Daftar Harta Intelek Anda Sekarang!

By | January 13, 2011

Untuk makluman semua, tahun ini dijangkakan Akta Cap Dagangan dan juga Akta Paten akan dipinda bagi memasukkan beberapa baru dan juga penambahbaikan kepada sistem cap dagangan dan paten sedia ada.  Saya juga mendapat maklumat bahawa bayaran untuk permohonan cap dagangan dan paten akan dinaikkan selepas pindaan akta nanti. Cuma sehingga hari ini tiada sebarang maklumat mengenai berapa kadar kenaikan tersebut.

Untuk rekod, ketika ini bayaran pendaftaran harta intelek terutamanya cap dagangan di Malaysia adalah antara yang terendah di dunia.

Jadi sementara harga masih rendah ni, saya sarankan anda yang mempunyai sebarang harta intelek mendaftar segera.

Jika anda perlukan perkhidmatan pendaftaran cap dagangan, boleh hubungi saya di talian 019-3781629 (Azizi) atau [email protected]

UPDATE: Untuk melihat kos permohonan cap dagangan secara terperinci, boleh ke laman berikut:

http://www.zeralogies.com/kos-permohonan-cap-dagangan/

whatsaap blue rich

108 thoughts on “Daftar Harta Intelek Anda Sekarang!

  1. hajar

    adakah harta intelek merangkumi patent dan trademark? atau adakah harta intelek, patent dan trademarks adalah 3 perkara berlainan?

    Reply
  2. Azizi Zulkefli Post author

    Trademark dan patent adalah cabang dari harta intelek manakala patent dan trademark adalah dua elemn yg berbeza. Puan boleh baca artikel-artikel saya sebelum ini untuk mengetahui perbezaan.

    Sekarang ni bayaran pendaftaran dh naik kepada RM330 kalau daftar online atau RM370 manual. Bayaran permohonan ni untuk pendaftaran awal sahaja dan perlu diperbaharui setiap sepuluh tahun. Setiap pendaftaran sah untuk sepuluh tahun. Bayaran ini tak termasuk fi ejen jika menggunakan khidmat ejen cap dagangan

    Reply
    1. osman

      Berapakah bayaran fi dikenakan dari ejen untuk urusan permohonan cap dagangan.

      Reply
  3. Pn Sarimah

    salam…. saya ada menulis buku… saya ingin menerbitkannya sendiri…. dan untuk buku2 seterusnya pun ingin saya terbitkan sendiri di bawah jenama saya… bagaimana yer?

    Reply
    1. Azizi Zulkefli Post author

      Kalau puan terbitkan sendiri, tiada masalah sebab hak cipta memang milik puan sepenuhnya. Cuma jika puan mengupah pihak lain untuk merekabentuk buku tersebut seperti layout, muka depan, puan perlu ada perjanjian ringkas dengan pihak tersebut dari segi pemilikan hakcipta desain buku tersebut. Puan boleh meminta pihak tersebut memindahkan sepenuhnya hak cipta desain tersebut kepada puan selepas bayaran upah dibuat. Jika ada isu akan datang, perjanjian tersebut boleh dijadikan bukti.

      Kalau terbitkan di bawah jenama sendiri pun sama. Cuma jenama puan tu boleh didaftarkan sebagai cap dagangan.

      Reply
  4. MR Rama

    Adakah idea seperti kertas kerja/ proposal yang penting boleh di daftarkan.?

    Reply
    1. Azizi Zulkefli Post author

      Tak perlu sebab ini semua mendapat perlindungan automatik menerusi hak cipta. Cuma untuk membuktikan pemilikan, boleh buat akuan bersumpah menyatakan ke semua kertas kerja dan proposal tersebut milik tuan.

      Reply
  5. Suhaimi Murtada

    Saya ada buat cd pembelajaran. Bagaimana saya nak jadikan cd ini harta intelek saya dan berapa fees ejen?

    Reply
  6. Mohd Hafiz Abdullah

    Assalamualaikum.. syarikat saya baru.. tapi sy bercadang hendak daftar ‘trademark’ dan logo… adakah pihak Tuan boleh menguruskan pendaftaran tersebut (dengan fee tertentu..)?

    Reply
  7. Nurul Maisyarah

    Assalamualaikum…

    Saya ingin mendaftar satu product kecantikan muka. Saya perlu guideline. from zero.

    1) adakah perlu daftar trademark, logo,…n etc?
    2) adakah pihak anda di kira org tengah untuk membantu melancarkan process pendaftaran?

    minta jasa baik encik untuk membalas email saya dan dalam masa yang sama saya akan semak entry2 encik sebelum2 ni.

    Regards,
    Sarah

    Reply
    1. Azizi Zulkefli Post author

      Ini jawapan saya:

      1. Untuk produk kecantikan muka, apa yang perlu didaftarkan ialah cap dagangan atau juga disebut sebagai logo atau jenama. Sebagai contoh, jika jenama produk puan Serai Wangi, maka nama atau jenama Serai Wangi ini perlu didaftarkan sebagai cap dagangan.

      2. Saya adalah ejen cap dagangan berdaftar dengan pihak kerajaan. Saya membantu pemohon untuk memproses permohonan dan dihantar kepada pihak pendaftar. Saya juga akan memantau permohonan bagi pihak pemohon.

      Harap menjawab soalan puan.

      Reply
  8. khairul amin

    salam,sya menulis buku utk kaedah pembelajaran al-quran cara mudah..sy menulis berdasarkan pengalaman mengajar dan diambil dr buku2 keluaran lain yg tidak didaftarkn paternnya dan isi kandunganya kebanyakan serupa dgn buku2 itu.cuma sy ubahsuai sdikit agar ia lebih bagus..smua design dan nama xsama dgn buku yg dah ada kt psaran..adakah ia boleh didaftarkan dgn hakcipta atau just daftar for trademark of the book only or some way else?tq

    Reply
  9. Azizi Zulkefli Post author

    Di Malaysia, hak cipta tak perlu didaftarkan. Tapi untuk membuktikan yang buku itu adalah karya milik tuan, tuan perlu buat akuan hak cipta. Jika berlaku sebarang konflik hak milik karya tersebut, akuan hak cipta ini boleh digunakan sebagai bukti di mahkamah. Tuan boleh hubungi saya jika ingin membuat akuan hak cipta.

    Reply
  10. Moahamad Bin Ungsurani

    Salam sejahtera. Saya perlukan carta alir pendaftaran harta intelek dan borang-borang yang berkaitan untuk mengemukakan idea yang ku temui.

    Reply
      1. Mohamad Bin Ungsurani

        Assalamualaikum ww. Idea tu – pembaharuan dalam tanda keselamatan pengguna jalanraya.

        Reply
  11. Aspul

    Assallamualaikum…..Saya ada satu ciptaan untuk produk pertanian,bagaimana saya daftarkan sebagai harta milik saya,bagaimana proses-proses pendaftaran itu berlaku,bayaran atau lain-lain berkaitan.Sila bantu untuk penjelasan.

    Reply
  12. Dafi

    Berapakah bayaran fi dikenakan dari ejen untuk urusan permohonan cap dagangan?

    Reply
  13. syikin

    salam..
    1) sy nak tahu mcm mne caranya utk sy daftar harta intelek?manual & on9??

    2) berapa fee yg dikenakan??

    Reply
  14. PN.ERMAWATI MUHD AKHSAN

    Assalammualaikum,

    Saya ingin mendaftarkan cap dagangan, boleh encik uruskan dan berapa harganya bg keseluruhan nya.

    Reply
  15. P.Seatahamal

    Saya ingin menerbitkan buku dan ingin tahu apa yang perlu saYa lakukan.PERLUKAH SAYA MENDAFTAR SYARIKAT SEBELUM MEMBUAT AKUAN HAK CIPTA DAN
    CAP DAGANGAN.BERAPAKAH BAYARAN YANG DIKENAKAN OLEH PIHAK TUAN DAN APA DOKUMEN YANG PERLU SAYA HANTAR KEPADA tUAN.

    Reply
  16. mohamad shah

    saya ingin membuat satu laman web….bagaimana saya ingin mendaftar patent dan nama laman web saya itu….adakah saya perlu mendaftar syarikat dahulu atau bagaimana?

    Reply
  17. Zul

    salam encik. saya ada cipta satu produk internet. so persoalan saya, how to protect saya punya produk yang saya ciptakan tu? berapa kos yang diperlukan? apa langkah-langkah yang saya perlu buat?

    Reply
  18. Suhaimi Murtada

    Berapa fees untuk pendaftaran hak cipta dan trademark?

    Reply
  19. BroKudin

    bagai mana panduan ingin mendaftar untuk nama radio internet adakah sama tempuh lamanya 10 tahun… berapa harga sekali pendaftaran dan lain2

    Reply
  20. Ummu

    assalamualaikum tuan

    Berapa fees untuk pendaftaran hak cipta dan trademark?apakah juga domain web boleh utk hak cipa?
    tqvm

    Reply
  21. ROY

    Assalamualaikum,

    Bagaimana proses pendaftaran jenama/logo trademark berjalan? berapa bayaran dan bagaimana pula untuk apply.

    Saya pengimport barang elektronik tanpa brand dari China, dan saya bercadang untuk mendaftarkan jenama sendiri untuk barang saya tersebut. Minta pendapat dari pihak tuan, terima kasih.

    Reply
  22. lan

    Salam bro, kalo boleh.. bagi details harga utk daftar dan fee agent bagi:

    1) daftar trademark / brand
    2) daftar logo
    3) hakcipta
    4) cap dagangan

    sbnrnye saya xpaham pasal menda2 ni.. kalo boleh, email info lengkap kepada sy beserta harga utk dipertimbangkan.. mekasih

    Reply
      1. Ismalina

        Asalammualaikum encik, boleh encik emailkan kepada sy juga sbb sy pun kurang faham dengan 4 perkara di atas. Terima kasih.

        Reply
  23. Zamzam

    Salam bro, kalo boleh.. bagi details harga utk daftar dan fee agent bagi:

    1) daftar trademark / brand
    2) daftar logo
    3) hakcipta
    4) cap dagangan

    sbnrnye saya xpaham pasal menda2 ni.. kalo boleh, email info lengkap kepada sy beserta harga utk dipertimbangkan.. mekasih

    Reply
  24. zatul

    salam, sy ada design n keluarkan sendiri baju penyusuan yg telah diinovasi designnya atas jenama sendiri. apa yg sy perlu lakukn spy design x ditiru? kos n fees?

    Reply
  25. Niza

    Assalammualaikum,

    Saya ingin mendaftarkan logo ciptaan saya, boleh uruskan dan berapa harganya bg keseluruhan nya.

    Reply
  26. anie

    perlukan bantuan ajen untuk daftar trademark. berapa kos dan tempoh diambil. tk

    Reply
  27. Harun

    salam tuan,

    Saya hendak membuka kedai runcit dgn contoh nama ABC STORE dan mempunyai logo.

    Kalau di negara lain sudah ada nama yg sama, tetapi di malaysia masih tidak ada nama sedemikian mcm mana?

    Brp caj tuan utk daftar nama & logo…tq
    Email saya utk jawapan

    Reply
  28. Aidil

    Assalamualaikum saudara Azizi,

    Saya ada pertanyaan yg perlu diutarakan kepada encik. Saya telah mempunyai 1 produk yg mana produk tersebut telah berada di pasaran. Jika di trademark kan ianya akan berada dlm kategori 30. Masalah saya adalah terdapat juga jenama lain yg HAMPIR SAMA menggunakan nama seperti produk saya. Apa yg perlu saya lakukan memandangkan saya amat sayang pada jenama saya yg telah berada di pasaran.

    Terima kasih….

    Reply
  29. Amin

    Salam tuan, saya ingin mendaftarkan teknik “bahan bantuan mengajar” .. boleh nyatakan kos daftar dan kos agent?

    Reply
  30. nizam

    Bagaimana saya boleh menjenamakan produk kosmetik yg dikeluarkan oleh manufactory OEM. Tolong bantu untuk penjenamaan dan juga bagaimana saya nak buat semakan agar jenama tersebut tidak bertindih.

    Reply
  31. norhawani

    sy mempunyai dua syarikat yg sy nk daftar sebagai harta intelek
    1) syarikat motivasi sy nk daftar logo syarikat sebagai harta intelek
    2)Syarikat mengeluarkn produk kesihatan sy nk 4 produk keluaran syarikat sy sbagai harta intelek
    blh en. berikan harga utk pendaftaran..
    tq

    Reply
  32. mahadi

    As salam, saudara Azizi..
    1. kos daftar Trade Mark dan daftar Logo???
    2. Ape dokumen yg dperlukan???
    3. berapa lama masa diambil??

    Reply
  33. Rena

    Salam, bagaimana jika saya ingin daftarkan nama jenama produk. Bagaimana? Contohnya ‘BajubyRena’. Berapa fee nya?

    Reply
  34. shaiful

    Assalamualaikum.. i sy bercadang nak daftar ‘trademark’ pada logo saya… adakah pihak Tuan boleh menguruskan pendaftaran tersebut, berapakah fee? 🙂 t.kasih

    Reply
  35. nazri

    aslmkm?sy ad beberapa nma,logo n dsign utk pakaian yg dreka sndri cmne nk jdkn trdemark,kos dan sbgainyer..klu nk msuk psran luar ngara cmne plak?tq aslmkm..

    Reply
  36. hisham

    Salam tuan,

    saya sudah email kepada tuan berkenaan pendaftaran CAP DAGANGAN. Mohon bantuan tuan untuk daftar TM. Terima kasih

    Reply
  37. kamil

    Salam.. saya ada cipta beberapa jenis bahan pencuci seoerti sabun..blech.. dan lain2.. sekarang apa yg perlu saya buat? Yg saya paham.. firstly sya nak paternkan produk sabun saya kemudian kena daftar trademark kan? Sebagai contoh sabun1… sabun2… bawah tmsabun-sabun power. Keluaran syarikat entripse.

    Reply
  38. Dila

    Salam tuan,

    saya sudah email kepada tuan berkenaan pendaftaran CAP DAGANGAN. Mohon bantuan tuan.

    Terima kasih

    Reply
  39. yat

    salam.saya ingin menyertai satu pertandingan inovasi. Namun saya dinasihatkan untuk mendaftarkan inovasi saya sbg harta intelek. Sila perincikan prosedur yg perlu saya buat serta fi yg dikenakan..t.kasih tuan.

    Reply
  40. jay

    salam…saya baru mendaftar syarikat.saya ada mencipta logo.soalan saya,perlu tak saya mendaftar hak cipta logo syarikat dan berapa harga yg pihak encik kenakan?

    Reply
  41. Aliza

    Saya ingin trademark brand dan logo syarikat/butik saya. Berapakah kos yang dikenakan?

    Reply
  42. Otainas

    Saya develop sistem kawalan Infrared beserta alarm dengan hanya 2 wire, dengan bantuan Android device. Produk ini hampir 80% siap, tapi saya fikir perlu dipatenkan terutama bagaimana sensor2 beroperasi dengan hanya perkongsian 2 wire. Facebook saya: otainas elektronik. Perlukan nasihat pakar paten untuk bahagian mana yg boleh dipatenkan atau adakah kombinasi keseluruhan itu boleh dipatenkan.

    Reply
  43. ahmad suhaimi

    salam en.azizi

    satu soalan
    adakah logo yang hendak didaftarkan mesti mengikut aspek yg dibenarkan, sekiranya ada, boleh en.azizi email pada saya peraturan yg perlu di ikut untuk menghasilkan logo…
    tqvm

    Reply
  44. pazil hassan

    saya ada syarikata nak tanya berapa kos untuk daftar logo syarikat logo tersebut telah saya cipta

    Reply
  45. Rizal

    Salam.
    Saya wakil dari ahli lain nak bertanya. Kami baru daftar syarikat dan baru keluarkan brand sendiri. Soalan saya, logo syarikat perlu didaftar juga? bagaimana pula dengan logo brand kami? Boleh berikan detail2 yang diperlukan?

    Terima kasih.

    Reply
  46. hassan bin mohamad rapik

    aslkum tuan….sy mahu menganjurkan outdoor event, dan telah merekacipta slogan/motto bg event tsb. dan sbgi entiti perniagaan, sy khuatir akan ada pihak lain yg akan mengunakan slogan/motto yg telah sy ciptakan itu. bolihkah sy mendapatkan hak ekslusif dr myipo bg hak cipta sy ini?

    Reply
  47. Enn Arifin

    Assalam En Azizi.. boleh terangkan bagaimana nak mendaftar utk produk makanan?? Berapakah bayaran yg dikenakan?? Terima kasih

    Reply
  48. kc

    Salam saya ada menulis bahan bantu mengjar permainan bahasa.bagimana nk daftar atu apa perlu saya buat utk pastikan bhn itu bhn asli saya

    Reply
  49. Ayuni Seri Binti Abu Hanifah

    assalamualaikum.
    soalan saya , jika kita ingin mendaftar paten inovasi alatan , adakah kita perlu mempunyai daftar syarikat atau tidak ?
    bermakna , jika saya seorang pelajar , adakah saya boleh mendaftar hak cipta ?
    terima kasih.

    Reply
  50. yahya arif

    Salam tuan,
    Saya ada cipta satu produk alat bantuan mengajar.
    Masalah saya ialah bagaimana saya hendak daftarkan sebagai harta intelek ciptaan saya itu dan kosnya.
    Saya harap tuan dapat membantu, sila hubungi saya melalui e mail saya atau HP saya no; 0194450970
    sekian terima kasih .

    Reply
  51. Zuraida Abdul Wahab

    Salam tuan,

    Mohon email berkenaan trade mark dan application procedure kepada saya. Terima Kasih.

    Zue

    Reply
  52. Salim Aziz

    Assalam tuan,

    Sy nak keluarkan satu produk sabun berjenama ‘sesuatu’, brapa caj yg dikenakan utk trademark tersebut..

    Terima kasih..

    Reply
  53. shahlyme

    Assalamualikum..
    Saya ada menghasilkan kit bahan bantu belajar..tetapi masalah saya adalah tidak tahu syRikat yang boleh membantu utk komersialkan Kit ini..boleh tuan cadangkan syarikat yg sesuai utk dikomesialkan..saya menetap di seremban

    Reply
  54. rozali Bin Mohd

    bagai mana paten yang saya cipta dalam bentuk maya seperti lukisan 3D dalam autoCAD.

    Reply
  55. anis

    Assalam. Boleh email saya fee untuk daftar cap dagangan?berapa lama tempoh kelulusan ya?terima kasih.

    Reply
  56. mohd sharrudin bin md haris

    As salam tuan, boleh email kat saya detail berkenaan saya nak register product jenama saya sendiri, kaedah nya mcm mana kalau tuan uruskan.bayaran dan sebagainya.ada lebih kurang dlm 20 product.ada yg saya repack dan ada yg buat sendiri. Harap dpt membantu. Terima kasih.

    Reply
  57. Jasminie

    Berapa fee yang dikenakan untuk pendaftaran? dan apa maklumat yang perlu saya kemukakan dan tempoh kelulusan kebiasaannya

    Reply
  58. mohd shahrin ab u bakar

    salam tuan. saya mohon bertanya berkenaan saya ada mereka/memperkenalkan 1 borang yang digunakan di peringkat jabatan sy. dan projek ini saya akan bentangkan dalam 1 konferen, adakah perlu utk sy mendaftarkan hak cipta idea sy ni andai sy bimbang rekaan saya ni akan ditiru orang lain.

    terima kasih

    Reply
  59. Aida

    Saya nak daftarkan logo syarikat…macam mana yer dari segi procedure dan bayaran?TQ

    Reply
  60. Miss Han

    Assalamualaikum Tuan, boleh tuan terangkan mengenai patern dan trade mark? Saya juga ingin mengetahui prosedur lengkap untuk mendaftarkan jenama & logo company (termasuk bayaran & dokumen2 yg diperlukan) secara online..

    Saya juga berminat utk melindungi harta intelek dari segi penerbitan buku utk kanak-kanak…Saya telah print 16 bijik buku setakat ni…apakah cadangan terbaik utk melindungi buku tersebut…Email saya [email protected]

    Reply
  61. danial amran

    assalam..en azizi saya nak bertanya kan tentang cara untuk mendaftar trademark utk company development..macam mna cara pengurusan dia berapa total kos untuk daftar..mna better yer buat sendiri ker or under agent..hope en azizi memberi respond..tq

    Reply
  62. shah

    Tuan blh berikan maklumat apa keperluan yang perlu ada untuk mendaftar logo syarikat saya. Mintak jasa baik tuan email ke [email protected]

    Reply
  63. zue

    Tuan bleh tlg jelaskn ape procedure,kelayakan dan brape bayaran yg d perlukan utk mendaftar jenama @ harta intelek ?
    Minta jasa baik Tuan e_mail kan pd sy……
    terima kasih….

    Reply
  64. Aishah

    Salam,en.azizi..sy nak tanya mcm mna nak buat akuan hak cipta?cth untuk design logo & company trademark?

    Reply
  65. YannSaiful

    Saya ingin mendapatkan khidmat tuan. Sila email saya maklumat lanjut

    Reply
  66. wan

    saya mempunyai satu rekaan barangan untuk kegunaan projek, brapekah kos untuk pattern rekaan tersebut dan apakah prosedur dan dokumen yang diperlukan?

    Reply
  67. Rodzan Khairull

    Asalammualaikum, yang saya hormati saudara Azizi Zulkefli, untuk makluman saudara, saya mempunyai konsep formula mudah dan lebih berkesan kepada semua pengguna teknologi kamera keselamatan melalui 2 kaedah formula ini iaitu melalui pengubahan dari segi konsep 1.Teknikal dan 2.Teori

    Berikutnya akan memberi kesan lebih menarik bagi penggunaan keatas alatan yang sedia ada dipasaran semasa, adakah saya layak dalam katergori untuk saya memohon sebagai harta intelek.

    Sekian Terima Kasih.

    Reply
  68. nur izyan

    Saya nak tny mengenai pendaftaran patern company saya..mcm mna ea?brapa ea klu saya nk guna agen?blh bgtau fees dia x?

    Reply
  69. noranita

    Hi,

    saya kakitangan kerajaan, sy dan staf ada membuat penciptaan produk marin yg boleh diguna pakai ke seluruh dunia.

    kami telah memenangi beberapa pertandingan penciptaan. Kini kami ingin patenkan penciptaan tersebut sebelum akan di persembahkan di persidangan antarabangsa maritime pada mac 2017.

    mohon panduan bagaimana ingin mempatenkan penciptaan kami.

    terima kasih

    Reply
  70. Mohd Anuar

    salam encik.saya baru daftar sykt dgn ssm.saya menjual pelbagai barangan.kcantikan,kesihatan dan barangan dapur.bagaimana cara saya nak daftar logo bagi syarikat saya?dan apa lagi yang perlu saya tau lagi yang perniagaan saya ni?terima kasih encik..

    Reply
  71. rosdy

    Assalam saudara,
    Saya ada mencipta produk elektrik.sekarang telah berada di pasaran online.memandangkan produk saya semakin laris di pasaran.Saya bercadang untuk di patternkan.Bagai manakah caranya untuk saya mendaftarkan produk ini,dan berapakah kos yang saudara anggarkan.Terima kasih.

    Reply
  72. yusoff bin awee

    Salam..
    Boleh tak email saya bagi langkah lengkap untuk saya patent kan product kraftangan saya dan product Ampai baju saya..dan brapa bayaran utk proses semua dengan tuan?

    Terima kasih
    Yusoff

    Reply
  73. Ruzaizi A Ghani

    Assala’kum….

    Bagaimana dgn produk yg dh sedia ada di pasaran tp saya ubah rasa, saiz dn nama….adakah saya boleh patenkn mjadi hak milik sendiri?

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *