Semak Jenama Sebelum Daftar

By | June 6, 2018

Kebanyakan pemilik jenama hanya buat permohonan trademark bila bisnes dah berjalan. Jenama pun dan dipromosikan kepada pelanggan.

Dalam banyak keadaan, jenama yang diguna tu tak menepati syarat pendaftaran trademark atau mempunyai persamaan dengan trademark berdaftar sedia ada. Ini disebabkan takda pengetahuan berkenaan syarat pendaftaran trademark dan tak buat carian dulu sebelum lancarkan jenama. Jenama yang dah keluar tv pun ada yang menerima bantahan atas sebab yang sama.

Jika ini berlaku, bersedialah menerima surat bantahan dari MYIPO. Ada bantahan masih boleh dibuat rayuan dan boleh diluluskan dan ada juga yang peluang rayuan diterima teramatlah tipis atau takda langsung. Yang takda peluang langsung ni memang disarankan untuk tukar jenama. Rayuan untuk bantahan akan melibatkan kos (jika guna khidmat ejen) dan masa yang panjang untuk dapat keputusan. Jika rayuan ditolak, kena pergi sesi hearing pula. Tau ke cara nak kendalikan sesi hearing ni. Takkan nak tukar jenama, kos lagi tu.

Jadi disarankan kepada bakal pemilik jenama, buat sedikit research terutamanya carian trademark supaya pendaftaran jenama kita nanti tak bermasalah di kemudian hari.

4 thoughts on “Semak Jenama Sebelum Daftar

 1. Kenny Loo

  Tolong semak jenama “Beans & Breads”. Saya nak daftar trademark

  Reply
 2. Dieya

  Cmna nak nak semak sblm daftar tu ye..??.. Bleh semak online ke atau ke prgi office..??..

  Reply
 3. Sabri

  Assalamualaikum Tuan saya nak daftar kena produk IKS saya mcmmana caranya

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *