Pelayan Web (Hosting) Percuma

By | February 28, 2010

174427-geocities_logo_original

logo.tripod-toolbar

Hari ini, sedang saya melayari internet, saya teringat bahawa saya telahpun mempunyai laman web saya sendiri seawal tahun 2001.  Laman web yang saya maksudkan ialah Fikrah Interaktif. Ketika itu saya masih lagi  menuntut di universiti dan saya membangunkan laman web tersebut ketika cuti semester.

Saya sangkakan laman web tersebut telah luput kerana saya sendiri telah lama tidak log masuk ke akaun laman web tersebut dan malah sudah lama tidak menjengahnya. Tetapi semasa saya membuat carian di Google, saya dapati laman tersebut masih wujud. Untuk makluman, laman web Fikrah Interaktif ini saya muatkan pelbagai koleksi artikel agama, teknologi dan kaunseling.

Apa yang saya ingin saya kongsi kali ini adalah berkenaan pelayan web. Ketika saya membangunkan laman web Fikrah Interaktif, saya menggunakan pelayan web yang dihoskan Tripod.

Pada tahun 2001, tidak ramai yang mampu untuk mempunyai pelayan sendiri dengan domain .com, .net dan sebagainya. Ini kerana kos untuk memiliki pelayan sendiri ketika itu agak tinggi. Namun begitu terdapat dua pelayan web percuma yang popular ketika itu iaitu Tripod dan Geocities. Tripod dikendalikan oleh syarikat internet Lycos manakala Geocities dikendalikan oleh Yahoo!.

Akaun Tripod yang saya miliki ketika itu mempunyai kapasiti 25mb. Fungsinya cukup terhad dan hanya memiliki aplikasi ringkas membuat laman web HTML dan tiada sebarang skrip-skrip yang canggih. Saya menggunakan aplikasi Microsoft Front Page untuk merekabentuk laman web tersebut bermula dari kosong. Tiada bantuan sesiapa dan juga bantuan skrip-skrip pemprograman web. Cukup susah untuk membuat laman web pada ketika itu berbanding sekarang yang mempunyai pelbagai aplikasi mesra pengguna untuk mereka laman web.

Saya juga mempunyai satu akaun web Geocities untuk laman web, namun akaun tersebut telah lama tidal aktif dan seterusnya telah luput. Untuk makluman anda semua, Yahoo telah menamatkan perkhidmatan Geocities pada Oktober 2009. Berikut adalah kenyataan Yahoo berikutan penutupan Geocities:

We have enjoyed hosting web sites created by Yahoo! users all over the world, and we’re proud of the community you’ve built. However, we have decided to focus on helping our customers explore and build relationships online in other ways. Beginning on October 26, 2009, you will no longer be able to use GeoCities to maintain a free presence online — but we’re excited about the other services we have designed to help you connect with friends and family and share your activities and interests.

Mungkin penutupan Geocities dibuat berikutan ketika ini adalah cukup mudah untuk mempunyai pelayan web sendiri dan saingan dari penyedia pelayan web percuma yang lain seperti Blogger.

blogger

Blogger adalah penyedia pelayan web percuma yang dikendalikan oleh Google. Blogger menumpukan kepada laman web berbentuk blog dan disediakan secara percuma. Antara aplikasi yang dimuatkan pelayan web Blogger adalah Aplikasi blog, template dan diintegrasikan dengan akaun Google yang lain seperti Gmail dan Friend Connect. Ramai yang memilih Blogger berbanding penyedia pelayan web yang lain berikutan fungsi yang lebih mudah dan mesra pengguna. Saya sendiri mempunyai akaun Blogger, tetapi saya telah arahkan pautan untuk akauan tersebut ke domain saya sendiri.

Sekarang ini, terdapat banyak pilihan untuk memiliki laman web sendiri dalam apa jua bentuk. Gunakanlah dengan berhemah dan bijak!
2 thoughts on “Pelayan Web (Hosting) Percuma

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *