Pendaftaran Cap Dagangan Permulaan Kepada Jenama Yang Kukuh

By | February 8, 2011

NOTIS: Pihak kami menawarkan pendaftaran cap dagangan secara online sepenuhnya ketika pandemik covid-19

PERKHIDMATAN PENDAFTARAN CAP DAGANGAN / TRADE MARK

Nama saya Azizi. Saya merupakan ejen cap dagangan berdaftar dengan Perbadanan Harta Intelek Malaysia. Saya diberi mandat oleh pihak Perbadanan untuk menguruskan dan memudahcara pendaftaran cap dagangan di Malaysia dan seluruh dunia. Saya berpengalaman lebih 14 tahun di dalam menguruskan proses pendaftaran cap dagangan.

Anda tidak perlu memandu beratus-ratus kilometer ke pejabat MyIPO dan terpaksa berulang-alik semata-mata untuk membuat pendaftaran. Anda juga boleh mengelakkan risiko kesilapan semasa mendaftar yang mungkin akan menyebabkan pendaftaran cap dagangan anda ditolak oleh pihak MyIPO.

Pendaftaran anda saya boleh uruskan menerusi emel dan WhatsApp sahaja. Jimat wang dan masa anda!

Di bawah adalah senarai syarikat, organisasi dan institusi yang telah menggunakan khidmat saya di dalam pendaftaran cap dagangan:

PROSES PENDAFTARAN CAP DAGANGAN

Proses pendaftaran cap dagangan ada 2 peringkat:

Peringkat 1: Membuat carian jenama/logo yg ingin didaftarkan. Ini bagi memastikan jenama/logo tersebut tidak mempunyai persamaan dgn trademark yg dah berdaftar, bagi mengelakkan pendaftaran ditolak disebabkan persamaan. Keputusan carian akan dikeluarkan 1-2 hari bekerja. Proses carian ini tidak wajib, tetapi digalakkan untuk dilakukan. Anda juga boleh melakukan carian sendiri di laman web MyIPO .

Peringkat 2: Membuat pendaftaran, dengan menghantar borang pendaftaran ke MyIPO. Proses mendaftar dan mendapatkan salinan pengesahan pendaftaran mengambil masa 1-2 hari bekerja. Kelulusan dan sijil akan dikeluarkan oleh pihak MyIPO sekitar 8 ke 12 bulan. Kelulusan boleh dipendekkan kepada 1 ke 2 bulan dengan membuat permohonan dipercepatkan. Bayaran tambahan akan dikenakan untuk permohonan dipercepatkan.

KOS PENDAFTARAN CAP DAGANGAN / TRADEMARK

Kos pendaftaran cap dagangan adalah seperti berikut:

PERINGKAT 1 – CARIAN: RM200.00

✅ Semakan jenama dengan pihak MyIPO
✅ Semakan sama ada jenama mematuhi syarat pendaftaran dan undang-undang cap dagangan.
✅ Laporan hasil carian
✅ Khidmat nasihat berkaitan jenama yang ingin didaftar

PERINGKAT 2 – PENDAFTARAN: RM1590.00

✅ Merangkumi bayaran pendaftaran dan fi perkhidmatan saya
✅ Bayaran adalah untuk 10 tahun pendaftaran
✅ Semua proses pengisian borang dan menghantar pendaftaran diuruskan
✅ Memantau semua proses pendaftaran sehingga sijil pendaftaran dikeluarkan
✅ Menjaga pendaftaran anda selama 10 tahun dan membuat peringatan untuk pembaharuan apabila sampai masa.

*Tambahan bayaran sebanyak RM1500.00 jika ada ingin membuat permohonan dipercepatkan dan RM100 untuk sijil pendaftaran bercetak.

*Bayaran di atas adalah berdasarkan Akta Cap Dagangan 2019.

MAKLUMAT DAN DOKUMEN UNTUK PENDAFTARAN

Untuk mendaftar, anda boleh sediakan maklumat dan dokumen berikut:

 1. Jenama / Logo – dalam bentuk JPG, GIF, PNG, PDF, AI, PSD
 2. Salinan dokumen pendaftaran perniagaan (SSM) atau dokumen pemerbadanan syarikat atau salinan kad pengenalan.
 3. Alamat surat menyurat
 4. Alamat emel
 5. Ringkasan produk atau perkhidmatan yang ditawarkan di bawah jenama yang hendak didaftar.

Semua di atas boleh di emelkan ke [email protected] atau Whatsaap ke nombor 019-3781629.

Selepas mendapat semua dokumen dan maklumat di atas, kami akan menyediakan invois untuk pembayaran.

BUKTI PENDAFTARAN

Selepas pihak kami menghantar permohonan untuk pendaftaran, kami akan emelkan kepada anda pengesahan pendaftaran daripada pihak MyIPO sebagai bukti bahawa permohonan telah dibuat. Anda boleh meletakkan tanda (TM) pada jenama atau logo selepas membuat permohonan pendafataran.

Di bawah adalah contoh pengesahan pendaftaran:

Selepas pendaftaran diluluskan dan diwartakan, anda akan menerima sijil pendaftaran dan pendaftaran akan sah selama 10 tahun dan boleh diperbaharui setiap 10 tahun. Anda boleh meletakkan tanda (R) pada jenama atau logo anda selepas mendapat sijil pendaftaran.

Contoh Sijil Pendaftaran:

KESAN TIDAK MENDAFTAR JENAMA SEBAGAI CAP DAGANGAN

Dalam sistem pendaftaran cap dagangan, siapa yang mendaftar dahulu akan mendapat hak prioriti terhadap cap dagangan tersebut dan jika anda cuba mendaftar cap dagangan yang sama, permohonan anda sudah pasti akan ditolak oleh pihak pendaftar dan anda perlu membuat hujahan atau rayuan untuk membuktikan bahawa andalah pemilik sebenar cap dagangan tersebut. Jika anda gagal membuktikan bahawa anda adalah pemilik asal cap dagangan tersebut, anda mungkin akan kehilangan hak terhadap jenama tersebut dan terpaksa menukar jenama anda.

Saya ingin mengambil contoh jenama ‘Ujang’ yang terkenal dengan komik kartun lawak antarabangsanya. Semua sedia maklum yang jenama Ujang adalah berasaskan nama kartunis Ujang yang menjadi pengasas kepada jenama tersebut. Namun, akibat cetek pengetahuan berkenaan harta intelek, pihak lain telah mendaftakan jenama ‘Ujang’ di bawah nama pemilik lain dan kartunis Ujang telah kehilangan hak terhadap jenama yang diasaskannya.

artikel-ujang

newsmatsalai

Satu lagi seperti contoh keratan akhbar di atas, jenama Mat Salai menghadapi masalah apabila diciplak oleh pihak lain. Sudah tentu syarikat akan mengalami kerugian apabila pelanggan keliru tentang jenama yang sama berada di pasaran tetapi dimiliki oleh pemilik yang berbeza. Tindakan mahkamah boleh diambil tetapi akan memakan masa, kos dan rumit. Jika jenama ini didaftar terlebih awal, lebih mudah tindakan boleh diambil.

Jadi sejauh mana popularnya sesuatu jenama tetapi jika asasnya tidak kukuh, maka ia berdepan dengan ancaman yang amat merugikan. Asasnya ialah pendaftaran cap dagangan.

———————————————————————————————————

SOALAN LAZIM PENDAFTARAN CAP DAGANGAN / TRADE MARK

Bagaimana hendak mendaftar cap dagangan?

Pendaftaran cap dagangan boleh dibuat kepada Perbadanan Harta Intelek Malaysia. Pemohon hendaklah mengisi borang yang disediakan oleh pihak perbadanan dan membuat bayaran yang ditetapkan. Pendaftaran juga boleh dibuat menerusi ejen cap dagangan yang berdaftar dengan pihak Perbadanan.

Apa beza tanda TM dan R?

Tanda (TM) biasa digunakan untuk menunjukkan sesuatu logo digunakan sebagai cap dagangan bagi sesuatu produk atau perkhidmatan. Tanda ini juga digunakan untuk menunjukkan sesuatu logo dalam proses untuk mendapatkan kelulusan pendaftaran dari pejabat pendaftar cap dagangan.

Tanda (R) pula ialah tanda menunjukkan sesuatu logo atau cap dagangan telah mendapat pendaftaran dari pejabat pendaftar cap dagangan. Untuk menggunakan tanda ini, pemilik logo mestilah telah mendapat sijil pendaftaran daripada pihak pendaftar.

Berapa lama tempoh sah pendafataran?

Setiap pendaftaran sah untuk tempoh 10 tahun dari tarikh permohonan. Setiap pendaftaran boleh diperbaharui setiap 10 tahun selagi mana cap dagangan tersebut masih digunakan.

Adakah pendaftaran trademark wajib? 

Jawapannya ialah tidak. Pendaftaran cap dagangan tidaklah menjadi kewajipan sebagaimana pendaftaran syarikat atau perniagaan jika ingin memulakan perniagaan. Namun begitu, pendaftaran cap dagangan bagi produk dan perkhidmatan adalah amat penting bagi mendapatkan hak eksklusif terhadap sesuatu cap dagangan serta mendapat perlindungan undang-undang sekiranya berlaku pelanggaran hak cap dagangan seperti cap dagangan digunakan tanpa kebenaran, cap dagangan ditiru dan sebagainya.

Saya sudah daftar SSM, kenapa perlu lagi daftar trademark?

Pendaftaran nama syarikat atau perniagaan dengan pihak SSM / Pendaftar Perniagaan tidak membuatkan cap dagangan / logo yang berasaskan nama syarikat berdaftar secara automatik. Ia perlu didaftarkan secara berasingan dengan pihak Perbadanan Harta Intelek Malaysia (MyIPO). Sebagai contoh, Maxis Communication Bhd telah mendaftarkan cap dagangan Maxis (berasaskan nama syarikat) dengan pihak MyIPO.

Adakah jenama yang ingin didaftarkan mesti mengikut nama SSM / Syarikat?

Tidak, jenama tidak perlu sama dengan pendaftaran SSM atau syarikat. Satu syarikat boleh mendaftarkan beberapa trademark yang berlainan dalam satu masa.

Saya belum lagi mendaftar perniagaan dengan SSM, bolehkah saya mendaftar?

Ya, boleh. Pendaftaran boleh dibuat menggunakan nama individu.

Adakah pendaftaran trademark di Malaysia sah untuk di seluruh dunia?

Tidak, hanya sah untuk di Malaysia sahaja. Jika ingin mendapatkan perlindungan trademark di luar negara, ia perlu didaftarkan secara berasingan di setiap negara. Kami ada menawarkan servis untuk mendaftar di luar negara.

Saya ada jenama dan logo, perlu didaftar berasingan atau boleh disekalikan?

Ya, boleh didaftar sekali jenama dan logo dalam satu permohonan.

 

—————————————————————————————————–

Jadi bertindak sekarang! Daftar cap dagangan anda.  Hubungi saya 019-3781629 atau emel [email protected] untuk maklumat lanjut.

MOHON HUBUNGI SAYA MELALUI TALIAN 019-3781629 (CALL / SMS / WHATSAPP) JIKA KOMEN ATAU EMEL TUAN/PUAN TIDAK SAYA BALAS LEBIH DARI 3 HARI.

whatsaap-blue-rich-300x216

232 thoughts on “Pendaftaran Cap Dagangan Permulaan Kepada Jenama Yang Kukuh

 1. Nor Azlina Razali

  Assalam,

  Saya ingin meminta nasihat mengenai pendaftaran jenama. Jenama yang saya ingin daftarkan ialah jenama untuk barangan bayi dan kanak-kanak dan barangan ibu mengandung dan menyusukan anak.
  Sila nyatkan kos untuk pendaftaran.
  Terima kasih.

  Reply
   1. awang

    Assalamualaikum…

    Saya ada beberapa pertanyaan:

    1.Bagaimana prosuder untuk mendaftar jenama sesuatu produk?

    2.Berapa bayaran yang diperlukan untuk prosuder ini?

    3.Saya ingin berniaga madu dengan jenama sendiri berserta dengan logo sendiri.

    Thanks.

    Reply
   2. muhd afiq

    Salam En Azizi..

    sila email kepada saya tentang mendaftar jenama barangan…

    terima kasih..

    Reply
   3. nizam

    Assalam,

    Saya ingin meminta nasihat mengenai pendaftaran jenama. Jenama yang saya ingin daftarkan ialah jenama untuk barangan bayi dan kanak-kanak.Dan di manakah boleh saya dapat barang2 tersebut..
    Sila nyatkan kos untuk pendaftaran dan angaran permulaan perniagaan.
    Terima kasih.

    Reply
 2. Najeeb Abdullah

  As-Salam,

  Mohon panduan & syarat2 bagaimana ingin membuat pendaftaran bagi hakcipta
  1-trademark/ logo syarikat
  2-jenama baru bagi produk minuman

  Saya dah check dengan KPDNKK, SSM & myiPO, tapi macam complicated sikit nk cari…. (?)

  thanks a lot.

  Reply
   1. wan koboi

    sy nak buat jenama sendiri.seperti cermin mata,pakaian lelaki dan perempuan.berapa kos untuk daftarkan dan masa yang perlu di ambil.minta tunjuk ajar dari a-z.saya juga tercari cari pembekal pakaian yang sesuai.di mana tempat yang tuan syorkan.dan juga,jenama apa serta berapa harga yang sy untuk beli brg pencetak pakaian atau sulaman

    Reply
   2. yana

    Mohon panduan & syarat2 bagaimana ingin membuat pendaftaran bagi hakcipta

    1-trademark/ logo syarikat
    2- kertas apa yang digunakan untuk membuat logo untuk submit.

    mohon balas emel sy..
    terima kasih.

    Reply
 3. mie

  Sy ingin mendaftar jenama. Jenama akan digunakan sebagai product pakaian.

  Berapakah kos yang sy perlu belanjakan dan jika semua urusan diuruskan tuan.

  terima kasih

  Reply
  1. Azizi Zulkefli Post author

   Saya dah emel quotation kepada tuan.

   Reply
 4. Daud

  Boleh saya tau apa langkah2 nak dapatkan hak jenama dan berapa kos yg dikenakan untuk produk makanan cth. kek @ biskut.

  Terima kasih.

  Reply
 5. Mel

  Salam,

  Berapakah kos untuk mendaftar jenama baju kanak-kanak dan wanita? Dan apakah prosedur yang perlu. TQ.

  Reply
   1. ZARA DIANA CLOSET

    Assalammualaikum

    Berapakah kos untuk mendaftar jenama baju kanak-kanak dan wanita?

    Dan apakah prosedur yang perlu. TQ.

    Bagaimana saya cara nak mendaftar

    Reply
 6. khairil

  Saya dalam bidang makanan.berapa kos permulaan untuk buat trademark dan terma nya?

  Reply
  1. Azizi Zulkefli Post author

   Saya akan emel kepada tuan. Kalau tuan masih belum mempunyai jenama, tuan boleh baca kriteria cap dagangan yang boleh didaftarkan di sini:

   Reply
 7. fadzil

  assalam,saya ada beberapa soalan tantang pendaftaran jenama nie…..1) bolehkah saya mendaftarkan jenama untuk produk yg saya tidak hasilkan sendiri (re-pack)? 2) kos keseluruhan untuk mendaftarkan satu-satu jenama? 2)bolehkah satu jenama di gunakan untuk beberapa kategori produk? cth:pakaian,kosmetik, bantuan dari anda amat di hargai….tq

  Reply
 8. Azizi Zulkefli Post author

  1. Boleh, tiada masalah.
  2. Saya akan emel.
  3. Satu jenama boleh digunakan untuk pelbagai produk. Ini kerana pendaftaran cap dagangan mempunyai 45 jenis kelas barangan dan perkhidmatan yang boleh dipilih.

  Reply
 9. Nadira Salim

  assalamualaikum..

  saya ingin dapatkan maklumat untuk mendaftar jenama (barangan craft) dan kos yang berkaitan..harap dapat membantu.. 🙂 terima kasih..

  Reply
 10. ita

  Saya berminat utk mengetahui lebih lanjut prosedur permohonan cap dagangan & kos yang terlibat.Boleh tuan email maklumat.

  Reply
 11. Sham

  saya ingin memulakan perniagaan rempah ratus…diharap tuan dapat beri panduan prosedur dari pendaftaran syarikat dan penjenamaan serta berapa kos yg diperlukan…terima kasih

  Reply
 12. Ain

  Salam,

  Saya ingin mengetahui lebih lanjut tentang prosedur permohonan cap dagangan utk jenama pakaian..
  Berapa kos yang diperlukan?
  Terima kasih kerana membantu.

  Reply
 13. Emy

  assalamualaikum..

  saya ingin dapatkan maklumat untuk pendaftaran cap dagangan, prosedure dan juga kos2 yang berkaitan..

  slain isu cap dagangan, harap en. azizi dpt kongsikan saya pengetahuan dan informasi tentang hal hal yang berkaitan dengan pattern.
  terima kasih.

  Reply
 14. Suhana

  Salam,

  Mohon panduan & syarat-syarat bagaimana ingin membuat pendaftaran bagi hakcipta

  1-trademark/ logo syarikat

  2-jenama baru bagi produk minuman / jelly

  TQ

  Reply
 15. Najib

  Salam,
  Inginkan quotation untuk permohonan cap dagangan membuka restoran (logo dan jenama)

  Bolehkah tuan datang ke pejabat kami untuk berbincang?

  Reply
   1. Najib

    Terima kasih kerana reply dengan kadar segera.

    Saya sudah emailkan maklumat kepada pihak tuan, terima kasih.

    Reply
 16. Nur

  Assalamualaikum,

  mohon diemelkan quotation untuk permohonan cap dagangan utk butik (pakaian, kain dll) – logo dan jenama.

  terima kasih.

  Reply
 17. syazwana sharif

  salam..saya wakil dr sebuah syarikat yg memasarkan produk minyak pelincir kereta..saya ingin dapatkan maklumat untuk pendaftaran cap dagangan, prosedure dan juga kos2 yang berkaitan..dimanakah sy perlu daftar?mohon jawapan dengan segera..

  Reply
 18. adisman

  salam
  saya ingin membuat pakaian jenama sendiri untuk perniagaan butik pakaian saya,
  tetapi saya hendak daftarkan dulu jenama sebelum saya membuat/menjahit secara pukal pakaian saya.
  tq

  Reply
 19. Ell

  salam.. saya ingin tahu.. saya dah ada kompeni online.. dan saya dah daftar kompeni kat ssm.. skang ni logo kompeni baru siap dan saya ingin daftarkan logo tersebut yang akan jadi logo kompeni dan logo jenama barangan kami.. boleh beritahu saya apa langkah seterusnya?

  Reply
 20. normalah mustapah

  bagaimana proses untuk memohon jenama untuk baju kurung keluaran syarikat sy..sy ingin menggunakan jenama sy sesndiri.tq

  Reply
 21. amy

  Salam..
  harap pandangan dan nasihat dari pihak tuan.
  terima kasih

  Mohon panduan & syarat2 bagaimana ingin membuat pendaftaran bagi hakcipta
  1-trademark/ logo syarikat – cost,proces & procedure, sample,etc.
  2-enterprise kepada sdn bhd – cost,proces & procedure, sample, etc.
  3-sample of good proposal/paperwork to apply loan/fund/geran
  4-things we need to aware/do/prepare for setting-up a new biz

  Reply
 22. hasmah

  Sy ingin mendaftar jenama yang akan digunakan sebagai produk pakaian.

  Berapakah kos yang sy perlu belanjakan dan jika semua urusan diuruskan tuan.

  Apakah pula langkah2 yang perlu sy lakukan untuk pendaftaran jenama tersebut.

  Terima kasih

  Reply
 23. jessica bella

  sy ingin mendaftar jenama pakaian atas jenama saya sendiri.apakah syarat dan prosedurnya…..

  Reply
   1. ilham

    persoalan yg sama. sy ingin mendaftar jenama pakaian atas jenama saya sendiri. apakah syarat, kos, dan prosedurnya…..

    Reply
 24. pustaka zinnirah

  Salam,

  Mohon panduan & syarat-syarat bagaimana ingin membuat pendaftaran bagi hakcipta

  1-trademark/ logo syarikat

  2-jenama bagi produk minuman

  3-Inginkan quotation untuk permohonan cap dagangan (logo dan jenama) barangan muslim

  Reply
 25. zaity

  saya berminat utk mmbuat cap jenama sy sendiry,so mcm mne saya nk apply n brape kos yg d perlukan tq….

  Reply
 26. mohamad irwan

  sy ingn memohon hak cipta untk rekabntuk brangan brasaskn garfu,bagaimanakah langkah2 yg perlu sy ambil dan berapakah kos yg perlu sy keluarkn? Tq

  Reply
 27. ahmad

  Assalamualaikum..saya nak tanya..berapa kos pendaftaran hak cipta logo syarikat? dan bagaimana nak buat..terima kasih di atas kerjasama..

  Reply
 28. nuriz

  saya nak tanya berapa kos untuk jenama tudung yg ingin didaftarkan dan bagaimankah caranya untuk mendaftar jenama tersebut dan langkahnya.Terima kasih

  Reply
 29. ema

  Salam…bleh email berkaitan pendaftaran logo bagi produk makanan…thank you

  Reply
 30. ferdaus

  as salam…

  saya perlukan keterangan lanjut tentang penjenamaan atas nama sendiri untuk jualan pakaian secara online dan untuk permulaan saya hanya sekadar mendapatkan stok bekalan daripada pembekal..ini kerana saya masih baru untuk terlibat dalam bidang perniagaan, idea untuk mempunyai jenama sendiri sebagai satu persediaan awal untuk masa akan datang..saya seorang pelajar IPT tahun akhir,adakah saya boleh/layak untuk memohon atas penjenamaan tersebut?..need for the procedures, cost and etc,,,,tq

  Reply
 31. Norani binti Amat

  Salam,saya ingin menjenamakan tudung atas nama sy sendiri.Apakah prosedur serta kos untuk pendaftaran ini dan dimanakah saya perlu mendaftar untuk penjenamaan sendiri.terima kasih.

  Reply
 32. siti aisha

  Sy ingin mendaftar jenama yang akan digunakan sebagai produk beg & biskut.

  Berapakah kos yang sy perlu belanjakan dan jika semua urusan diuruskan tuan.

  Apakah pula langkah2 yang perlu sy lakukan untuk pendaftaran jenama tersebut.

  Terima kasih

  Reply
 33. azhar

  salam… saya nak daftar jenama saya, jika tuan uruskan berapa kos pendaftaran semuanya..

  Reply
 34. shaiful

  sy ingin taw costing sekiranya sy ingin mengeluarkan jenama baju sendiri

  Reply
 35. shahril

  Salam…saya mempunyai sebuah butik pakaian bayi dan kanak-kanak.Saya sudah mendaftar nama syarikat kt ssm.skrg nie logo syarikat baru siap,perlu ke saya mendaftar logo syarikat dan bagaimana saya nk daftarkn logo syarikat tu. Harap tuan dapat memberi tunjuk ajar kpd saya.
  Terima kasih

  Reply
 36. Haslinda Hashim

  Salam,

  Mohon panduan & syarat-syarat & quotation bagaimana ingin membuat pendaftaran bagi hakcipta

  1-trademark /jenama bg produk makanan kerepek

  2.juga ingin quotation untuk logo barangan muslim spt imp, muslim product

  Reply
 37. fitri ani

  Assalamualaikum…

  Saya ingin bertanya mengenai:

  1) Bagaimana prosuder untuk mendaftar jenama sesuatu produk?
  2) Bayaran yang diperlukan untuk prosuder ini?
  3) Berapa lama prosuder ini dilakukan dan perkara berkaitan dengan ini?
  4) Bagaimana, dengan siapa kita berurusan untuk mendapatkan surat pengesahan untuk menubuhkan pusat rawatan islam?

  Reply
 38. Fawziah Sidek

  Saya baru memulakan bisnes coklat buatan tangan di rumah. Saya dinasihatkan untuk mendaftar nama syarikat saya (enterprise) dan juga jenama coklat saya.

  Dimana saya boleh membuat kedua-dua ini dan apakah langkag-langkahnya?

  Mengenai jenama coklat, saya sudah mendapat satu nama tetapi baru-baru ini saya buka internet dan mendapati ada nama yang sama di negara Eropah. Boleh tak saya daftar nama itu di Malaysia sebab saya fikir dan reka nama tu sendiri (berdasarkan perkataan-perkataan yang berhubungkait dengan coklat, manisan dsb).

  Harap Azizi dapat beri penjelasan. Terima Kasih.

  Reply
   1. suhaila

    Minta pertolongan dan nasihat

    1)macam mana kita nak tahu jenama tu dah ada kat pasaran atau belum?
    2)kos untuk buat jenama sendiri dan diuruskan pihak tuan,prosedur dan perincian lain?
    3)nama daftar ssm tak boleh guna untuk nama produk?saya buat t-shirt.

    sekian terima kasih.

    Reply
 39. muhammad

  Salam nk mintak quotation boleh..? Dan nk tahu sama ada boleh tak kita guna dua produk untuk satu jenama misalnya produk pakaian dan minuman sedikit keliru sebab kedua2nya berbeza jenis..?

  Reply
 40. Razali

  Assalam,

  Saya ingin meminta nasihat mengenai pendaftaran jenama.
  Sila nyatkan kos untuk pendaftaran sekiranya diuruskan oleh pihak tuan.
  Terima kasih.

  Reply
 41. Shahrizuan

  Assalamu’alaikum, saya nak bertanya pasal cap dagangan ni, saya masih belum daftar. Bolehkah gabungan bahasa melayu dan inggeris, contohnya produk saya iaitu Pau POWer. Dan berapa kos jika nakk trademark kan ia akan datang. Buat pengetahuan, buat masa ini, saya masih kekurangan modal untuk trademarkkan produk saya. So saya nak tau budgetnya berapa. Terima kasih sudi baca masalah saya ni

  Reply
 42. Farah

  Salam.. Boleh email sy bagaimana nak dptkan tm?
  Boleh x kiter guna je logo dulu b4 dafta dagangan?

  Reply
  1. Azizi Zulkefli Post author

   Boleh, tapi kalau berlaku peniruan susah nak ambil tindakan

   Reply
 43. maziahh

  emelkan saya details procedure dan kos utk daftar jenama pakaian.saya dari kelantan

  Reply
 44. nieta

  assalam,saya ada beberapa soalan tentang pendaftaran jenama produk.
  1) bolehkah saya mendaftarkan jenama untuk produk yg saya tidak hasilkan sendiri (re-pack)?
  2) kos keseluruhan untuk mendaftarkan satu-satu jenama?
  3)bolehkah satu jenama di gunakan untuk beberapa kategori produk? cth:pakaian, parfume, accesorries wanita.
  Sila nyatakan kos untuk pendaftaran sekiranya diuruskan oleh pihak tuan.
  Terima kasih.

  Reply
 45. udin

  assalamualaikum tuan, saya ada buat kerepek, dan ingin kerepek saya dikenali..bagaimana ya? saya juga mahu daftarkannya..tq tuan.

  Reply
 46. Adli

  salam…. saya nak tanyer…..
  bagaimane untuk daftar jename untuk barangan saya….
  kos bayaran nya pula bagaimane….
  saya ingin mengetahui nyer lebih lanjut… 🙂

  Reply
 47. gigs

  salam…

  Mohon panduan & syarat2 bagaimana ingin
  membuat pendaftaran bagi hakcipta

  1-trademark/ logo syarikat
  2-kos keseluruhan

  Reply
 48. emylaww

  salam tuan , boleh emailkan detail utk buat jenama sendiri . terima kasih tuan .

  Reply
 49. Azizi Zulkefli Post author

  Saya dah balas ke emel tuan/puan semua. Jika tak dapat, harap sms/telefon saya.

  Reply
 50. Aniza

  Assalamualaikum..
  Sy br sy mendaftarkan nama syarikat sy di SSM. Jd langkah seterusnya sy ingin mendaftar logo syarikat sy agar tdk diguna pkai oleh pihak lain kelak. Boleh e-mailkan sy cara2 nk kos yg sepatutnye sy bayar utk mendaftar logo sy itu? Dah berapa lame proses ini akn selesai?.. Tq

  Reply
 51. fazlizam

  Salam…
  Mohon emailkan quotation untuk daftar jenama dan logo.. klu boleh nak segera.. Tq..

  Reply
 52. Farhana

  Salam.mohon berikan detail bagaimana hendak mendaftarkan jenama sendiri dan kos.terima kasih.
  dan cara nya bagaimana?
  🙂

  Reply
 53. nizam

  salam…ingin membuat logo pakaian jenama sendiri.tolong jelaskan bagaimana dan sebut harga.
  terima kasih

  Reply
 54. asrul

  mintak bantuan utk prosedur pendaftaran logo syarikat… terima kasih

  Reply
  1. Azizi Zulkefli Post author

   Semak emel tuan-puan. Jika tak dapat harap hubungi saya.

   Reply
 55. azura

  salam ,
  saya seorang peniaga sudah mempunyai lesen dan sudah mempunyai syarikat..saya ingin mendapatkan khidmat en azizi untuk mendaftar produk syarikat kami dengan kadar segera..ape syarat2 yang diperlukan dan kos pendaftarannya..tq

  Reply
 56. hasny rasul

  assalam tuan, mohon tunjuk ajar prosedure utk daftar jenama produk. Utk info sy sudah mendaftar syarikat enterprise. Mohon emel ya. Tq.

  Reply
 57. Nur Maa

  Assalam. boleh saya dptkan quatation dan cara permulaan mencipta jenama sendiri.jika masih boleh ada produk sesuai utk dijenamakan, boleh ke patternkan jenama dulu?

  Reply
 58. Nur Maa

  Assalam,

  Boleh ke saya patternkan jenama dulu sebelum confirm produk y ingin dipasarkan.. Boleh tak terangkan lebih details bagaimana langkah mencipta jenama sendiri.
  Mohon share panduan dan langkah..terima kasih

  Reply
 59. masror mohd daud

  Assalamualaikum En Azizi, saya berniaga dalam bidang penubuhan syarikat (company secretary), adakalanya customer saya bertanyakan/berminat untuk mendaftarkan cap dagang.
  Bolehkah En. Azizan berikan contact no. dan email untuk urusan2 di atas
  Tel: 09-7462004

  Reply
 60. afifi

  Salam..

  minta hantar quotation tuk daftar jenama barang + logo syarikat .. Terima kasih..

  Reply
 61. Noor Amira bt Mohd Jafri

  assalamualaikum.. blh emailkan pd sy cra2 nk mndftrkan logo syarikat?

  Reply
 62. ika

  salam. sy nak tny…
  boleh kah sy daftar logo atas nama sy sendiri..sy buat job di rumah.. xde syarikat..

  Reply
 63. ahmad aizat

  tuan, tlg email ke sy qoutation harga utk register nama produk. Sy mahu urus secepatnya. Tq

  Reply
 64. Indra Putra

  ingin mendapat informasi mengenai cara2 untuk mendaftarkan jenama. Harap tuan dapat membantu.

  TQ

  Reply
 65. Amir

  salam,

  Tuan,
  mohon email maklumat permohonan dan kos untuk daftar JENAMA perniagaan makanan?

  Tq.

  Reply
 66. HAMBA ALLAH

  tolong email saya info detail tuan…berkenaan daftar jenama ni.. termasuk kos ya..TQSM

  Reply
 67. hafiz

  Salam. boleh bagi maklumat bagaimana untu saya mendaftar logo/jenama syarikat saya.

  Terima kasih.

  Reply
 68. Ejoy

  Saya ingin mendaftar logo untuk jenama baju sendiri..
  Jika urusan daftar boleh dia buat okeh tuan sila send kepada sya detail dan harga bagi urusan tersebut.tq

  Reply
 69. Ejoy

  Saya ingin mendaftar logo untuk jenama baju sendiri..
  Jika urusan daftar boleh dia buat okeh tuan sila send kepada sya detail dan harga bagi urusan tersebut.tq

  Reply
 70. Bella

  Salams, sy nk buat jenama ats pakaian Dan accesories wanita , brape kos nye.

  Reply
 71. Laila salim

  Assalamualaikum..

  saya juga ingin mengetahui bagaimana cara nak daftar branding produk.

  Terima kasih.

  Reply
 72. Azizi Zulkefli Post author

  Semak emel tuan puan. Jika tak dapat, mohon hubungi saya di talian 019-3781629

  Reply
 73. fadzil

  sy menjual dan membuat produk frozen..ingin membuat logo dan cap dagangan..boleh tuan emailkan sy proses dan kos secara terperinci..bantuan tuan amat sy harapkan..

  Reply
 74. haizul

  salam….sy ingin mulakn perniagaan pakaian kanak2..sy ingin kluakn brand sy sendiri..sy juga ingin tau bagaimana cara sy nk mulakan,cara sy nk buat brand sy sendiri..sy dh ade nama brand dan logo..bagaimana cara untuk sy daftar brand dan logo sy supaya menjadi hak sy dan x boleh di copy oleh mana2 pihak…berapakah kosnya?..terima kasih

  Reply
 75. aswandi

  Bagaimana proses pendaftaran sesuatu jenama dan juga kosnya?

  Apakah perbezaan TM dan R

  Mohon penjelasan.

  Terima KAsih

  Reply
 76. Lili

  Halo,
  Mohon panduan & syarat2 bagaimana ingin
  membuat pendaftaran bagi hakcipta produk cendawan
  1-logo syarikat
  2-packaging brand
  2-kos keseluruhan

  Reply
 77. Lili

  Halo,
  Mohon panduan & syarat2 bagaimana ingin
  membuat pendaftaran bagi hakcipta produk cendawan
  1-logo syarikat
  2-packaging brand
  3-kos keseluruhan

  Terima kasih, saya sgt menghargainya.

  Reply
 78. ismail

  Boleh bagi detail bagaimana untuk saya mendaftar logo/jenama syarikat? tq

  Reply
 79. Muhammad Danial

  assalamualaikum..

  ibu saya ada keluarkan produk makanan secara home made, bole ke mohon pendaftaran logo jenama? boleh tuan emailkan sy proses dan kos secara terperinci..bantuan tuan amat saya harapkan

  Reply
 80. Azizi Zulkefli Post author

  Rujuk emel tuan puan. kalau tak terima, harap hubungi saya terus di talian 0193781629

  Reply
 81. nora

  salam..

  Saya membuat shawl sendiri. Saya buat berdasarkan citarasa dan rekaan sendiri. Saya bercadang untuk mendaftarkan rekaan saya tp takut sama dgn rekaan org lain.Mcm mna cara saya nak semak?

  (2) kos daftar

  sekian terima kasih

  Reply
 82. raesha

  Boleh emailkan saya step utk pendaftaran dan cara mendaftar atau apa2 maklumat yang perlu saya tahu.

  thanks.

  Reply
 83. bahari

  assalamualaikum…tuan,

  saya ada menjual pakaian muslimah yg dibuat sendiri.
  sya juga da ada jenama dan logo sendiri…boleh tuan emailkan sy proses dan kos secara terperinci?

  terima kasih…

  Reply
 84. Syaffiqa Ahmad

  salam tuan. saya nak tanya, saya masih belajar mcm mana nak mulakan bisnes. saya nak keluarkan kosmetik@tudung dgn jenama sendiri. Apa yang perlu saya buat? mcm mana nak daftar logo, jenama. mcm mana nak cari supplier, dari segi kos dan sebagainya. saya harap rujukan tuan boleh membantu saya. Terima kasih atas bantuan 🙂

  Reply
 85. alynnbj

  assalam.. saya inigin membuat shawl/selendang dengan jenama sendiri . tetapi saya hanya membuat perniagaan secara online. boleh tunjuk ajar.?/ adakah saya perlu mendaftarkan perniagaan kecil-kecilan sy terlebih dahulu?? tq

  Reply
 86. eiynasharina

  Salam Encik,

  Saya ingin bertanya, kira saya ada rekaan sendiri spt baju,skirt atau sebagainya. Bagaimana saya boleh daftarkan sebagai hak cipta? Terima Kasih

  Reply
 87. amir

  As-Salam,
  Mohon panduan & syarat2 bagaimana ingin membuat pendaftaran bagi hakcipta
  1-trademark/ logo syarikat
  2-packaging brand
  3-kos keseluruhan

  TQ

  Reply
 88. munira binti roslan

  salam encik…minta jasa baik encik untuk emailkan detail untuk daftarkan cap dagangan beserta kosnya.

  terima kasih.

  Reply
 89. Hassan Sarip

  Salam…
  Mohon bantuan Tuan
  1- Cara-cara pendaftaran Logo/Hakcipta Syarikat
  2- Kos keseluruhan bagi pendaftaran tersebut Dan
  3- Perkara-perkara yang tidak diketahui semasa pendaftaran dijalankan.

  Kerjasama dari pihak Tuan diucapkan ribuan Terima Kasih

  Reply
 90. Wana

  Assalamualaikum
  Mohon bantuan tuan
  1. Cara-cara pndaftran jenama sendri
  2. Kos keseluruhan

  Reply
 91. Hadija

  Saya yang kol tadi. . Bole tak e-mail semua langkah , dokumen yang diperlukan n Fee untuk buat trademark ni

  Reply
 92. Schanieza

  saya nak tau berapa bayaran untuk membuat logo
  Saye ingin membuat logo berkenaan makanan
  Terima kasih…

  Reply
 93. aina syafiqah

  salam…
  tuan,saya ad perniagaan shawl dgn kawan saya ..
  saya ingin perniagaan saya ini berdaftar..
  apa sayarat ,dan berapa kos yang dikenakn untuk daftar perniagaan saya dan prosedur lengkap untuk ini…
  harap tuan dapat emel kepada saya ,[email protected]

  Reply
 94. intan

  Saya ingin tahu bagaimana nk buat jenama produk sndiri dan cas yang dikenakan.tq

  Reply
 95. abd rahim

  Mohon bantuan Tuan
  1- Cara-cara pendaftaran Logo/Hakcipta Tudung dan produk pakaian
  2- Kos keseluruhan bagi pendaftaran tersebut Dan
  3- Perkara-perkara yang tidak diketahui semasa pendaftaran dijalankan.

  Kerjasama dari pihak Tuan diucapkan ribuan Terima Kasih

  Reply
 96. Noura

  Salam…
  1- Cara-cara pendaftaran Logo n Patern..
  2- Kos keseluruhan bagi pendaftaran tersebut Dan
  3- Perkara-perkara yang tidak diketahui semasa pendaftaran dijalankan.

  Terima Kasih 🙂

  Reply
 97. rohani husaini

  As salam…
  Mohon bantuan tuan,
  Sy ingin menjenamakan pakaian dan makanan..
  1) bagaimana Cara -cara untuk mendaftarkan logo syarikat/ trademark ?
  2) syarat
  3) kos

  Tq

  Reply
 98. farakadir

  Assalamualaikum encik…

  Saya berminat nak daftar hak cipta… boleh email sy kos n prsedurnya…
  Terima kasih encik…

  Reply
 99. Dia

  Salam tuan, sila bagi quotation untuk daftar hakcipta jenama yang bakal saya keluarkan tak lama lagi,tq

  Reply
 100. dayang

  assalam..sy nk tanya berapa kos jika kita ingin buat logo/harta mutlak kita sendiri…untuk pakaian kanak2 Dan dewasa..

  Reply
 101. Lyn

  Aslkm berapakah kos utk pendaftaran jenama sendiri dn bagaimana cara mendaftar?mengeluarkan produk telekung.tq

  Reply
 102. adila

  Mohon bantuan tuan bagaimana prosedur utk mendaftar produk atau logo produk says sendiri. Terima kasih

  Reply
 103. Zam

  Sila terangkan procedure dan kos untuk pedaftaran jenama butik

  Reply
 104. maisarah mazli

  Tuan,
  Apakah langkah2 yang perlu sy ambil untuk mendaftar logo syarikat @ jenama sendiri?
  Terima kasih…

  Reply
 105. Azizi Zulkefli Post author

  Semua pertanyaan tuan puan saya sudah emelkan. Jika tidak terima, mohon whatsaap atau sms saya 019-3781629

  Reply
 106. liana mat isa

  As salam. Saya nk tny kalau kita nak petten kan produck kita mcm mana pula yer. Berapa kos? Melalui comment.disini bnyk y tny pasal mempattenkan jenama. Tp sy nak patten produk.
  Sy nk tau cara. Sebab saya nak petten resepi saya macam kfc buat. Sy nk.tau bagaimana. Sila.email saya. Tql

  Reply
 107. Nazreen Shah

  Tuan,
  Apakah langkah2 yang perlu sy ambil untuk mendaftar logo syarikat @ jenama sendiri?
  Terima kasih…

  Reply
 108. Suboh Ahmad

  Salam tuan, mohon emailkan prosuder serta kos bayaran utk saya dptkan sijil trade mark + kkm

  Terima kasih

  Reply
 109. Intan

  Assalam… sy perlukan beberapa maklumat seperti:

  1) bagaimana Cara -cara untuk mendaftarkan logo syarikat/ trademark ?
  2) syarat
  3) kos

  email sy – [email protected]
  Tq

  Reply
 110. Wan khartini

  As salam..
  Sy ingin meminta jasa baik utk memberi pandangan dan khidmat nasihat tentang pendaftaran branding ni..saya ingin meniaga pakaian wanita,lelaki,kanak2 dan tdung serta shawl menggunakan branding sy sendiri..saya ingin tahu:
  1-cara pendaftaran
  2-logo /trademark
  3-packaging
  4-kos keseluruhan

  Mohon pencerahan ye..

  Tq

  Reply
 111. Hakim

  Assalamualaikum. Saya sedang membantu isteri dalam perniagaan. Alhamdulillah semakin berkembang. Saya berminat utk mengetahui lebih lanjut prosedur permohonan cap dagangan.

  1. Bolehkan sata mendaftarkan logo beserta tagline dalam satu permohonan?
  2. Boleh tuan email maklumat dan kos terlibat kepada saya?

  Terima kasih. Semoga tuan diberkati.

  Reply
 112. halimatus

  Assalamualaikum, sy berminat utk memulakan perniagaan dgn mempunyai hakcipta bole saudara email kan kpd sy cara-caranya?

  Reply
 113. abdul ghani

  Salam tuan…sya ingin daftar jenama pakaian dan kiosik…klu daftar dgn perkhidmatan tuan…berapa kos…dn apa dokumenya….tq

  Reply
 114. zurai

  As-Salam,

  Blh emailkan dkt sy quotation utk trademark/ logo syarikat.

  Tk

  Reply
 115. Zubir

  Assalamualaikum tuan..boleh saya tahu bagaimana caranya nak mula daftar logo

  Reply
 116. Azizi Zulkefli Post author

  Boleh rujuk emel masing2. Kalau masih tak dapat, sms atau whatsaap saya 019-3781629

  Reply
 117. Pingback: Pendaftaran Cap Dagangan – Sedikit Ulasan Sepanjang Penglibatan Sebagai Ejen Cap Dagangan | Zeralogies

 118. Mohd Husaidy

  Assalamualaikum w.b.t . .

  Boleh saya dapatkan quatiotion dan cara pendaftaran untuk tujuan tersebut?. Ini no saya. 0193361043 Terima kasih..

  Reply
 119. Intan aimi syahirah bt mat saad

  Salam tuan..saya ingin keluarkan produk perfume atas jenama sendiri..nama syarikat sya dah dftar pd ssm..untuk kotak perfume dan logo perfume..sye ad upah sorg ni untuk lukiskan..bagaimana sye nak paternkan supaya ia mnjd hak sya..dan brapakah byran yg diperlukan??trima kasih

  Reply
 120. ibrahim bin sudin

  Assalamualaikum. Saya berminat utk mengetahui lebih lanjut prosedur permohonan cap dagangan.
  1. Bolehkan sata mendaftarkan logo beserta tagline dalam satu permohonan?
  2. Boleh tuan email maklumat dan kos terlibat kepada saya?
  Terima kasih. Semoga tuan diberkati.
  3.syarat permohonan tersebut dan dokumen yg diperlukan.

  Reply
 121. sunan

  Tuan, mohon emailkan detail untuk daftar brand serta kos yang terlibat. mohon juga sekiranya tuan mempunyai maklumat bagaimana nak dapatkan kelulusan pengeluaran sesuatu produk. contoh produk : perfume, kosmetik, makanan.

  Terima kasih

  Reply
 122. Aiman.dilah

  assalamualaikum tuan, saya ada projek rekacipta sekolah yg hendak dipatenkan dan dikomersialkan.. bolehkah tuan membantu saya dgn menunjuk laluannya?

  Reply
 123. Syahirah

  Assalamualaikum hi. Saya nak tanya cara pendaftaran jenama dan logo dan berapa kos tersebut. Terima kasih

  Reply
 124. MOHD HELMI

  Assalammualaikum Tuan, mohon emailkan syarat2 untuk mendaftar logo. TQ

  Reply
 125. Wan nurhanisa bt wan ahmad

  Boleh email cara2 nak daftar jenama dan logo beserta kos

  Reply
 126. eija che remeli

  aslm encik sya brmnat untuk membuat logo n brand sndri..
  boleh encik email sya detail..

  Reply
 127. Ain Hamid

  salam tuan, bole emailkan prosedur dan kos utk pakaian jenama sendiri?

  Reply
 128. Ain Hamid

  salam tuan, boleh tuan emailkan sebut harga dan prosedur utk pakaian jenama sendiri?

  Reply
 129. Eira Halim

  Salam, saya ada kemusykilan di sini bolehkah jika nama perniagaan yg didaftarkan di ssm berlainan dengan jenama produk yg dihasilkan? Dan boleh email kan quotation utk daftar jenama dan juga logo produk. Terima kasih.

  Reply
 130. fazalina

  Assalammualaikum tuan, mohon pencerahan. saya mahu paternkan jenama tudung sendiri dan apakah prosedurnya.

  Reply
 131. Azril

  Salam Tuan Azizi,

  Saya nak daftarkn nama produk saya supaya tak ditiru. Bolehkan terangkan lebih detail prosedur yg perlu dilakukan untuk protect hak cipta jenama /logo/tag line produk.
  Apa perbezaan senarai di bawah? Tak paham

  1) daftar trademark / brand.
  2) daftar logo
  3) hakcipta
  4) cap dagangan

  Kalau ada ‘tag line’ produk..nak daftar dalam mana dari senarai di atas?

  Berapa harga semasa untuk pendaftaran di atas.
  Price:
  1)by IPO
  2)by agent

  Mohon pencerahan dari pihak tuan.
  T.kasih

  Reply
 132. Almus Tambisan

  Salam Tuan Azizi,

  Saya mahu daftar dan buat penjenamaan sendiri produk jahitan saya.Bolehkan terangkan lebih detail prosedur yg perlu dilakukan untuk hak cipta jenama /logo/tag line produk dan berapa kos yang sy perlu ada..

  Mohon pencerahan dari pihak tuan.
  T.kasih

  Reply
 133. Apit

  Salam tuan,
  Jika kita daftar cap dagangan dgn syarikat enterprise skrg, boleh kah sy guna cap dagangan yg sama utk syarikat sdn bhd dimasa depan. jika saya menubuhkan syarikat sdn bhd baru dgn tujuan naik taraf dr syarikat enterprise.

  Reply
  1. Azizi Zulkefli Post author

   Boleh, takda masalah. Boleh buat pindah milik dari enterprise kepada sdn bhd

   Reply
 134. Marina

  Salam Sejahtera Tuan…
  Mohon bantuan tuan untuk emailkan kepada saya bagaimana cara untuk mendaftarkan Cap Dagangan syarikat kepada saya…
  Terima Kasih atas bantuan tuan.

  Reply
 135. Pingback: Cara Membuat Label Baju Dari Kertas

 136. Shaleen

  Salam, mohon emailkan langkah-langkah untuk mendaftar produk jenama sendiri serta kos yang terlibat. Mohon juga sekiranya tuan mempunyai maklumat bagaimana nak dapatkan kelulusan pengeluaran sesuatu produk seperti perfume, skincare dan kosmetik.
  Terima kasih

  Reply
 137. ida

  mohon emailkan langkah-langkah untuk mendaftar produk jenama sendiri serta kos yang terlibat. Mohon juga sekiranya tuan mempunyai maklumat bagaimana nak dapatkan kelulusan pengeluaran sesuatu produk seperti perfume, skincare dan kosmetik.
  Terima kasih

  Reply
 138. Fiza

  Assalamualaikum.. mcm mana saya nak daftarkan jenama dan logo produk makanan? Berapa kosnya?

  Reply
 139. mohd muzzamil arrozaaq

  ASSALAMUALAIKUM, ENCIK..
  SAYA INGIN BERTANYA.. BAGAIMANA CARA KITA UNTUK MENDAFTAR, KOS, SERTA CONTOH DOKUMEN YANG PERLU DISEDIAKAN SEBELUM DATANG KE PEJABAT UNTUK BERURUSAN.

  Reply
 140. Muiz Aziz

  Assalamualaikum tuan,

  Mohon bantuan tuan, bagaimana cara saya ingin membuat pemohonan pendaftaran bagi reka bentuk perindustrian untuk mengelakan tidak ditiru. Boleh tuan terangkan lebih lanjut prosedur ini untuk saya lebih fahami hak cipta.

  Reply
 141. mohd azharuddin

  hai nak tanya macam mana cara nak daftar trademark?

  Reply
 142. Mawar

  saya nak tanya berapa kos untuk jenama tudung yg ingin didaftarkan dan bagaimankah caranya untuk mendaftar jenama tersebut dan langkahnya.Terima kasih

  Reply
 143. Jefree

  Saya dah buat logo untuk nama syarikat.. Macam mana nak tahu logo tersebut tidak digunakan oleh orang lain dan sekiranya tiada, berapa kos untuk daftar logo syarikat

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *