Daftar Harta Intelek Anda Sekarang!

Posted by Azizi Zulkefli | Posted in Harta Intelek | Posted on 13-01-2011

69

Untuk makluman semua, tahun ini dijangkakan Akta Cap Dagangan dan juga Akta Paten akan dipinda bagi memasukkan beberapa baru dan juga penambahbaikan kepada sistem cap dagangan dan paten sedia ada.  Saya juga mendapat maklumat bahawa bayaran untuk permohonan cap dagangan dan paten akan dinaikkan selepas pindaan akta nanti. Cuma sehingga hari ini tiada sebarang maklumat mengenai berapa kadar kenaikan tersebut.

Untuk rekod, ketika ini bayaran pendaftaran harta intelek terutamanya cap dagangan di Malaysia adalah antara yang terendah di dunia. Untuk makluman, bayaran untuk permohonan cap dagangan ialah RM250 ( tidak termasuk fi professional yang dikenakan ejen cap dagangan) untuk setiap permohonan.

Jadi sementara harga masih rendah ni, saya sarankan anda yang mempunyai sebarang harta intelek mendaftar segera.

Jika anda perlukan perkhidmatan pendaftaran cap dagangan, boleh hubungi saya di talian 019-3781629 (Azizi) atau emel azizizulkefli@gmail.com

UPDATE: Kos permohonan untuk pendaftaran telah dinaikkan kepada RM370. Untuk melihat kos permohonan secara terperinci, boleh ke laman berikut:

http://www.zeralogies.com/kos-permohonan-cap-dagangan/


Komen (69)

adakah harta intelek merangkumi patent dan trademark? atau adakah harta intelek, patent dan trademarks adalah 3 perkara berlainan?

adakah rm 250 tersebut bayaran untuk setahun atau sebulan?

Trademark dan patent adalah cabang dari harta intelek manakala patent dan trademark adalah dua elemn yg berbeza. Puan boleh baca artikel-artikel saya sebelum ini untuk mengetahui perbezaan.

Sekarang ni bayaran pendaftaran dh naik kepada RM330 kalau daftar online atau RM370 manual. Bayaran permohonan ni untuk pendaftaran awal sahaja dan perlu diperbaharui setiap sepuluh tahun. Setiap pendaftaran sah untuk sepuluh tahun. Bayaran ini tak termasuk fi ejen jika menggunakan khidmat ejen cap dagangan

Berapakah bayaran fi dikenakan dari ejen untuk urusan permohonan cap dagangan.

Saya balas ke emel encik

salam…. saya ada menulis buku… saya ingin menerbitkannya sendiri…. dan untuk buku2 seterusnya pun ingin saya terbitkan sendiri di bawah jenama saya… bagaimana yer?

Kalau puan terbitkan sendiri, tiada masalah sebab hak cipta memang milik puan sepenuhnya. Cuma jika puan mengupah pihak lain untuk merekabentuk buku tersebut seperti layout, muka depan, puan perlu ada perjanjian ringkas dengan pihak tersebut dari segi pemilikan hakcipta desain buku tersebut. Puan boleh meminta pihak tersebut memindahkan sepenuhnya hak cipta desain tersebut kepada puan selepas bayaran upah dibuat. Jika ada isu akan datang, perjanjian tersebut boleh dijadikan bukti.

Kalau terbitkan di bawah jenama sendiri pun sama. Cuma jenama puan tu boleh didaftarkan sebagai cap dagangan.

Adakah idea seperti kertas kerja/ proposal yang penting boleh di daftarkan.?

Tak perlu sebab ini semua mendapat perlindungan automatik menerusi hak cipta. Cuma untuk membuktikan pemilikan, boleh buat akuan bersumpah menyatakan ke semua kertas kerja dan proposal tersebut milik tuan.

Assalamualaikum.. syarikat saya baru.. tapi sy bercadang hendak daftar ‘trademark’ dan logo… adakah pihak Tuan boleh menguruskan pendaftaran tersebut (dengan fee tertentu..)?

Boleh tuan, rujuk emel tuan nanti.

salam..blh sy tahu mcm mana nk reg trademark secara online? any website?

Saya boleh uruskan pendaftaran secara online.

Assalamualaikum…

Saya ingin mendaftar satu product kecantikan muka. Saya perlu guideline. from zero.

1) adakah perlu daftar trademark, logo,…n etc?
2) adakah pihak anda di kira org tengah untuk membantu melancarkan process pendaftaran?

minta jasa baik encik untuk membalas email saya dan dalam masa yang sama saya akan semak entry2 encik sebelum2 ni.

Regards,
Sarah

Ini jawapan saya:

1. Untuk produk kecantikan muka, apa yang perlu didaftarkan ialah cap dagangan atau juga disebut sebagai logo atau jenama. Sebagai contoh, jika jenama produk puan Serai Wangi, maka nama atau jenama Serai Wangi ini perlu didaftarkan sebagai cap dagangan.

2. Saya adalah ejen cap dagangan berdaftar dengan pihak kerajaan. Saya membantu pemohon untuk memproses permohonan dan dihantar kepada pihak pendaftar. Saya juga akan memantau permohonan bagi pihak pemohon.

Harap menjawab soalan puan.

salam,sya menulis buku utk kaedah pembelajaran al-quran cara mudah..sy menulis berdasarkan pengalaman mengajar dan diambil dr buku2 keluaran lain yg tidak didaftarkn paternnya dan isi kandunganya kebanyakan serupa dgn buku2 itu.cuma sy ubahsuai sdikit agar ia lebih bagus..smua design dan nama xsama dgn buku yg dah ada kt psaran..adakah ia boleh didaftarkan dgn hakcipta atau just daftar for trademark of the book only or some way else?tq

Di Malaysia, hak cipta tak perlu didaftarkan. Tapi untuk membuktikan yang buku itu adalah karya milik tuan, tuan perlu buat akuan hak cipta. Jika berlaku sebarang konflik hak milik karya tersebut, akuan hak cipta ini boleh digunakan sebagai bukti di mahkamah. Tuan boleh hubungi saya jika ingin membuat akuan hak cipta.

Salam sejahtera. Saya perlukan carta alir pendaftaran harta intelek dan borang-borang yang berkaitan untuk mengemukakan idea yang ku temui.

Boleh saya tahu apa idea tuan tu? Emel saya

Assalamualaikum ww. Idea tu – pembaharuan dalam tanda keselamatan pengguna jalanraya.

Assallamualaikum…..Saya ada satu ciptaan untuk produk pertanian,bagaimana saya daftarkan sebagai harta milik saya,bagaimana proses-proses pendaftaran itu berlaku,bayaran atau lain-lain berkaitan.Sila bantu untuk penjelasan.

Saya jawab di emel

Berapakah bayaran fi dikenakan dari ejen untuk urusan permohonan cap dagangan?

Saya dah hantar sebut harga ke emel tuan.

Assalammualaikum,

Saya ingin mendaftarkan cap dagangan, boleh encik uruskan dan berapa harganya bg keseluruhan nya.

Saya balas ke emel puan

Saya ingin menerbitkan buku dan ingin tahu apa yang perlu saYa lakukan.PERLUKAH SAYA MENDAFTAR SYARIKAT SEBELUM MEMBUAT AKUAN HAK CIPTA DAN
CAP DAGANGAN.BERAPAKAH BAYARAN YANG DIKENAKAN OLEH PIHAK TUAN DAN APA DOKUMEN YANG PERLU SAYA HANTAR KEPADA tUAN.

Saya emelkan nanti.

salam encik. saya ada cipta satu produk internet. so persoalan saya, how to protect saya punya produk yang saya ciptakan tu? berapa kos yang diperlukan? apa langkah-langkah yang saya perlu buat?

Rujuk emel saudara

Berapa fees untuk pendaftaran hak cipta dan trademark?

Saya dah emel.

assalamualaikum tuan

Berapa fees untuk pendaftaran hak cipta dan trademark?apakah juga domain web boleh utk hak cipa?
tqvm

Assalamualaikum,

Bagaimana proses pendaftaran jenama/logo trademark berjalan? berapa bayaran dan bagaimana pula untuk apply.

Saya pengimport barang elektronik tanpa brand dari China, dan saya bercadang untuk mendaftarkan jenama sendiri untuk barang saya tersebut. Minta pendapat dari pihak tuan, terima kasih.

Saya balas ke emel tuan

Salam bro, kalo boleh.. bagi details harga utk daftar dan fee agent bagi:

1) daftar trademark / brand
2) daftar logo
3) hakcipta
4) cap dagangan

sbnrnye saya xpaham pasal menda2 ni.. kalo boleh, email info lengkap kepada sy beserta harga utk dipertimbangkan.. mekasih

Saya emelkan nanti

Salam bro, kalo boleh.. bagi details harga utk daftar dan fee agent bagi:

1) daftar trademark / brand
2) daftar logo
3) hakcipta
4) cap dagangan

sbnrnye saya xpaham pasal menda2 ni.. kalo boleh, email info lengkap kepada sy beserta harga utk dipertimbangkan.. mekasih

Saya dah emel

Assalammualaikum,

Saya ingin mendaftarkan logo ciptaan saya, boleh uruskan dan berapa harganya bg keseluruhan nya.

Saya emelkan

perlukan bantuan ajen untuk daftar trademark. berapa kos dan tempoh diambil. tk

Saya akan emel nanti

salam tuan,

Saya hendak membuka kedai runcit dgn contoh nama ABC STORE dan mempunyai logo.

Kalau di negara lain sudah ada nama yg sama, tetapi di malaysia masih tidak ada nama sedemikian mcm mana?

Brp caj tuan utk daftar nama & logo…tq
Email saya utk jawapan

Saya emel tuan nanti

Assalamualaikum saudara Azizi,

Saya ada pertanyaan yg perlu diutarakan kepada encik. Saya telah mempunyai 1 produk yg mana produk tersebut telah berada di pasaran. Jika di trademark kan ianya akan berada dlm kategori 30. Masalah saya adalah terdapat juga jenama lain yg HAMPIR SAMA menggunakan nama seperti produk saya. Apa yg perlu saya lakukan memandangkan saya amat sayang pada jenama saya yg telah berada di pasaran.

Terima kasih….

Rujuk emel tuan ya.

Salam tuan, saya ingin mendaftarkan teknik “bahan bantuan mengajar” .. boleh nyatakan kos daftar dan kos agent?

As salam, saudara Azizi..
1. kos daftar Trade Mark dan daftar Logo???
2. Ape dokumen yg dperlukan???
3. berapa lama masa diambil??

Assalamualaikum.. i sy bercadang nak daftar ‘trademark’ pada logo saya… adakah pihak Tuan boleh menguruskan pendaftaran tersebut, berapakah fee? :) t.kasih

Salam tuan,

saya sudah email kepada tuan berkenaan pendaftaran CAP DAGANGAN. Mohon bantuan tuan untuk daftar TM. Terima kasih

Semak emel tuan

Salam tuan,

saya sudah email kepada tuan berkenaan pendaftaran CAP DAGANGAN. Mohon bantuan tuan.

Terima kasih

salam.saya ingin menyertai satu pertandingan inovasi. Namun saya dinasihatkan untuk mendaftarkan inovasi saya sbg harta intelek. Sila perincikan prosedur yg perlu saya buat serta fi yg dikenakan..t.kasih tuan.

salam…saya baru mendaftar syarikat.saya ada mencipta logo.soalan saya,perlu tak saya mendaftar hak cipta logo syarikat dan berapa harga yg pihak encik kenakan?

Saya ingin trademark brand dan logo syarikat/butik saya. Berapakah kos yang dikenakan?

Salam.
Saya wakil dari ahli lain nak bertanya. Kami baru daftar syarikat dan baru keluarkan brand sendiri. Soalan saya, logo syarikat perlu didaftar juga? bagaimana pula dengan logo brand kami? Boleh berikan detail2 yang diperlukan?

Terima kasih.

aslkum tuan….sy mahu menganjurkan outdoor event, dan telah merekacipta slogan/motto bg event tsb. dan sbgi entiti perniagaan, sy khuatir akan ada pihak lain yg akan mengunakan slogan/motto yg telah sy ciptakan itu. bolihkah sy mendapatkan hak ekslusif dr myipo bg hak cipta sy ini?

Assalam En Azizi.. boleh terangkan bagaimana nak mendaftar utk produk makanan?? Berapakah bayaran yg dikenakan?? Terima kasih

Semak emel tuan

Salam saya ada menulis bahan bantu mengjar permainan bahasa.bagimana nk daftar atu apa perlu saya buat utk pastikan bhn itu bhn asli saya

Rujuk emel tuan puan semua

Salam tuan,
Saya ada cipta satu produk alat bantuan mengajar.
Masalah saya ialah bagaimana saya hendak daftarkan sebagai harta intelek ciptaan saya itu dan kosnya.
Saya harap tuan dapat membantu, sila hubungi saya melalui e mail saya atau HP saya no; 0194450970
sekian terima kasih .

saya telah membuat lakaran reka cipta sebuah enjin petrol untuk kenderaan. bagai mana cara untuk saya mendaftar?

Salam tuan,

Mohon email berkenaan trade mark dan application procedure kepada saya. Terima Kasih.

Zue

Assalam tuan,

Sy nak keluarkan satu produk sabun berjenama ‘sesuatu’, brapa caj yg dikenakan utk trademark tersebut..

Terima kasih..

Assalamualikum..
Saya ada menghasilkan kit bahan bantu belajar..tetapi masalah saya adalah tidak tahu syRikat yang boleh membantu utk komersialkan Kit ini..boleh tuan cadangkan syarikat yg sesuai utk dikomesialkan..saya menetap di seremban

assalam…berapa fee tuk daftar HAKCIPTA..??
terima kasih

bagai mana paten yang saya cipta dalam bentuk maya seperti lukisan 3D dalam autoCAD.

Tulis komen anda