan tentang pendaftaran jenama produk.
    1) bolehkah saya mendaftarkan jenama untuk produk yg saya tidak hasilkan sendiri (re-pack)?
    2) kos keseluruhan untuk mendaftarkan satu-satu jenama?
    3)bolehkah satu jenama di gunakan untuk beberapa kategori produk? cth:pakaian, parfume, accesorries wanita.
    Sila nyatakan kos untuk pendaftaran sekiranya diuruskan oleh pihak tuan.
    Terima kasih.

  35. salam…. saya nak tanyer…..
    bagaimane untuk daftar jename untuk barangan saya….
    kos bayaran nya pula bagaimane….
    saya ingin mengetahui nyer lebih lanjut… 🙂

  36. Assalamualaikum..
    Sy br sy mendaftarkan nama syarikat sy di SSM. Jd langkah seterusnya sy ingin mendaftar logo syarikat sy agar tdk diguna pkai oleh pihak lain kelak. Boleh e-mailkan sy cara2 nk kos yg sepatutnye sy bayar utk mendaftar logo sy itu? Dah berapa lame proses ini akn selesai?.. Tq

  37. salam ,
    saya seorang peniaga sudah mempunyai lesen dan sudah mempunyai syarikat..saya ingin mendapatkan khidmat en azizi untuk mendaftar produk syarikat kami dengan kadar segera..ape syarat2 yang diperlukan dan kos pendaftarannya..tq

  38. Assalam. boleh saya dptkan quatation dan cara permulaan mencipta jenama sendiri.jika masih boleh ada produk sesuai utk dijenamakan, boleh ke patternkan jenama dulu?

  39. Assalam,

    Boleh ke saya patternkan jenama dulu sebelum confirm produk y ingin dipasarkan.. Boleh tak terangkan lebih details bagaimana langkah mencipta jenama sendiri.
    Mohon share panduan dan langkah..terima kasih

  40. Assalamualaikum En Azizi, saya berniaga dalam bidang penubuhan syarikat (company secretary), adakalanya customer saya bertanyakan/berminat untuk mendaftarkan cap dagang.
    Bolehkah En. Azizan berikan contact no. dan email untuk urusan2 di atas
    Tel: 09-7462004

  41. Saya ingin mendaftar logo untuk jenama baju sendiri..
    Jika urusan daftar boleh dia buat okeh tuan sila send kepada sya detail dan harga bagi urusan tersebut.tq

  42. Saya ingin mendaftar logo untuk jenama baju sendiri..
    Jika urusan daftar boleh dia buat okeh tuan sila send kepada sya detail dan harga bagi urusan tersebut.tq

  43. sy menjual dan membuat produk frozen..ingin membuat logo dan cap dagangan..boleh tuan emailkan sy proses dan kos secara terperinci..bantuan tuan amat sy harapkan..

  44. salam….sy ingin mulakn perniagaan pakaian kanak2..sy ingin kluakn brand sy sendiri..sy juga ingin tau bagaimana cara sy nk mulakan,cara sy nk buat brand sy sendiri..sy dh ade nama brand dan logo..bagaimana cara untuk sy daftar brand dan logo sy supaya menjadi hak sy dan x boleh di copy oleh mana2 pihak…berapakah kosnya?..terima kasih

  45. Bagaimana proses pendaftaran sesuatu jenama dan juga kosnya?

    Apakah perbezaan TM dan R

    Mohon penjelasan.

    Terima KAsih

  46. Halo,
    Mohon panduan & syarat2 bagaimana ingin
    membuat pendaftaran bagi hakcipta produk cendawan
    1-logo syarikat
    2-packaging brand
    2-kos keseluruhan

  47. Halo,
    Mohon panduan & syarat2 bagaimana ingin
    membuat pendaftaran bagi hakcipta produk cendawan
    1-logo syarikat
    2-packaging brand
    3-kos keseluruhan

    Terima kasih, saya sgt menghargainya.

  48. assalamualaikum..

    ibu saya ada keluarkan produk makanan secara home made, bole ke mohon pendaftaran logo jenama? boleh tuan emailkan sy proses dan kos secara terperinci..bantuan tuan amat saya harapkan

  49. salam..

    Saya membuat shawl sendiri. Saya buat berdasarkan citarasa dan rekaan sendiri. Saya bercadang untuk mendaftarkan rekaan saya tp takut sama dgn rekaan org lain.Mcm mna cara saya nak semak?

    (2) kos daftar

    sekian terima kasih

  50. assalamualaikum…tuan,

    saya ada menjual pakaian muslimah yg dibuat sendiri.
    sya juga da ada jenama dan logo sendiri…boleh tuan emailkan sy proses dan kos secara terperinci?

    terima kasih…

  51. salam tuan. saya nak tanya, saya masih belajar mcm mana nak mulakan bisnes. saya nak keluarkan [email protected] dgn jenama sendiri. Apa yang perlu saya buat? mcm mana nak daftar logo, jenama. mcm mana nak cari supplier, dari segi kos dan sebagainya. saya harap rujukan tuan boleh membantu saya. Terima kasih atas bantuan 🙂

  52. assalam.. saya inigin membuat shawl/selendang dengan jenama sendiri . tetapi saya hanya membuat perniagaan secara online. boleh tunjuk ajar.?/ adakah saya perlu mendaftarkan perniagaan kecil-kecilan sy terlebih dahulu?? tq

  53. Salam Encik,

    Saya ingin bertanya, kira saya ada rekaan sendiri spt baju,skirt atau sebagainya. Bagaimana saya boleh daftarkan sebagai hak cipta? Terima Kasih

  54. As-Salam,
    Mohon panduan & syarat2 bagaimana ingin membuat pendaftaran bagi hakcipta
    1-trademark/ logo syarikat
    2-packaging brand
    3-kos keseluruhan

    TQ

  55. Salam…
    Mohon bantuan Tuan
    1- Cara-cara pendaftaran Logo/Hakcipta Syarikat
    2- Kos keseluruhan bagi pendaftaran tersebut Dan
    3- Perkara-perkara yang tidak diketahui semasa pendaftaran dijalankan.

    Kerjasama dari pihak Tuan diucapkan ribuan Terima Kasih

  56. salam…
    tuan,saya ad perniagaan shawl dgn kawan saya ..
    saya ingin perniagaan saya ini berdaftar..
    apa sayarat ,dan berapa kos yang dikenakn untuk daftar perniagaan saya dan prosedur lengkap untuk ini…
    harap tuan dapat emel kepada saya ,[email protected]

  57. Mohon bantuan Tuan
    1- Cara-cara pendaftaran Logo/Hakcipta Tudung dan produk pakaian
    2- Kos keseluruhan bagi pendaftaran tersebut Dan
    3- Perkara-perkara yang tidak diketahui semasa pendaftaran dijalankan.

    Kerjasama dari pihak Tuan diucapkan ribuan Terima Kasih

  58. Salam…
    1- Cara-cara pendaftaran Logo n Patern..
    2- Kos keseluruhan bagi pendaftaran tersebut Dan
    3- Perkara-perkara yang tidak diketahui semasa pendaftaran dijalankan.

    Terima Kasih 🙂

  59. As salam…
    Mohon bantuan tuan,
    Sy ingin menjenamakan pakaian dan makanan..
    1) bagaimana Cara -cara untuk mendaftarkan logo syarikat/ trademark ?
    2) syarat
    3) kos

    Tq

  60. assalam..sy nk tanya berapa kos jika kita ingin buat logo/harta mutlak kita sendiri…untuk pakaian kanak2 Dan dewasa..

  61. Tuan,
    Apakah langkah2 yang perlu sy ambil untuk mendaftar logo syarikat @ jenama sendiri?
    Terima kasih…

  62. Semua pertanyaan tuan puan saya sudah emelkan. Jika tidak terima, mohon whatsaap atau sms saya 019-3781629

  63. As salam. Saya nk tny kalau kita nak petten kan produck kita mcm mana pula yer. Berapa kos? Melalui comment.disini bnyk y tny pasal mempattenkan jenama. Tp sy nak patten produk.
    Sy nk tau cara. Sebab saya nak petten resepi saya macam kfc buat. Sy nk.tau bagaimana. Sila.email saya. Tql

  64. Tuan,
    Apakah langkah2 yang perlu sy ambil untuk mendaftar logo syarikat @ jenama sendiri?
    Terima kasih…

  65. As salam..
    Sy ingin meminta jasa baik utk memberi pandangan dan khidmat nasihat tentang pendaftaran branding ni..saya ingin meniaga pakaian wanita,lelaki,kanak2 dan tdung serta shawl menggunakan branding sy sendiri..saya ingin tahu:
    1-cara pendaftaran
    2-logo /trademark
    3-packaging
    4-kos keseluruhan

    Mohon pencerahan ye..

    Tq

  66. Assalamualaikum. Saya sedang membantu isteri dalam perniagaan. Alhamdulillah semakin berkembang. Saya berminat utk mengetahui lebih lanjut prosedur permohonan cap dagangan.

    1. Bolehkan sata mendaftarkan logo beserta tagline dalam satu permohonan?
    2. Boleh tuan email maklumat dan kos terlibat kepada saya?

    Terima kasih. Semoga tuan diberkati.

  67. Salam tuan…sya ingin daftar jenama pakaian dan kiosik…klu daftar dgn perkhidmatan tuan…berapa kos…dn apa dokumenya….tq

  68. Pingback: Pendaftaran Cap Dagangan – Sedikit Ulasan Sepanjang Penglibatan Sebagai Ejen Cap Dagangan | Zeralogies

  69. Assalamualaikum w.b.t . .

    Boleh saya dapatkan quatiotion dan cara pendaftaran untuk tujuan tersebut?. Ini no saya. 0193361043 Terima kasih..

  70. Salam tuan..saya ingin keluarkan produk perfume atas jenama sendiri..nama syarikat sya dah dftar pd ssm..untuk kotak perfume dan logo perfume..sye ad upah sorg ni untuk lukiskan..bagaimana sye nak paternkan supaya ia mnjd hak sya..dan brapakah byran yg diperlukan??trima kasih

  71. Assalamualaikum. Saya berminat utk mengetahui lebih lanjut prosedur permohonan cap dagangan.
    1. Bolehkan sata mendaftarkan logo beserta tagline dalam satu permohonan?
    2. Boleh tuan email maklumat dan kos terlibat kepada saya?
    Terima kasih. Semoga tuan diberkati.
    3.syarat permohonan tersebut dan dokumen yg diperlukan.

  72. Tuan, mohon emailkan detail untuk daftar brand serta kos yang terlibat. mohon juga sekiranya tuan mempunyai maklumat bagaimana nak dapatkan kelulusan pengeluaran sesuatu produk. contoh produk : perfume, kosmetik, makanan.

    Terima kasih

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *