BANGKANGAN CAP DAGANGAN (TRADEMARK OPPOSITION)

By | September 29, 2016

14494646_1295835680436359_3414612743149769610_n

Apa boleh dibuat kalau kita baru dapat tahu jenama yang kita dah pakai bertahun-tahun telah dipohon trademark oleh pihak lain?

Kes ni biasanya berlaku kepada yang lewat mohon atau tak pernah nak ambil tahu untuk daftarkan jenamanya.

1. Pastikan trademark yang dipohon tu masih belum diwartakan atau jika sudah diwarta, masih belum tamat tempoh 2 bulan tempoh pewartaan. Boleh semak status trademark tersebut dengan saya atau dengan pegawai MyIPO. (Kalau sudah registered, kira bye2 la ya, melainkan sanggup naik turun mahkamah).

2. Buat permohonan trademark tersebut di bawah nama sendiri secepat mungkin.

3. Failkan notis bangkangan kepada pihak yang memfailkan trademark kita tadi berserta alasan atau asas-asas bangkangan. Saya sarankan guna khidmat ejen untuk prosiding ini melainkan anda biasa dengan prosedur bangkangan dan tahu selok belok dokumen bangkangan.

4. Pemohon trademark kita tadi mempunyai tempoh 2 bulan untuk mengemukakan counter statement atau jawapan kepada notis bangkangan yang kita telah failkan.

5. Jika pemohon tadi tidak membuat apa-apa jawapan, maka permohonan trademark nya akan dibatalkan.

6. Jika pemohon tadi menjawab notis bangkangan yang dihantar, maka kena kita kena jawab kembali dengan kemukakan bukti sokongan. Ada beberapa peringkat yang perlu dilalui dalam prosiding bangkangan jika kedua dua pihak tak nak beralah.

7. Jika ditakdirkan menang, maka permohonan trademark yang kita pohon bawah nama sendiri tadi akan diluluskan. Tapi berkemungkinan akan kena bantahan dulu dan perlu dijawab dengan memaklumkan tentang prosiding bangkangan tadi.

Ini jalan jauh yang perlu dihadap kalau lewat daftar trademark.

Nak short cut? Daftarlah segera, jangan bertangguh.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *