Adakah pendaftaran cap dagangan wajib?

By | January 19, 2011

Jawapannya ialah tidak. Pendaftaran cap dagangan tidaklah menjadi kewajipan sebagaimana pendaftaran syarikat atau perniagaan jika ingin memulakan perniagaan. Namun begitu, pendaftaran cap dagangan bagi produk dan perkhidmatan adalah amat penting bagi mendapatkan hak eksklusif terhadap sesuatu cap dagangan serta mendapat perlindungan undang-undang sekiranya berlaku pelanggaran hak cap dagangan seperti cap dagangan digunakan tanpa kebenaran, cap dagangan ditiru dan sebagainya.

Kesan cap dagangan yang tidak didaftarkan ialah sukar untuk mendapatkan perlindungan undang-undang sekiranya berlaku kes-kes pelanggaran cap dagangan sebagaimana yang saya sebutkan tadi. Kes masih lagi boleh di bawa ke mahkamah tetapi memerlukan pelbagai bukti dan keterangan bagi menyokong sesuatu kes dan kebiasaannya ia sukar dilakukan.

Jika cap dagangan telah didaftarkan, sijil pendaftaran cap dagangan merupakan bukti nyata bahawa pemilik sejil tersebut adalah pemilik sah cap dagangan tersebut. Dengan sijil pendaftaran tersebut, adalah lebih mudah bagi mahkamah bagi memutuskan sesuatu kes yang melibatkan pelanggaran cap dagangan.

Jadi kesimpulannya, pendaftaran cap dagangan penting bagi memberi perlindungan kepada cap dagangan dan juga pemiliknya dari kes-kes yang melibatkan pelanggaran cap dagangan yang boleh memberi kerugian besar kepada pemiliknya di kemudian hari.

One thought on “Adakah pendaftaran cap dagangan wajib?

 1. shipping crates

  Hello there, There’s no doubt that your web site may be having web browser compatibility issues.
  When I look at your website in Safari, it looks fine however, if opening in I.E., it’s got some overlapping
  issues. I simply wanted to provide you with a quick heads up!
  Apart from that, fantastic site!

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *