The more you delay, the more you pay

By | June 16, 2016

Kisah ‘The more you delay, the more you pay’ dalam kelewatan mendaftarkan trademark.

Syarikat A telah melantik Ali sebagai CEO syarikat bagi mengetuai team pemasaran produk jam tawaf dengan jenama T. Sampai satu masa, Ali telah dipecat dari jawatan CEO kerana perbuatan khianat terhadap syarikat A.

Ali telah keluar dari Syarikat A dan membuka syarikat baru bagi menjual produk yang sama dengan jenama yang sama. Ali telah membuat permohonan jenama T di MyIPO di bawah nama syarikatnya dan mendapat kelulusan.

Syarikat A yang baru sahaja menyedari kepentingan mendaftar jenama telah membuat permohonan pendaftaran jenama T. Malangnya permohonan syarikat A telah mendapat bantahan kerana membuat permohonan trademark yang sama dengan trademark yang telah dimohon terlebih awal iaitu jenama T yang dimohon oleh syarikat Ali.

Syarikat A tidak berpuas hati kerana Jenama T adalah jenama yang di asaskan oleh syarikat A. Untuk mempertahankan jenama T, syarikat A terpaksa mengeluarkan kos untuk membuat rayuan atas bantahan dan dalam masa yang sama memfailkan notis bangkangan untuk mencabar permohonan trademark yang dimiliki syarikat Ali.

Kes ini masih berlarutan kerana prosiding bangkangan mengambil masa yang panjang dan kos yang tinggi.

Syarikat A menyesal kerana tidak membuat permohonan jenama T lebih awal dan sekarang terpaksa mengeluarkan kos yang tinggi bagi mempertahankan jenama T miliknya. Untuk menukar jenama atau rebranding adalah agak mustahil kerana ratusan ribu ringgit telah dikeluarkan untuk membuat promosi, pembelian produk dan pelabelan Jenama T pada jam tawaf yang dijual.

Syarikat A tiada pilihan selain mempertahankan jenama T yang diasaskannya.

‘The more you delay, the more you pay’

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *